Kad mazulis sāks pats turēt galviņu? (14)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.flickr.com

Paceļot vai pagriežot jaundzimušo, vienmēr jāpietur viņa galviņa, jo viņš pats to izdarīt pagaidām vēl nevar. Bet kad viņš to varēs, pastāstīs fizioterapeite Kristīne Stalīdzāne.

Pirmajās dzīves nedēļās mazulis parasti atmet galviņu uz aizmuguri. Tas saistīts ar paaugstinātu muskuļu tonusu. Noturēt un koordinēt savu galviņu viņš iemācīsies tad, kad nobriedīs viņa muskuļu sistēma, šis process ir individuāls (nav nekādu robežu), un viss notiek pakāpeniski.

Sākumā attīstās acu koordinācija, kopā ar to - kakla muskuļu koordinācija. Stabilizācijas periods šīm iemaņām ilgst līdz apmēram 3.-4. mēnesim, bet parasti jau 2-3 mēnešu vecumā bērniņš prot noturēt galviņu.

Līdz laikam, kad mazulis iemācīsies staigāt, šis attīstības process un tā stabilizācija turpināsies.

Attīstībai bērnam ļoti svarīga ir pareiza aprūpe, pareizi iekārtota vide ap bērniņu.

Daudzi uzskata, ka mazulis iemācīsies turēt galviņu, ja viņu liks uz vēderiņa. Tas tā nav. Ir jāsagaida, kad viņš patstāvīgi pagriezīsies, sāks velties.

Vēl viena rupja kļūda ir bērniņa vertikalizācija. Tādā veidā tiek paaugstināts bērniņa tonuss, bet nekādi netiek trenēta koordinācija.

Ko darīt? Kā palīdzēt attīstīties kakla muskuļiem? Trenējam tos ar pieskārieniem, ar hendlingu - tas ir, ar noteiktām iemaņām apbruņojoties, vēršamies pie bērna, par to stāstām un runājam Māmiņu kluba Vecāku skolas nodarbībās. Tāpat ir pieejams arī attiecīgs DVD disks, kas var kalpot par lielisku palīgu. Informācija ir pieejama, ir tikai jāprot to izmantot.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu