Paskābināšanās – viens no procesiem, kas veicina novecošanos

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Shutterstock

Viens no svarīgākajiem mūsu organisma uzdevumiem ir nodrošināt skābju un sārmu līdzsvaru šūnās, un tam ir nepieciešams bagātīgs antioksidantu, kā arī novecošanu kavējošu augu izcelsmes uzturvielu, neaizstājamo minerālvielu un vitamīnu pienesums. Tad iekššūnu šķidrums saglabājas viegli sārmains, tā pH ir apmēram 7,2-7,4 (pH ir neitrāls) un organisms funkcionē labi. Kauli ir spēcīgi, nieres un aknas efektīvi izvada toksīnus, imūnsistēma neļauj izvērsties sēnēm un raugiem, mazinās kāre pēc cukura, kā arī iekaisuma un deģeneratīvo slimību attīstības iespēja.

Ja apēsta maltīte, kas bagāta ar skābi veidojošiem produktiem, kompensācijai vēlāk izdzeriet glāzi zaļas sulas. Izmēģiniet seleriju, spinātu, salātu, lapu kāpostu, pētersīļu, citrona un svaiga ingvera maisījumu. Tas palielinās organisma sārmainību.

Optimāls iekšējs pH ļauj atgūt labu pašsajūtu un enerģiju, spēcīgus muskuļus un labu koordināciju, gludu ādu, zīdainus matus un spožas acis. Taču kā gan jūsu organisms saglabā tik nepieciešamo sārmainību? Galvenā nozīme ir ēdienam. Uzturs spēcīgi ietekmē organisma skābju – sārmu līdzsvaru. Mēs mēdzam patērēt pārāk daudz skābes veidojošu produktu, piemēram gaļu, zivis, graudus, sieru, olas, graudu pārslas, saldinātus dzērienus, cukurotas uzkodas, alkoholu un kafiju. Tas var izraisīt ilgstošu pārslodzi, tā dēvēto

paskābināšanos, kas maina organisma iekšējo vidi un padara to uzņēmīgu pret destruktīvajiem novecošanas procesiem.

Jo skābāks ir organisms, jo straujāk veidojas grumbas, izžūst āda, plaisā nagi, zaudē mirdzumu un izkrīt mati. Lai neitralizētu lieko skābi, no kauliem tiek burtiski izrautas tādas minerālvielas kā kalcijs un magnijs; tas vājina kaulus un veicina osteoporozes attīstību. Urīnskābes uzkrāšanās organismā var izraisīt locītavu stīvumu, podagru un osteoartrītu. Joda zudums mīkstajos audos negatīvi ietekmē vairogdziedzeri un noved pie vājuma, depresijas, garīgās aktivitātes pavājināšanās, svara pieauguma un diabēta. Hroniskas paskābināšanās ietekmē taukskābju negatīvie lādiņi mainās uz pozitīviem, tādēļ tās pielīp pie artēriju sieniņām, palielinot diabēta un sirds slimību risku. Pasliktinās enzīmu darbība, un tas izraisa gremošanas traucējumus, pārtikas alerģijas un nespēju labot bojātos audus. Skābu organismu var viegli pieveikt uzbrukums no ārienes, kā arī iekšējie patogēni, kas izraisa ilglaicīgus bojājumus un deģeneratīvus funkciju traucējumus. Tikai ņemiet vērā, ka skābi produkti un skābes veidojoši produkti ir divas atšķirīgas lietas. Piemēram,

lai gan citronu sula ir skāba, tā ķermeņa vidi padara sārmaināku, jo vielmaiņas procesā pārveidojas par bāzisku «citrātu».

Tas pats attiecas arī uz pārējiem citrusaugļiem.

NEVAINOJAMAIS LĪDZSVARS

Ir viegli saprast, kāpēc izvairīšanās no paskābināšanās ir viena no, manuprāt, galvenajām atjaunošanās prioritātēm. Ēdot vairāk sārmus, nevis skābes veidojošus produktus, jūs varat novērst skābumu un atgriezt savu ķermeni jaunībai nepieciešamajā sārmainajā stāvoklī. Sārmainu vidi radošie produkti, piemēram, dārzeņi, augļi un pākšaugi, nevar nebūt veselīgi; tie ir pilni minerālvielu, vitamīnu, aminoskābju, enzīmu, imūnsistēmu stimulējošu vielu un fitoķīmisku vielu. Lai novērstu paskābināšanos, ir jāēd 80% sārmus un 20% skābes veidojošu produktu, bet pēc tam, lai uzturētu sasniegto, šī proporcija nedrīkst pārsniegt 70:30.

Cietie sieri, gaļa un dzīvnieku tauki ir izteikti skābes veidojoši produkti, un organismam ir grūti tos pārstrādāt, tāpēc izvairieties no tiem,

priekšroku dodot vienkāršāk pārstrādājamiem augu, pākšaugu un jogurta proteīniem.

SKĀBJU TESTS

Kā pateikt, vai organisms nav pārāk skābs? Viena no iespējām ir pārbaudīt sava urīna skābumu.

  • Rīta urīna porcijā uz dažām sekundēm iemērciet pH testa stripu vai lakmusa papīru (var iegādāties aptiekās, veselīga uztura veikalos un internetā).
  • Iegūto krāsu salīdzina ar krāsu skalu.
  • Urīna pH var būt no ļoti skāba (pH 4,5) līdz sārmainam (pH8), taču normālam rezultātam ir jābūt viegli skābam, apmēram pH6,4-6,8 (rīta urīns ir skābāks)
  • Ja jūsu pH ir pārāk zems (zemāks par 6), tad ir jāatjauno iekšējais līdzsvars, ēdot vairāk sārminošu produktu.

Ja jūsu urīns ir izteikti sārmains, tuvu pH8, lūdziet ārstam veikt asins analīzes, jo šāds rezultāts var liecināt par urīnceļu infekcijām vai nieru problēmām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu