«Modes muzeja» atklāšana: viesu košais un eklektiskais stils

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Vakar Vecrīgā ar modes vēsturnieku un kolekcionāra Aleksandra Vasiļjeva svētību durvis vēra Modes muzejs. Lai gan Rīga jau izsenis tikusi dēvēta par modes pilsētu un «mazo Parīzi», šai jomai veltīta muzeja tai līdz šim nav bijis, tādēļ šis ir ilgi gaidīts un svarīgs notikums galvaspilsētas dzīvē. Atklāšanas pasākumu apmeklēja daudz sabiedrībā pazīstamu personu, tostarp Latvijas prezidents Raimonds Vējonis un eksprezidents Valdis Zatlers ar kundzēm.

Modes muzeja pirmā izstāde «30. gadu elegance», kas atklās šā spilgtā laikposma izpausmes ne tikai Rietumeiropas un ASV, bet arī Latvijas modē. Modes muzeja izveide ir privāta iniciatīva. Muzeja veidotāja un vadītāja Nataļja Muzičkina ir Maskavas arhitekte, kura jau vairākus gadus par savām īstajām mājām dēvē Rīgu, atzīstot, ka Rīgas mērogs, brīnišķīgā arhitektūra un bagātīgā kultūras dzīve ir ideāli piemērota mūsdienu cilvēkam. Viņas senā ideja izveidot muzeju ieguva konkrētākas aprises, kad Nataļja Muzičkina Rīgā satika savu seno paziņu Aleksandru Vasiļjevu. Viņa ierosinājums sadarboties ar prieku tika pieņemts, un tā radās Modes muzejs sadarbībā ar Aleksandra Vasiļjeva fondu.

Bet kas tad īsti ir mode? Dārga kaprīze? Tieksme pēc skaistā? Statusa apliecinājums? Māksla vai komercija? Vai varbūt pašizpausmes veids? Aleksandrs Vasiļjevs aicina paraudzīties uz jēdzienu «mode» plašāk: «Pat tie cilvēki, kuri apgalvo, ka mode viņus neinteresē, pilnībā atrodas tās varā. Jo mode jau nav tikai apģērbs - mode ir dzīvesveids. Mode ir tas, kā jūs runājat, uz kādiem krēsliem sēžat, kādus ēdienus baudāt, kādu mūziku klausāties, ar kādu automašīnu braucat, kādos kūrortos atpūšaties, kā ārstējaties, kādu diētu ievērojat, kādus vārdus izvēlaties saviem bērniem, - tas viss ir pakļauts modei. Šai pasaulē nav neviena cilvēka, kurš būtu ārpus modes. Jo, tiklīdz civilizācija ienāk cilvēka dzīvē, tai tūliņ seko arī mode.»

Muzejā būs apskatāma interaktīva pastāvīgā ekspozīcija un Aleksandra Vasiļjeva kolekcijas tērpu un aksesuāru izstāde «30.gadu elegance». Holivudas dīvas Grēta Garbo un Marlēna Dītriha, modes dižie meistari Lucien Lelong, Maggy Rouff un Elsa Schiaparelli, sports un ilgviļņi, Art Deco dizains un femme fatale tēls, Lielā depresija un Otrā pasaules kara sākums - tie ir 30.gadi. Šo spraigo laikposmu ar visām tā pretrunām un iekšējo dramatismu modes vēsturnieki gluži pelnīti mēdz dēvēt par «pirmskara šiku».

Ekspozīcija iekārtota tā, lai skatītājs varētu ne tikai gūt ieskatu Eiropas pirmskara modē, bet arī novērtēt Latvijas ieguldījumu kopējā tā laika kultūras kontekstā, jo tieši starpkaru periodā dzīve Rīgā uzplauka sevišķi spoži. Te bija kinoteātri, dānsingi un kafejnīcas, restorāni un kabarē, modes dāmas un dendiji, smalki veikali, žurnāli un balles…

Muzejs vērs durvis apmeklētājiem 24.oktobrī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu