Eteri: ticu, ka somiņas tiks nodotas no paaudzes paaudzē... (50)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Turpinot intervēt mūsu pašmāju talantīgās sievietes, uzrunājām arī ādas somu TATIS dizaineri Eteri Gabuniju. Kolorīts, tieksme uz perfektumu, sievišķība un mazliet spīta - domāju, šīs īpašības viņas radošo darbību veido mums tik tīkamu. Un, kad uzzināju, ka somu zīmolam nosaukums dots par godu vecvectētiņam, bet katras somiņas vārds saistāms ar kādu no Rīgas ielām, - skaidrs, ka tur mīt dvēsele! Iespējams, šīs somiņas tik tiešām tiks nodotas no paaudzes paaudzē. Kas zina...

Uzdrošināšos tevi saukt par modes mākslinieci, jo, manuprāt, lai darinātu apģērbus, somas, rotaslietas vai apavus, ir nepieciešama tāda pati mūza kā tam, lai ņemtu otu vai rakstītu notis... Kad tev šī mūza radās? Kur dzima ideja?

Eteri Gabunija: Paldies liels par labajiem vārdiem! Patiesībā esmu Rīgas amatniece jau ceturtajā paaudzē. Divus ar pusi gadus mācījos un strādāju pie britu luksusa ādas somu dizaineres, kur arī apguvu amata prasmi. Varu teikt, ka manos darbos ir liela britu un itāļu ietekme. Kad atgriezos Rīgā, sāku izgatavot savas TATIS ādas somas.

Vai atceries to sajūtu, kad pabeidzi savu pirmo somiņu? Kādas domas tobrīd maisījās tavā prātā?

Eteri Gabunija: Nākamā būs vēl labāka! (Smejas...) Negribu lielīties, bet, kad mācījos pie sava pirmā meistara, viņš manu somu raksturoja kā perfektu... Bet es domāju - nākamā būs vēl perfektāka!

Tas arī ir dzinulis visu laiku - katra mana nākamā soma būs vēl labāka.

Bet tā ir sasodīti laba sajūta, kad dari to, ko mīli, un radi kaut ko skaistu un paliekošu, jo es ticu, ka TATIS somas nodos no paaudzes paaudzē.

Kā radās nosaukums – TATIS?

Eteri Gabunija: Nosaukums TATIS ir tikpat leģendārs, cik tā nēsātājs.

Šo nosaukumu devu par godu manam vecvectēvam un Rīgas amatniekam Jānim Jēkabsonam ar iesauku Tatis.

Mans vecvectēvs ir ir izcils laba amatnieka piemērs. Viņa mīlestība pret savu arodu bija neizmērojama. Kā viņš darbojās ar koku un apstrādāja ādu - tas bija teicams darbs. Es ticu, ka šī centība arī man tikusi no viņa. Vēl viens veltījums manam vectēvam ir tāds, ka somas top viņa senajā darbnīcā pie Ķīšezera.

1931. gads, Rīga.
1931. gads, Rīga. Foto: No personiskā arhīva

Soma ir neatņemama sastāvdaļa mūsu garderobē – vai tava soma ir pavadone ikdienā vai svētkos? Ja tā būtu jāsalīdzina ar draudzeni – kāda tā ir?

Eteri Gabunija: Somai jābūt no kvalitatīvas ādas, modīgai, praktiskai un funkcionālai. Somai noteikti ir jāpapildina sievietes personība! Somai ir jābūt arī daudzpusīgai, kā arī jāatvieglo sievietes ikdiena. Piemēram, man ir somas modelis, kurā iespējams ielikt arī darba mapes, iPad un uzmest uz pleca. Tās nav tikai vakara somiņas. Esmu pārliecināta, ka sievietes, kuru īpašumā ir šī soma, nešķiras no tās ne dienu. Varbūt tikai vakaros izvēlas mazo rokassomiņu BENYAMIN ar ķēdīti, kas ir tik izsmalcināta kā dārglieta pati par sevi un papildinās jebkuru apģērbu kā krāšņs aksesuārs.

Kā tu izdomā savām somām dizainu, krāsu, materiālu?

Eteri Gabunija: Tiek ieguldīts liels darbs izpētē un materiālu meklēšanā. Strādājot ar jauno ādu, es ar pirkstu galiem un pēc smaržas nosaku tās kvalitāti. TATIS kolekcijās

tiek izmantotas visaugstākās kvalitātes ādas, ko izmanto arī Armani, Prada, Michael Kors kolekcijas.

Katrai somiņai ir arī savs vārds – kā radās doma tās personificēt?

Eteri Gabunija: TATIS ir Rīgas ādas somu zīmols, kas vienmēr būs daļa no šīs fascinējošās pilsētas un apvieno Rīgas amatniekus. Tāpēc arī

katrai somai tiek doti Rīgas ielu vai vietu nosaukumi.

Ādas soma ELIZABETH - nosaukta par godu vienai no skaistākajām ielām Rīgā, soma ASPAZIA - par godu Aspazijas bulvārim un diženajai literātei. Soma LAIMA - romantiska kā populārā dziedātāja! Nosaukta arī par godu šokolādes pulkstenim, kas ir visslavenākā mīlnieku tikšanās vieta, bet soma BENYAMIN - veltīta neparastai un apburošai Rīgas Dāmai 30. gados, kas bija tā laika Rīgas sabiedrības sirds!

Pastāsti kādus spilgtus atgadījumus, kas gadījušies tavā somu biznesā. Kādas atziņas esi guvusi, rosoties šajā lauciņā...

Eteri Gabunija: Man ir nebeidzami daudz kuriozu! Pēdējais atgadījums - itāļi man atsūta jauno ādas paraugu: eco āda, izstrādāta pēc īpašas tehnoloģijas, patenta, absolūti augstākās inovācijas izstrādājot un ļoti unikāla. Es viņiem saku - beidziet pasakas stāstīt, kas tas tāds ir? Itālis atbild - dermatīns. Eco āda, izrādās, ir mākslīga āda.

Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Vai arī vīrieši pērk somas sievietēm, vai tā ir tikai sievietes kaprīze, kas tiek realizēta, lai palielītos draudzenēm?

Eteri Gabunija: Darbojoties šajā biznesā, uzzināju, ka vīriešiem ir lieliska gaume! Pirms Ziemassvētkiem vīrieši bija vieni no labākajiem TATIS somiņu pircējiem. Viņi ļoti labi atšķir kvalitatīvas lietas no nekvalitatīvām un ļoti skaidri zina, ko viņi grib un ko meklē!

Sekundes laikā viņi atpazīst labu ādu un nekavējas palutināt savu sievieti.

Meitenes, sūtiet biežāk kungus iepirkties - tiksiet pie skaistas ādas somiņas!

Man nepiedos, ja nepajautāšu, kas šosezon modē ir somu dizainā, krāsās. Noteikti pārzini šo lauciņu!

Eteri Gabunija: Mode ir tas, kas tev patīk! Ādas soma ir investīcija, tāpēc jāizvēlas dienas un vakara somiņa pēc krāsas, kas visvairāk atbilst tavai garderobei. Pati vados pēc sezonas krāsām, ko nosaka VOGUE katru sezonu, tā ir kā spēle... Katru sezonu ar jauniem noteikumiem! Šīs sezonas hits ir gaiši violets tonis (Radiant Orchid). Neslēpšu, ka TATIS vasaras kolekcijai esmu absolūti iedvesmojusies no Burberry S/S14 (pavasara/vasaras 2014) kolekcijas - pasteļtoni un romantisms, gaišas krēmkrāsas, debesszils, viegli rozā, debesmannas violetais tonis, citrona dzeltenais u.c. pārsteigumi, kurus vēl neatklāšu.

Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Kādi plāni nākotnē saistībā ar somiņām?

Eteri Gabunija: Šobrīd galvenais ir sagatavoties TATIS lielajai somiņu izpārdošanai jau šovakar, 31.janvārī, veikalā «U Unique». Starp citu, tā būs vienīgā vieta Rīgā, kur būs pieejams vislielākais somiņu klāsts. Prezentēšu arī jaunus un neredzētus modeļus.

Es pati dievinu šos notikumus, jo man ir iespēja tikties ar meitenēm un uzsist klaču.

Nāciet ciemos, un iepazīsimies!

Saka, ka pēc rokassomiņas satura var noteikt, kas par sievieti ir tās nēsātāja. Atzīsties, kas šobrīd ir tavā pašas rokassomiņā?

Eteri Gabunija: Bardaks! Kā jau mums visām! Šobrīd nēsāju maziņo BENYAMIN rokassomiņu ar ķēdīti, kuru pa dienu var nēsāt pāri augumam, bet vakarpusē saīsināt un uzmest uz pleca, ja jāskrien uz vakariņām ar draugiem. Bet man somiņā vienmēr ir lūpu spīdums un kāds gardums.

Komentāri (50)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu