Kas ir hiperbolisko plakņu tamborēšana? (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rīgā, Spīķeros var mācīties matemātisko tamborēšanu. Meistarklasi reizi nedēļā vada slavena latviešu izcelsmes matemātiķe no ASV - Daina Taimiņa. Ko īsti nozīmē hiperbolisko plakņu tamborēšana?

Tas notika 1997 gadā. Latviešu izcelsmes matemātiķes Dainas Taimiņas smadzenēs neeiklīda ģeometrija saslēdzās ar mīļoto hobiju – tamborēšanu. Un viņa sāka knibināt hiperbolisko plakni.

«Būtībā tas bija tāds viens AHA moments. Vienā brīdī jā, pieleca, ka es varu tā izdarīt, jo parādījās tas eksponenciālais pieaugums. Un es gluži vienkārši uz to grafisko attēlojumu paskatījos kā uz tamborēšanas musturi. Un - ā, es taču varu viņu iztamborēt. Lūk, tas arī bija viss,» stāsta Daina Taimiņa.

Tamborētas plaknes tagad ir kļuvušas par palīglīdzekli matemātikas mācību stundās, ko pašlaik izmanto daudzās ASV koledžās un skolās. Tās palīdz studentiem un skolēniem iztēloties un aptaustīt negatīvos liekumus. Pasniedzējas Taimiņas lekcijās viņi paši ņem rokā adatu un diegu un šuj taisnes adījumā.

Daina Taimiņa, matemātiķe: «Parādīt to, ka mums varētu būt hiperboliskajā plaknē situācija, ka mums ir viena taisne, kura būtu šī taisne, un mēs varam dabūt taisnes, kas savstarpēji krustojas. Bet visas šīs krustiskās taisnes nekad nekrustosies ar to vienu. Un tad mēs varam teikt, ka šīs krustiskas taisnes ir paralēlas tai vienai.»

Adītas sfēras ar mīnuszīmi veido skaistas figūras

Laikmetīgās mākslas centrā KIM Rīgā, Spīķeros šīs figūras var aplūkot izstādē. Bet vēl vairākus otrdienas vakarus Daina Taimiņa šeit gaidīs rokdarbnieces, kas cenšas apgūt šo īpašo tehniku.

Galvenais noslēpums esot – tamborēt ļoti cieši.

Puķītes un dekorācijas tiek tamborētas līdztekus matemātiskajām figūrām.

Vienu no izstādē aplūkojamajiem darbiem slavenā matemātiķe taisījusi vairākus gadus. Nu tas ir iekļauts Ginesa rekordu grāmatā kā vislielākā ar roku tamborēta hiperboliskā plakne. Ja no tās izstieptu diegu, sanāktu gandrīz 7 km.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu