Klijas – palīgs visiem (10)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.flickr.com

Bieži cilvēki sūdzas par liekajiem kilogramiem, smaguma sajūtu vēderā, aizcietējumiem. Var dzirdēt frāzi: "Gribas iztīrīt organismu." Cilvēkiem ar šādām problēmām, kā arī jebkuram citam var palīdzēt klijas.

Miltu tapšanas procesā graudu attīra no apvalka un dīgļa, to, kas paliek pāri, sauc par klijām. No attīrītiem graudu kodoliem tiek pagatavoti augstākā labuma milti, kas diemžēl ir zaudējuši daudzas vērtīgas uzturvielas. Attīrot grauds zaudē olbaltumvielas, taukvielas, fosfolipīdus, šķiedrvielas, folijskābi, minerālvielas un vitamīnus.

Klijas ieteicams lietot aizcietējumu profilaksei, tās mīkstina vēdera izeju, jo šķiedrvielas veicina zarnu darbību. Taču pietiekami daudz jādzer (uz ēdamkaroti kliju apmēram glāzi ūdens), citādi var iegūt pretēju efektu. Pirms lietošanas klijas var arī izmērcēt. Dienā pietiek ar divām līdz trim ēdamkarotēm, lietojot par daudz, var rasties veselības traucējumi (piemēram, caureja). Līdzās kviešu klijām pret aizcietējumiem ieteicamas linsēklas, plūmes, pilngraudu maize un dārzeņi, augļi un ogas, raudzēti piena un graudu produkti.

Ēdot klijas un citus balastvielas saturošus produktus, var samazināt holesterīna līmeni asinīs.

Šķiedrvielas izvada no organisma kaitīgās toksiskās vielas, tās arī nepieciešamas normālai resnās zarnas mikroflorai, kas barojas, sadalot to, ko organisms pats nešķeļ.

Klijās ir daudz vitamīnu un minerālvielu; tās lietojot regulāri, var uzlabot matu, nagu un ādas stāvokli, jo klijās ir B grupas vitamīni. E vitamīns, kas galvenokārt ir grauda dīglītī, ir lielisks antioksidants, aizkavē novecošanu un ir nepieciešams ādas un gļotādas veselībai.

Klijas iesaka lietot cilvēkiem, kuriem ir liekā svara problēma: zarnās uzbriestot, tās rada pilnuma un sāta sajūtu; satur maz kaloriju, toties apgādā organismu ar daudzām vērtīgām uzturvielām.

Klijas var būt lieliska piedeva biezputrām, biezpienam, jogurtam, bet nedrīkst aizmirst, ka arī tad jāuzdzer. Ja gribam pagatavot savus iemīļotos ēdienus veselīgākus, cepot kotletes, baltmaizes vietā pieliek nedaudz kliju, gaļu panē olā un klijās, tāpat nedaudz kliju vai rupja maluma miltu var piebērt, piemēram, biezpiena sacepumam, pankūkām, plācenīšiem vai citiem ēdieniem, kuru gatavošanā lieto miltus.

Tiem, kas vēlas notievēt, lielisks brokastu ēdiens būs jogurts vai kefīrs ar klijām un augļiem. Klijas iespējams nopirkt gan veikalos, gan aptiekās.

Protams, ar tām tāpat kā ar jebkuru citu produktu nevajag pārspīlēt. Ikdienā ieteicami pilngraudu produkti – rupjmaize, graudu maize, pilngraudu putras. Nopērkamas arī auzu pārslas un dažādas maizes šķirnes ar klijām. Jāēd arī dārzeņi un augļi, kas satur ne tikai vitamīnus un minerālvielas, bet arī šķiedrvielas.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu