5 lietas, ko tibetiešu ārsti man iemācīja par ūdens dzeršanu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Shutterstock

Lai gan nekad dzīvē neesmu vēlējusies kļūt par ārsti, dzīves notikumi visu sakārtoja tā, ka vairākus gadus strādāju Tibetas medicīnas klīnikā, asistējot ārstam ikdienas darbā, tulkojot sarunas ar pacientiem, sagatavojot medikamentus un veicot citus pienākumus. Šo gadu laikā man paveicās strādāt kopā ar daudziem izciliem Tibetas medicīnas un astroloģijas institūta ārstiem, kurus ļoti augsti vērtēju gan kā mediķus, gan personības.

 
Foto: Shutterstock

Sāc dienu ar glāzi karsta, vārīta ūdens

Nakts laikā mūsu ķermenis dabīgi attīrās, izvadot dienas laikā uzkrātos toksīnus, tāpēc ļoti būtiski ir sākt dienu pareizi. Lai sagatavotu ķermeni un īpaši iekšējos orgānus jaunai dienai, ir svarīgi no rīta, tūlīt pēc rīta tualetes un zobu tīrīšanas, izdzert krūzi vārīta, karsta ūdens.

Ūdenim jābūt tik siltam kā tējai, kuru parasti dzerat. Vēlams pēc iespējas siltākam.

Silts ūdens iztīra visas ķermeņa sistēmas un «iedarbina» tās. Ir svarīgi ļaut ķermenim sagatavoties dienai, tāpēc būtiski ir uzreiz pēc pamošanās neskriet brokastot, bet atlikt ēšanas procesu pēc rīta rituālu veikšanas.

Pēc glāzes karsta ūdens būtu vēlams veikt jogas vingrinājumus, tajā skaitā elpošanas vingrinājumus un/vai meditāciju, lai sagatavotu jaunai dienai ne tikai ķermeni, bet arī prātu. Īpaši svarīgi ir izvēlēties vingrojumus atbilstoši savai ķermeņa konstitūcijai.

Brokastis vēlams ēst ne ātrāk kā 30 min. pēc karsta ūdens dzeršanas.

 
Foto: Shutterstock

Ūdens dzeršana ietekmē tavu svaru

Ja vēlies regulēt savu ķermeņa svaru, viens no svarīgākajiem nosacījumiem ir pareiza ūdens dzeršana.

Ja vēlies notievēt, tad dzer ūdeni 30 min. pirms maltītes.

Ja vēlies saglabāt esošo svaru, dzer mazliet ūdens maltītes laikā, bet, ja vēlies pieņemties svarā, dzer 30 min. pēc ēšanas. Protams, šis ir ļoti vispārināts ieteikums, taču savā būtībā tas iesaka rūpīgi attiekties pret ūdens dzeršanu, dzerot pareizajā laikā un daudzumā. Tibetieši reti dzer aukstu ūdeni, priekšroku dodot vienkārši siltam vārītam ūdenim. Kāpēc?

 
Foto: Shutterstock

Karsts ūdens ir vislabākās zāles

Tibetiešu ārstu galvenais ieteikums pret visām kaitēm ir dzert karstu vārītu ūdeni visas dienas garumā. Un dzert nevis lielos apjomos visu laiku, bet pa maziem malciņiem. Tāpat kā ar jogu labāk nodarboties mazāk, bet regulāri, arī ūdens dzeršanā svarīgi ir ievērot regularitāti un mērenību. Respektīvi labāk ik pa pusstundai izdzert malku ūdens nekā vienu reizi dienā veselu krūzi ūdens. Regulāra silta ūdens uzņemšana mazos daudzumos veicina ķermeņa attīrīšanos, atjaunošanos, kā arī attur mūs no našķošanās starp ēdienreizēm. Rietumos mēs steidzam dzert zāles, tiklīdz izjūtam niecīgākos saslimšanas simptomus, bet Austrumos vispirms pacientiem iesaka pareizu dienas kārtību, ēdienu un karsta ūdens dzeršanu. Rietumos, ja esam pārēdušies, tad

meklējam zāles, kas atvieglo gremošanu, bet tibetieši izdzers glāzi karsta ūdens.

To, ka karsts ūdens ir vislabākās zāles, nebeidz atkārtot neviens no Tibetas medicīnas ārstiem. Jāuzsver, ka runa ir tieši par siltu ūdeni, ārsts jums nekad neieteiks dzert lielos apjomos aukstu ūdeni vai lietot uzturā daudz svaiga/auksta ēdiena.

 
Foto: Shutterstock

Nekad nevāri ūdeni vairākas reizes!

Vai tu esi kādreiz tējkannā uzvārījis ūdeni vairākas reizes? Man kādreiz bija tāds ieradums. Tikko ūdens bija nedaudz atdzisis un man gribējās iedzert tasi tējas, es vai nu uzvārīju to pašu ūdeni, vai pielēju no krāna klāt svaigu ūdeni un uzvārīju to. Tā es darīju līdz zināmam brīdim. Kad strādāju kopā ar Tibetas medicīnas ārsti Dawa Dolma (vienīgā ārste sieviete, kas ārstē Viņa Svētību Dalailamu), kādu dienu, kad bijām pabeigušas pieņemt pacientus, devāmies uz savu mājokli un sākām gatavot pusdienas. Kad es pieraduma pēc ieslēdzu tējkannu, lai uzvārītu ūdeni, viņa pārsteigumā iesaucās: «Nekad tā nedari!» Es, protams, uzreiz nesapratu, par ko ir runa... Ārste turpināja. «Nekad nevāri ūdeni vairākas reizes!

Ja tu to dari, tad tas pārvēršas par indi. Tas nevis dara labu tavam ķermenim, bet gan kaitē tam.

Tajā vairs nav nekādu labo īpašību un arī enerģētiski tas ķermenim vairs nesniedz labumu. Tāpat kā mēs nesildām ēdienu vairākas reizes, mēs arī ūdeni vārām tikai vienu reizi.»

 
Foto: Shutterstock

Esi izsalcis - padzeries

Mūsu ķermenis signalizē vienādi gan tad, kad ir izsalcis, gan tad, kad tam slāpst. Tāpēc bieži vien tad, kad ķermenim nepieciešams ūdens, mēs tam sniedzam ēdienu. Bieži vien neilgi pēc maltītes mums šķiet, ka mēs atkal sajūtam izsalkumu, taču patiesībā mūsu organisms jūt slāpes. Šā iemesla dēļ, lai pārbaudītu, kas ķermenim nepieciešams, sajūtot pirmos izsalkuma signālus, mēs varam vispirms padzerties un nedaudz nogaidīt.

Ja nejūtamies izsalkuši pēc padzeršanās, tad tas bija viltus izsalkums.

Es nezinu nevienu tautu, kura dzertu tik daudz karsta ūdens kā tibetieši. Protams, viņi lielos apjomos dzer arī tradicionālo tibetiešu tēju un indiešu garšvielu tēju Masala Chai, taču karsts ūdens ir vispopulārākie šīs nācijas dzēriens, kas nemainās neatkarīgi no dzīves vietas. Protams, neiesaku akli pieturēties pie uzskata, ka visas kaites var atrisināt ar karsta ūdens lietošanu, un tomēr aicinu izmantot šos tibetiešu ārstu padomus, lai nostiprinātu savu veselību ērtā, vieglā un lētā, bet efektīvā veidā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu