Ja durstīga sajūta un nieze acs plakstiņā... (5)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.flickr.com

Iespējams, jūsu aci piemeklējis nepatīkamais «viesis» – mieža grauds. Kā atbrīvoties no tā pēc iespējas ātrāk, un kādēļ metas mieža graudi, stāsta optikas salonu «Metropole» vadošā optometriste Ieva Rikena.

Mieža grauds ir akūts, strutains plakstiņu dziedzeru iekaisums jeb bakteriāla infekcija, ko izraisa dažādu tipu stafilokoku baktērijas. Atkarībā no tā,

kāda veida dziedzeris ir iekaisis, izšķir ārējo un iekšējo mieža graudu.

Kaite lielākoties raksturīga maziem bērniem un jauniem cilvēkiem, kuri aktīvi uzturas sabiedriskās vietās, piemēram, bērnudārzā, skolā vai sabiedriskajā transportā.

Kas liecina par mieža grauda veidošanos?

Šī infekcija sākas ar durstīgu sajūtu un niezi plakstiņā, vēlāk plakstiņš kļūst sārts, pietūkst, un nereti šajā apvidū arī ir jūtama temperatūras paaugstināšanās. Pāris dienu laikā izveidojas sāpīgs, ciets bumbulītis ar dzeltenu galu. Pēc tam tas atveras un izdalās strutas. Ja infekcija neskar citas acs daļas, tad plakstiņš atgūst normālu krāsu un formu, un varam atviegloti nopūsties – infekcija ir pārciesta bez sarežģījumiem. Tomēr ne vienmēr viss norit tik labi, un var gadīties, ka infekcija izplatās pa visu plakstiņu vai pat skar dziļākus acs orbītas audus. Tādēļ, ja 23 dienu laikā neizveidojas cista, bet ir novērojams vispārējs acs plaksta pietūkums, apsārtums un sāpes plakstiņā, noteikti jāvēršas pie ārsta un jāuzsāk nopietna ārstēšana ar antibakteriāliem un pretiekaisuma līdzekļiem!

Ko var darīt mājas apstākļos?

Mieža graudu mājas apstākļos var ārstēt sākotnējā stadijā (pirms bumbulītim uz acs plakstiņa izveidojies dzeltenais gals) ar siltām, sausām kompresēm. Te var lieti noderēt arī vecmāmiņu metode – silta, novārīta ola. Taču, kad strutas jau izveidojušās, šī metode vairs ne vien nelīdzēs, bet var pat kaitēt, jo dos iespēju infekcijai izplatīties arī apkārtējos audos.

Šī paša iemesla dēļ nekādā gadījumā nedrīkst mēģināt tās izspiest pašrocīgi!

Cilvēkiem, kuriem mieža grauds veidojas bieži, vajadzētu rūpīgāk ievērot personīgo higiēnu, kā arī pārliecināties, vai organismā nemājo infekcijas perēklis, jo infekcija var ceļot no vienas audu struktūras uz citu. Piemēram, no deguna blakusdobumiem, zobiem vai vidusauss.

Ja mieža grauds netiek izārstēts...

Dažkārt pēc mieža grauda nepilnīgas izārstēšanas, var veidoties krusas grauds, kas ir hronisks šo pašu dziedzerīšu iekaisums, toties nav ne apsārtis, ne sāpīgs. Krusas graudu var novērst, izmasējot un sildot, taču ārstēšana var prasīt pat vairākas nedēļas! Ir reizes, kad vienīgais paņēmiens, kā atbrīvoties no krusas grauda, ir ķirurģiski izdarot mazu griezienu plakstiņā. Protams, ja ir bailes no šādas operācijas, krusas graudu var atstāt uz plakstiņa, taču jāatceras, ka bumbulītis izmainīs plakstiņa formu, un var traucēt normālu acu mirkšķināšanu, mitrināšanu, kā arī redzēšanu.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu