10 viegli paņēmieni veselīga dzīvesveida sākšanai (16)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/healthmental

Ēst veselīgi nenozīmē krasu diētas plānu un atteikšanos no iemīļotiem ēdieniem. Tas nozīmē mazliet disciplīnas un atteikšanos no liekā - neveselīgā. Lūk, 10 pieturpunkti, kurus ievērojot tu sāksi ēst un līdz ar to arī dzīvot veselīgāk! Ja jau tīri garderobi, iztīri arī savus ēšanas paradumus!

Ēst veselīgi nozīmē uzturā patērēt pēc iespējas ekoloģiski tīrāku pārtiku, kas sniedz tavam organismam vislabākās uzturvielas.

1. Plānojums

Lai gan tas izklausās ļoti nopietni, centies to uztvert tomēr rotaļīgi. Saraksti savus plānus un mērķus, kurus centies sasniegt, - piemēram, notievēšana, sportošana, biežāki pirts apmeklējumi, konditorejām iet ar līkumu utt. Kad šie mazie plāni, kuri būs sarakstīti ar roku, ik dienu tev būs lasāmi acu priekšā, gribot negribot tu tos sāksi ievērot un uz tiem tiekties!

Tas arī tevi motivēs ēst veselīgi ilgtermiņā, nevis tik ilgi, cik gara ir viena konkrēta diēta.

Neaizmirsti arī atsevišķu aili sasniegumiem - tiklīdz esi vēlamo realizējusi, ievelc krustiņu!

Foto: flickr.com/Victor1558

2. Atā, cukuriņ!

Nepietiks, ja iesi ar līkumu tikai saldumu nodaļai vai atteiksies no piedāvātā tortes gabaliņa. Izrādās, ļoti daudzos produktos ir tā saucamais slēptais cukurs, kura daudzumu vari izlasīt produkta etiķetē. Ja uzmanīgāk lasīsi etiķetes, vēl uzzināsi daudz ko jaunu un, jāatzīst, ne visai patīkamu par to, ko ēd ikdienā!

Foto: flickr.com/RedGlow82

3. Sāc dienu ar citronūdeni

Glāze silta ūdens, kuram piespiesta citrona sula (apmēram puse), ir ideālākais rīta sākums tavam organismam. Šis ikrīta dzēriens dos tev enerģiju, izvadīs no organisma pa nakti sakrājušos toksīnus un uzlabos imunitāti.

Foto: flickr.com/ junjun

4. Sāc rītu arī ar tīru ēdienu.

Brokastis palīdz ķermenim uzņemt visas nepieciešamās uzturvielas – proteīnus, ogļhidrātus, taukus, vitamīnus un minerālvielas. Vislabākās brokastis ir svaigi, nevārīti vai necepti produkti. Muslis ar ogām - lieliski! Graudaugu brokastu pārslu sastāvā pārsvarā ir maz tauku un daudz dzelzs. Savukārt piens nodrošina organismam nepieciešamo kalcija daudzumu. Mūsu uzturā bieži vien pietrūkst tieši šo divu elementu.

Foto: flickr.com/ahmadpi

5. Meklē dabisko!

Pirms ēd, painteresējies par produkta izcelsmi. Arī par tā sastāvu un derīguma termiņu. Atceries, ka dabiskam produktam derīguma termiņš vienmēr būs daudz īsāks un etiķetē nebūs rakstīti daudz svešvārdu, kas liecina par ķīmisku izcelsmi. Ja trūkst pārliecības par izcelsmi, labāk saki nē!

Foto: Flickr.com/Burea

6. Ēd kā bērns

Esi ievērojusi, ka mazi bērni ēd ik pēc pāris stundām? Mēģini arī tu ēst bieži un maz. Starp galvenajām ēdienreizēm - brokastīm, pusdienām un vakariņām - vēlamas mazas uzkodas. Dienā kopā vajadzīgas 4-5 ēdienreizes. Tas

liks vielmaiņai aktīvāk dedzināt taukus, jo tai nebūs iespējas «atslābt»

- jau klāt nākamā ēdienreize. Ja arī, izlaižot ēdienreizi, šķiet, ka tas tev nāks par labu, - patiesībā ir otrādi.

Foto: flickr.com/Bruce Tuten

7. Maģiskā kombinācija: liesās olbaltumvielas un saliktie ogļhidrāti

Ja netiek uzņemtas liesās olbaltumvielas pietiekamā daudzumā (vista, liesa gaļa, zivis, liesie skābpiena produkti, olas baltums, pākšaugi, soja), tad organismam nav spēka dedzināt taukus. Saliktie ogļhidrāti (polisaharīdi) pārstrādājas lēnāk, jo, lai tos pārstrādātu, organismam vispirms šie ogļhidrāti ir jāsadala. Tie pārstrādājas aptuveni 2 stundu laikā. Šā iemesla dēļ saliktos ogļhidrātus ir vieglāk pilnībā izmantot tikai glikozes un glikogēna iegūšanai, neveidojot tauku rezerves. Saliktos ogļhidrātus satur nepārstrādāti graudi, pilngraudu maize, augļi un dārzeņi, u.tml. pārtikas produkti.

Foto: flickr.com/simply

8. Klausies savā ķermenī

Bieži mēs izlemjam sava ķermeņa vietā ar kaisli uz garšīgiem ēdieniem - sāta sajūta vēl nepaspēj iestāties, kad jau esam izlēmuši, ka noderētu vēl viena papildporcija vai desertiņš. Citreiz pirms došanās ēst vajag kārtīgi padzerties,

nereti cilvēki jauc ēstgribu ar slāpēm.
Foto: flickr.com/isante_magazine

9. Trīs reizes vairāk ūdens

Ne mazāk kā 2 - 3 litri dienā! Ūdens ir jādzer ik uz soļa, tāpēc nenāks par skādi, ja mājvietā pa rokai būsi salikusi mazas ūdens pudeles. Vislabāk dzert tīru ūdeni, jo jebkurš gāzēts šķidrums ne tikai nepapildina mūsu organismu ar ūdeni, bet pretēji – izsūc to. Cukurs, izšķīdināts dažādos dzērienos, izsūc no organisma šūnām ūdeni. Arī ar sulu nebūs gana, jo tajā arī ir cukurs, tāpēc ūdens būs vienalga nepieciešams. Ja organisms nesaņem pietiekamu ūdens daudzumu, tas sāk krāt šķidrumu organismā kā vairāk nepieciešamo un iztrūkstošo elementu. Ūdens organismā tiek «atlikts» tauku šūnu veidā.

Foto: flickr.com/Domain

10. Meditē

Vai vismaz atrodi laiku sev, savam ķermenim un savām domām. Saproti, ko vēlies no dzīves, ieklausies sevī. Meditācija ir prakse, kurā praktizējošais indivīds paša spēkiem mēģina ierosināt prāta un apziņas stāvokļa izmaiņas, lai veicinātu garīgu labumu. Ja tā tev nešķiet tuva, tad mēģini savu prātu atbrīvot, skatoties uz konkrētām fotogrāfijām vai attēliem, kur vēlies nokļūt. Praktizē šo atpūtu.

Foto: flickr.com/healthmental
Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu