Kas jāņem vērā, pirms piesakāties maratonam

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Shutterstock

Gada siltā sezona, kā allaž, nāk ar dažādām sportiskām aktivitātēm, no kurām viena ir maratons. Lai iecerētais skrējiens neizvērstos par organisma pārslodzi, ir vērts sev uzdot dažus «sagatavošanās jautājumus».

Vai tev ir pietiekami daudz laika treniņiem?

Pirmais un pats svarīgākais aspekts, kas jāņem vērā, ir laiks, lai sagatavotos. Maratons nav pasākums, kurā var piedalīties, ja sporta zālei tavā ikdienas grafikā nav atvēlēta vieta. Sagatavošanās ietver ne tikai fiziskos treniņus, bet arī laiku, lai ļautu organismam no tiem atkopties, kā arī specializētu maltīšu gatavošanu. Jāņem vērā, ka pēkšņa treniņu sākšana izraisīs izmaiņas pašsajūtā, tādējādi ietekmējot ikdienas aktivitātes. Labā ziņa – sabalansēts uzturs, pilnvērtīga atpūta un pakāpeniska slodzes palielināšana organismam ļaus vieglāk adaptēties, lai sasniegtu izvirzīto mērķi.

Vai tava veselība ļauj skriet gargabalus?

Sāpoši ceļi vai mugurkaula problēmas varētu būt iemesls, kāpēc treniņi veselību un pašsajūtu nevis uzlabos, bet gan gluži pretēji – pasliktinās. Ja ir kaut mazākās sūdzības par pašsajūtu, ir vērts pirms pieteikšanās maratonam aiziet pie ārsta un pārliecināties, ka viss tik tiešām ir kārtībā, lai izvairītos no ievainojumiem un traumām. Pat ja šķiet, ka smeldzoša potīte nekas īpašs nav, intensīva slodze ilgtermiņā var krietni sabojāt tās spēju pilnvērtīgi funkcionēt, lai tu varētu piepildīt savu Jaungada apņemšanos par maratonu.

Foto: PantherMedia/ScanPix

Vai tu esi gatavs ieviest izmaiņas savos ēšanas paradumos?

Maratons ne tikai paģērē laika atvēlēšanu treniņiem, bet arī izmaiņas pārtikas izvēlē, lai organismam būtu degviela sasniegt izvirzītos mērķus un atjaunoties pēc slodzes. Skrējēja ēdienkartei jāsastāv no proteīna un pilngraudu produktiem, kuri nodrošina vienmērīgi stabilu cukura līmeni asinīs un apgādā organismu ar enerģiju, kā arī veselīgajiem taukiem, kuri gādās par sirds veselību. Nekādu pusfabrikātu, nemaz nerunājot par alkoholu vai smēķēšanu!

Vai tu zini, uz ko paraksties?

Maratons pa lauku ceļiem ir atšķirīgs no pilsētas maratona, tāpēc pārliecinies, ka tev ir attiecīgs apģērbs un apavi. Lai arī maratoni pa lauku ceļiem ir retāki, iesācējam tie varētu šķist vieglāki, jo segums ir mīkstāks, tāpēc slodze locītavām ir mazāka. Pilsētas maratons notiek uz cieta seguma, locītavām ir traumatiskāks, turklāt nereti arīdzan garlaicīgāks, jo zaļās meža ainavas vietā ir namu rindas un arī virsmas pacēlums ir nemainīgs.

Ja būsi labi sagatavojies, tad maratons var izvērsties par vienu no tavas dzīves labākajiem piedzīvojumiem, tāpēc ir vērts nestrēbt karstu un izvērtēt savas spējas un iespējas.

Foto: Shutterstock

Avots - www.mindbodygreen.com

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu