60% Latvijas iedzīvotāju pastāvīgi jūtas miegaini (34)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.flickr.com

Lai novērtētu Latvijas iedzīvotāju miega problēmas un to iemeslus, tika veikta aptauja, kuras rezultāti liecina – vairāk nekā trešdaļai iedzīvotāju naktīs ir miega traucējumi, savukārt vairāk nekā 60 procenti cieš no pastāvīgas neizgulēšanās sajūtas dienā. Noskaidrots, ka galvenie miega traucējumu cēloņi ir paaugstināts stress, kaitīgie ieradumi – smēķēšana, alkohola lietošana, kā arī darbs naktīs un palielināts ķermeņa svars.

Aptauja, ko, tuvojoties Miega dienām, kas no 28. līdz 30. septembrim notiks Rīgā, organizēja tirdzniecības centrs Spice Home sadarbībā ar miega ārsti – psihiatri Dr. Iju Cimdiņu un pētījumu firmu SolidData, apstiprina miega ekspertu aizdomas par sabiedrības nenopietno attieksmi pret miega nozīmi.

Miega kvalitāte Latvijā - ļoti zema

Mūsdienu piesātinātais darba un ģimenes dzīves ritms ietekmē miega kvalitāti naktīs un līdz ar to visu dzīves kvalitāti kopumā. Spice Home veiktās miega aptaujas rezultāti liecina, ka aptuveni

trešdaļu aptaujāto skar dažādi miega traucējumi: problēmas ar iemigšanu, atkārtota mošanās naktīs, pēc kuras ir grūti iemigt, un pāragra mošanās no rītiem.

Miega kvalitātes rādītājs, kuru var konstatēt dienā, ir neizgulēšanās sajūta, kura pēc aptaujas rezultātiem konstatēta vairāk nekā 60 procentiem respondentu, kas neizgulēšanos izjūt divas līdz trīs reizes nedēļā.

Miega ārste – psihiatre Ija Cimdiņa: «Pēc aptaujas rezultātiem droši var secināt, ka miega traucējumi Latvijā ir problēma. Vidējie rādītāji konkrētās pozīcijās ir daudz augstāki nekā pasaulē kopumā, piemēram, neizgulēšanās sajūtu divas līdz trīs reizes nedēļā Latvijā piedzīvo teju divas trešdaļas iedzīvotāju, savukārt pasaulē šis rādītājs ir tikai 30 procenti.»

Iedzīvotāji guļ pārāk maz

Lai pieaudzis cilvēks ikdienā justos labi, tam ir jāguļ vismaz astoņas stundas. Turpretim, kā liecina aptaujas rezultāti,

lielākā daļa respondentu guļ ne vairāk kā 5 līdz 7 stundas, kas uzskatāms par nepietiekamu laiku.

Nepilnvērtīgs miegs ietekmē dzīves kvalitāti: samazinās kognitīvās aktivitātes – pasliktinās atmiņa, spriešanas spējas, tiek apgrūtināta lēmumu pieņemšana, radošā domāšana un atpazīšanas spējas. Neizgulēšanās atstāj iespaidu arī uz cilvēka izskatu – zem acīm veidojas zili loki, sejas āda nespēj atjaunoties – tā kļūst pelēcīga un bāla, fiziski pietrūkst spēka.

Miegs aizņem trešo daļu no mūsu mūža, un tas ir ļoti svarīgs kopējās dzīves kvalitātes ietekmētājs – labs miegs ir priekšnosacījums labai dienai. Pilnvērtīgs miegs nosaka, cik skaisti, veselīgi un laimīgi cilvēki būs dienas laikā. Par miegu ir jārūpējas katram pašam un jāapzinās tā svarīgums un nepieciešamība ikdienā.

Kopumā aptaujā piedalījās 600 respondentu, 347 sievietes un 253 vīrieši. Lielāko aptaujāto personu īpatsvaru – 85 procentus veidoja darbspējīgie iedzīvotāji vecumā no 26 līdz 65 gadiem. 12,5 procenti aptaujāto bija jaunieši, bet neliela daļa aptaujāto bija pensijas vecumā. Aptauja sadarbībā ar SolidData tika veikta 2012. gada septembrī.

Ikviens savu un savu tuvinieku miega kvalitāti klātienē varēs pārbaudīt Miega dienās tirdzniecības centrā Spice Home no 28. līdz 30. septembrim, kur notiks bezmaksas miega speciālistu konsultācijas, miegainības pārbaudes, iepazīšanās ar miega rituāliem un citas aktivitātes.

Uzziņai - aptaujas rezultāti

Miega aptaujas rezultāti liecina, ka nedaudz vairāk kā 40 procentiem aptaujāto Latvijas iedzīvotāju ir grūti iemigt. Tas nozīmē, ka iemigšanas process prasa vairāk nekā 30 minūtes. Aptuveni trešdaļa respondentu vismaz divas vai trīs reizes nedēļā pa naktīm atkārtoti mostas un pēc šīs pamošanās viņiem ir grūti iemigt. Trešais un ne mazāk svarīgais indikators miega problēmām ir pārmērīgi agrā mošanās no rītiem. Kā komentēja miega ārste Ija Cimdiņa, par pārmērīgi agru mošanos uzskatāma situācija, kad persona pieceļas vismaz 30 minūtes pirms paredzētā laika. Šādu simptomu minēja 33,3 procenti aptaujāto.

Pētījuma aptaujas rezultāti liecina, ka tikai 38 procenti izguļ tik ļoti nepieciešamās astoņas stundas vai pat nedaudz vairāk.

Vairāk nekā 18 procentu aptaujāto nākas strādāt pa naktīm, kas bieži vien mēdz izraisīt miega traucējumus. Tomēr

lielākā problēma mūsu ikdienā ir stresa līmenis, ko norādījuši vairāk nekā 59 procenti aptaujāto.

Kaitīgie ieradumi ir viens no miega kvalitāti pazeminošiem faktoriem - par smēķētājiem sevi uzskata 30 procenti aptaujāto, savukārt alkoholu ikdienā vairāk nekā ieteicams lieto 22 procenti respondentu.

Aptuveni 57 procenti respondentu ķermeņa masas indekss ir virs pieļaujamā, tas liecina, ka lielākajai daļa aptaujāto varētu būt problēmas ar lieko svaru. Liekais svars ir cieši saistīts ar miega slimības – apnoju, kas citur Eiropā un Amerikas Savienotajās Valstīs uzskatāma par nopietnu saslimšanu.

Komentāri (34)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu