Nevis kāpēc tas notika ar mani, bet kā man iziet no šīs traģēdijas!

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Shutterstock

Par to, kā sadzīvot un uzvarēt krūts vēzi ne tikai fiziski, bet arī garīgi, stāsta ārste, psiholoģe, psihoterapeite un Latvijas Psihoterapeitu biedrības biedre Inna Savoņa.

 
Foto: Shutterstock

Otrais psiholoģiskā šoka vilnis – ko darīt pēc tam, kad vēzis uzvarēts?

Pēc operācijas un citām agresīvām ārstēšanas metodēm sievieti, kura pārnākusi mājās ar nesimpātisku šuvi krūts vietā, novārdzināta un nespējīga veikt mājas darbus, pārņem otrais psiholoģiskā šoka stāvoklis. Tas, pēc viņas domām, atņem jebkuru cerību jebkad atgriezties pie iepriekšējās dzīves.

Onkologi šo situāciju sauc par psiholoģisko kolapsu, jo mastektomija «izsit» vairumu sieviešu no ierastā stāvokļa un noved pie psihes un dzīvesveida izmaiņām. Sievietēm, kas pārcietušas mastektomiju, bieži novēro aizkavētus emocionālos pārdzīvojumus. Slimnieces, ejot cauri diagnozes uzzināšanai, operācijai, ķīmijterapijai, radioloģijai, turas, neiekrītot depresīvā stāvoklī. Taču pēc saņemtās ārstēšanas, intensīva kontakta ar ārstiem, analizējot pagājušos notikumus, pēkšņi sajūt stipru trauksmi, satraukumu, raudulīgumu, nekontrolētas dusmu lēkmes un aizkaitināmību.

Tā notiek, jo pacientes, uzzinot diagnozi, mobilizē savus spēkus cīņai ar slimību, bet garīgos pārdzīvojumus atliek uz vēlāku laiku. Un, kad ilgā ārstēšana tuvojas noslēgumam, aizturētās emocijas laužas uz āru.

Tādā krīzes situācijā sievietei ir nepieciešams izmainīt dzīves pozīciju, pārskatot savas attiecības ar apkārtējo pasauli, vērtības, kas līdz šim pastāvējušas. Atbalsta grupas slimniecēm un viņu ģimenēm, savlaicīga psiholoģiskā palīdzība var samazināt psiholoģisko un psihopatoloģisko reakciju rašanos.

Šādā situācijā nokļuvušām sievietēm var piedāvāt salīdzinājumu ar atgriešanos no kara. Viņām jāsāk apsvērt jaunas dzīves iespējas. Vai viņas gribēja vai ne, bet jaunā dzīve ir pienākusi, un viņām no tās ir jāpaņem viss. Ir jāpieņem lēmums, vai zaudējums iznīcinās vai padarīs stiprāku.

Cilvēks sāk savu dzīvi vērtēt tad, kad stāv bezdibeņa malā. Ja nesen jūs dzirdējāt no ārsta šausmīgo diagnozi – krūts dziedzera vēzis, tad tikai jūs patiešām zināt, cik dzīve ir skaista. Un pienāks diena, kad jautājumu – kāpēc tas notika ar mani – nomainīs jautājums – kā man iziet no šīs traģēdijas kā jaunam cilvēkam? Tas, ko esmu pārcietusi, ir smags pārbaudījums manā dzīvē. Varbūt pats sliktākais, kas ar mani ir noticis. Bet tas nav pasaules gals. Man var vēl būt pilnvērtīga un cienīga dzīve. Nelaime daudz ko man iemācīja, un no tās es iziešu daudz labāks cilvēks, nekā biju agrāk.

To pateikt ir grūti, pat domāt ir grūti. Bet šis mērķis ir prātīgs un sasniedzams. Ir svarīgi saprast galveno – jūs esat cīnītājas, jo izdzīvots ir tas, ko cits varbūt nebūtu spējīgs izdarīt nedz fiziski, nedz emocionāli. Cīņā ar vēzi uzvar ne katrs, ja jums tas ir izdevies, tad ir jāturpina iet uz priekšu!

Sastādiet nākotnes mērķus!

Dzīves plāns ir pašas dzīves pierādījums. Jauni mērķi rosina iet uz priekšu un sasniegt iecerēto. Tas viss ceļ pašvērtējumu un ticību saviem spēkiem. Kamēr jūs neatgūstat garīgos un fiziskos spēkus, sāciet ar maziem mērķiem, plāniem nākamajai dienai, saistītiem ar pareizu dienas režīmu, ēšanu, ārstniecisko fizkultūru, sekojiet savam ārējam izskatam, dariet darbus, kas sagādā prieku, atcerieties savas aizraušanās un hobijus! Nevajag sevi izolēt no dzīves un citiem cilvēkiem.

Kā tikt galā ar bailēm?

Jums var traucēt bailes no recidīva jeb slimības atgriešanās. Kā tikt galā ar šīm bailēm? Pirmkārt, tās ir jāpieņem, lai arī ir grūti atgriezties pie iepriekšējās dzīves uztveres. Vajag uz to reaģēt un pieņemt darbības, lai ar to tiktu galā. Šīs bailes var apspriest ar psihoterapeitu. Var pievienoties atbalsta grupai sievietēm ar krūts vēzi (biedrība «Vita», kurā darbojas sievietes – brīvprātīgās, kuras ir pārcietušas mastektomiju). Šī ir vieta, kur jūs varat dalīties par savu satraukumu ar citām sievietēm, kuras saprot visu, kam jūs gājāt cauri. Ja jums nav ērti tikties klātienē ar atbalsta grupas cilvēkiem, varat kontaktēties forumos, lasīt grāmatas, kurās savu pozitīvo pieredzi aprakstījušas krūts vēzi uzveikušas sievietes.

Vai kādreiz pienāks diena, kad nedomāsiet par krūts vēzi? Jā, tas ir iespējams. Laiks ir dziednieks. Katrs nākamais gājiens uz pārbaudi pie onkologa ar pozitīvu rezultātu jūs mierinās. Laiks ārstē, bet ne pats par sevi. Tas ir laiks, kurš piepildīts ar «pareizajām» domām un darbiem!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu