Kāpēc zīdaiņiem vislabāk patīk sarkanā krāsa?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.flickr.com

Vai zinājāt, ka pirmā mēneša laikā zīdainītis redz tikai balto un melno krāsu? Un ka zinātniekiem izdevies pierādīt, ka vislabāk mazuļiem patīk sarkanā krāsa? Kāpēc tā un citas nozīmīgas lietas par bērniņa redzi stāsta neonatoloģe, pediatre dr. Sarma Gaveika.

Jaundzimušā redze pilnībā attīstās tikai pēc dzemdībām. Uzreiz pēc piedzimšanas mazuļi vēl nevar fiksēt skatienu uz kādu priekšmetu vai seju. Izmaiņas notiek apmēram pēc četrām nedēļām, kad bērns jau sāk atšķirt kustības un gaismu un ar skatienu seko cilvēkiem, vispirms jau vecākiem. Sākot ar sešām nedēļām, zīdainis redz jau arī telpiski. Vislabprātāk mazuļi aplūko vecāku sejas. Parasti tās arī atrodas tādā attālumā, kādā bērniņš vislabāk spēj saskatīt – apmēram 25 cm no zīdaiņa acīm – tāds visbiežāk ir attālums no bērniņa līdz mammas sejai, kad viņa to baro ar krūti.

Pirmā mēneša laikā bērns visvairāk reaģē uz melnu un baltu krāsu.

Bērna smadzenēm ir nepieciešams laiks, kamēr tās sastrādājas ar acīm. Tāpēc sākotnēji zīdainim ir grūti fiksēt skatienu uz kādu priekšmetu vai seju ar abām acīm vienlaikus, tādēļ dažkārt līdz sešu mēnešu vecumam šķielēšana ir normāla parādība. Ja pēc sešu mēnešu vecuma tā nepāriet, tad gan vajadzētu vērsties pie ārsta.

Parasti četru mēnešu vecumā mazuļi jau atpazīst visas krāsas.

Lielākajai daļai bērniņu, tiklīdz viņi spēj atšķirt krāsas, vislabāk patīk sarkanā. Daži zinātnieki apgalvo, ka tā šķiet vispatīkamākā, jo atgādina dūmakaino gaismu mātes miesās

Līdz šim vecumam vajadzētu arī būt atklātiem iespējamajiem redzes traucējumiem, jo tad tos ir arī salīdzinoši vieglāk novērst.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu