Atšifrēta zīdaiņu brēkšana (23)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.flickr.com

Japāņu zinātnieki izstrādājuši speciālu programmu – tulku, kura ir spējīga atšifrēt zīdaiņa brēkšanā slēpto informāciju, un uzskata, ka drīzumā šis jaunums būs pieejams kabatas ierīces formā, teikts žurnālā „International Journal of Biometrics” publicētajā pētnieku rakstā.

Nevienam nav noslēpums, ka zīdaiņa brēcienu dažādās toņkārtas, var nest sevī dažādu informāciju: par bada sajūtu, sāpēm jeb vienkārši sliktu noskaņojumu.

Japānas Muroranas tehnoloģiskā institūta zinātnieki profesora Tomomasi Nagasimas vadībā izstrādāja matemātisku algoritmu, kurš pazīst zīdaiņa brēkšanā raksturīgās „notis”, un ļauj saprast ar ko tieši mazulis nav apmierināts. Mēģinājumi radīt šādu programmu ir bijuši arī pirms tam, taču tikai profesora Tomomasi Nagasimas komandas darbu var uzskatīt par pirmo veiksmīgo šajā jomā. Zinātnieki izmantoja statistisko analīzes metodi, kura balstīta uz zīdaiņu brēkšanas, kura veidojas izmantojot skaņu frekvences un intensitāti, virtuālo tēlu pazīšanu. Šis analīzes veids arī ļāva zinātniekiem klasificēt dažādus zīdaiņa brēkšanas tipus.


„Pēc tam, mums izdevās atrast kopsakarības starp dažādām ierakstītajām zīdaiņa brēkšanas skaņām ar viņu emocionālo stāvokli, informāciju par kuru mēs guvām no viņa vecākiem”, - teica profesors Nagasima.
„Nākotnē, ar šādu ierīču palīdzību, vecāki vienmēr precīzi zinās, vai viņu mazulis grib atpūsties, ēst, vai viņam ir jānomaina autiņi jeb viņš jūt sāpes”, - piebilda Nagasima.

Komentāri (23)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu