Ar garšvielām pret slimībām

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Shutterstock

Garšaugi ne tikai piešķir ēdienam garšu un krāsu, bet arī spēj uzlabot mūsu vispārējo veselības stāvokli, ietekmējot gan pašsajūtu, gan izskatu. Lai ēdiens ir jūsu zāles, nevis otrādi!

Oregano. K vitamīns nemaz nav tik bieži sastopams, taču viena tējkarote oregano satur veselus sešus mikrogramus šā svarīgā vitamīna. Tas ir arī bagāts ar antioksidantiem, savukārt oregano ēteriskā eļļa spēj ārstēt vēdera gripu. Interesanti ir tas, ka oregano veicina sviedru izdalīšanos, tādējādi attīrot organismu, turklāt tas pozitīvi iedarbojas arī uz elpceļiem, palīdzot attīrīt tos no krēpām.

Kanēlis. Šī garšviela, kas parasti asociējas ar Ziemassvētkiem un karstvīnu, spēj regulēt cukura līmeni asinīs. Īpaši svarīgi tas ir cukura diabēta slimniekiem, kā arī tiem, kas ievēro diētu. Pētījumi ir pierādījuši, ka pustējkarote kanēļa dienā spēj samazināt diabēta un sirds slimību risku, jo tas samazina sliktā holesterīna līmeni. Kanēlim arī piemīt pretiekaisuma iedarbība, tas palīdz organismam cīnīties ar infekcijām un atjaunot audus.

Rozmarīns. Gaļas gatavošana augstā temperatūrā var izraisīt kaitīgo brīvo radikāļu veidošanos, savukārt rozmarīns var pat par 84% samazināt to veidošanos. Rozmarīnam piemīt arī imūnsistēmu stimulējoša ietekme, tas uzlabo gremošanu un veicina asins pieplūdi smadzenēm. Turklāt rozmarīns satur karnozolu, kam piemīt spēcīga pretvēža ietekme.

Muskatrieksts. Šim Indonēzijā «dzimušajam» riekstam ir spēcīga antibakteriāla un pretiekaisuma ietekme, turklāt tas spēj arīdzan aizkavēt audzēju veidošanos un samazināt vēža risku. Viegli saldā garšviela ir dabīgs sāpju atvieglotājs, turklāt bagātīgā magnija satura dēļ tas spēj nomierināt nervus un uzlabot miegu. Šķipsniņa muskatrieksta, pievienota siltam pienam, ieaijās jūs saldā miegā. Tiesa, lietots lielos daudzumos, šis rieksts var būt toksisks.

Karijs. Tas ir garšvielu maisījums, kura galvenā sastāvdaļa ir turmeriks jeb kurkuma.Tā burtiski ir brīnumgaršviela, jo tai piemīt ļoti spēcīga pretiekaisuma iedarbība – 50 reizes augstāka nekā C vitamīnam. Pētījumi ir pierādījuši, ka turmeriks spēj kavēt krūšu vēža šūnu attīstību, kā arī samazināt Alcheimera slimības risku. Turmerikā esošais kurkumīns stimulē imūnsistēmu izstrādāt aminoskābes, kuras samazina iekaisumu smadzeņu neironu ceļos, ko izraisa brīvie radikāļi. Rezultātā samazinās kognitīvie traucējumi un Alcheimera slimības risks.

Kumīns. Dzelzs deficīts? Tējkarote kumīna jeb Indijas ķimeņu nodrošina 22% no ieteicamās diennakts devas. Kumīns ir lielisks apetītes un gremošanas uzlabotājs, jo stimulē siekalu dziedzeru darbību, aktivizē kuņģa skābes, žults un gremošanas enzīmu izdalīšanos, kā arī veicina zarnu peristaltiku. Savukārt kumīna tēja mazina vēdersāpes un vēdera uzpūšanos.

Kajēnas pipari. Labas ziņas! To sastāvā esošais kapsaicīns veicina organisma vielmaiņu, tādējādi sadedzinot vairāk kaloriju. Piparu asums arīdzan ietekmē apēstā daudzumu, proti, jūs neapēdīsiet tik daudz, turklāt nekārosies ne salda, ne taukaina, ne sāļa ēdiena. Kajēnas pipari veicina gremošanas sulu izdalīšanos, tādējādi uzlabojot gremošanu, veicinot zarnu trakta darbību un uzturvielu uzsūkšanos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu