Vai grūtniece drīkst atļauties glāzi vīna?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Shutterstock

Grūtniecība maina ne tikai sievietes ķermeņa aprises un pašsajūtu, bet liek mainīt arī paradumus. Īpaši, ja runa ir par kaitīgajiem ieradumiem! Portāls ginekoloģei Sandrai Tamanei vaicā, kādos gadījumos topošā māmiņa drīkst atļauties kādu alkoholisko dzērienu.

Ginekoloģe stāsta, ka

līdz grūtniecības divpadsmitajai nedēļai alkohols uzskatāms par tikpat kaitīgu vielu kā visas citas,

kuras līdz šim periodam topošajām māmiņām neiesaka lietot.

Līdz divpadsmitajai nedēļai veidojas mazuļa nervu sistēma un pārējās orgānu sistēmas, tādēļ tikai pēc šā grūtniecības perioda, kad sāk funkcionēt placenta un auglis ir vairāk pasargāts no dažādām nelabvēlīgām ietekmēm, topošajai māmiņai ir atļauts nedaudz vairāk.

«Protams, grūtniecības laikā alkoholu lietot nedrīkstētu, un to teiks jebkurš ginekologs. Tomēr, domājot reāli, ir reti izņēmumi, kad pēc divpadsmitās grūtniecības nedēļas to var atļauties.

Glāze vīna vai alus siltā vasaras dienā, kuru pa mazam malciņam topošā māmiņa bauda visa vakara garumā, gaidāmajam bērnam nekaitēs.

Taču tagad var iegādāties arī bezalkoholisko alu un vīnu, tā ka ir arī iespējas alkoholu nelietot nemaz.

Tomēr, ja veidojas šāda nepieciešamība, piemēram, notiek kāzu svinības vai lielas viesības, kurās sieviete nevēlas parādīt, ka gaida mazuli, protams, viņa var nobaudīt glāzi vīna. Šādās reizēs šo izvēli gan lielā mērā ietekmēs pašas topošās māmiņas sirdsapziņa,» tā Sandra Tamane.

Lai vai kā, vislabāk alkoholiskos dzērienus grūtniecības laikā gan nelietot, bet, ja šāda nepieciešamība rodas, to drīkst atļauties tikai pa retam, īpašās situācijās un nelielos daudzumos!

Kāda ir tava pieredze – kādās reizēs tu grūtniecības laikā esi baudījusi alkoholiskos dzērienus?

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu