5 veselīga uztura šķīvja noslēpumi!

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Sportiskās un aktīvās sezonas sākumā Rīgas maratona oficiālais produktu partneris aicina ikvienu vēl rūpīgāk izvērtēt savus ēšanas paradumus. Tāpēc, gatavojoties dalībai maratonā un citām sportiskajām aktivitātēm, LIDO uztura speciāliste Alise Kindzule iesaka septiņu soļu plānu veselīgākam dzīvesveidam, ko vari sākt jau šodien!

 
Foto: PantherMedia/ScanPix

Veido veselīga uztura šķīvi

Pirms sāc ēst, padomā par to, kas atrodas tavā šķīvī, tasītē vai bļodā. Dārzeņi, augļi, pilngraudu produkti, piens un piena produkti ar nelielu tauku daudzumu, kā arī liesie olbaltumvielu avoti satur tās uzturvielas, kas tev nepieciešamas, turklāt tajos nav pārlieku daudz kaloriju. Uz šīm piecām produktu grupām balstoties, centies izvēlēties arī savas ikdienas uzkodas un našķus.

  • Pusi šķīvja aizpildi ar dārzeņiem un augļiem.

  • Ceturto daļu šķīvja aizpildi ar graudaugiem, bet centies pārstrādātos, rafinētos produktus aizstāt ar pilngraudu produktiem.

    Vismaz pusei no dienas laikā uzņemtajiem ogļhidrātiem ir jābūt pilngraudu produktiem.
  • Ceturto daļu savas maltītes veido no liesiem olbaltumvielu produktiem – gaļas un zivīm, kā arī pupām, zirņiem, riekstiem un sēklām.

  • Lai izvairītos no liekiem taukiem un kalorijām, kā kalcija un olbaltumvielu avotus (piens un piena produkti) izvēlies tos produktus, kuros ir maz tauku.
  • Kādreiz vari panašķēties ar saldumiem, kūkām, cepumiem, saldējumu, picu, bet esi uzmanīgs, lai tie nekļūst par tavu ikdienas maltīti, – atstāj tos svētkiem un īpašiem gadījumiem.
 
Foto: PantherMedia/ScanPix

Uzņem pareizo, sev piemēroto kaloriju daudzumu

Katram no mums vielmaiņa strādā atšķirīgi un katram ir savs ikdienā nepieciešamais uzņemamās enerģijas jeb kaloriju daudzums, kas atkarīgs no vecuma, dzimuma, fiziskās un garīgās slodzes. Taču uztura speciāliste A.Kindzule piedāvā padomus, kas noderēs ikvienam neatkarīgi no šiem faktoriem:

Izbaudi pārtiku, ko uzņem, bet centies ēst mazāk.
  • Ēd lēni. Pārāk ātra ēšana vai uzmanības novirzīšana uz ko citu ēšanas laikā (piemēram, lasīšana) var novest pie pārāk liela uzņemtā kaloriju daudzuma.
  • Izvairies no pārlieku lielām porcijām. Ja nespēj apēst, nepūlies, bet gan palūdz, lai maltīti iepako līdzi ņemšanai.
  • Maltītes servēšanai vienmēr centies izvēlēties mazākus traukus.
  • Gatavo mājās vai uzmanīgi izpēti pārtikas sastāvu, kvalitāti un daudzumu, ko tev piedāvā sabiedriskās ēdināšanas iestādes.
  • Pievērs uzmanību savām sajūtām – izsalkumam, sāta sajūtai pirms un pēc ēšanas, kā arī maltītes laikā. Iepazīsti šīs sajūtas un ieklausies tajās, lai izlemtu, kad un cik daudz ēst.
 
Foto: PantherMedia/ScanPix

Samazini to produktu daudzumu ēdienkartē, kas satur piesātinātos jeb «sliktos» taukus, cukuru un sāli

Samazini to produktu daudzumu ēdienkartē, kas satur piesātinātos jeb «sliktos» taukus, cukuru un sāli. Pievienotais cukurs un tauki «pielādē» pārtiku ar papildu liekām kalorijām.

Pārāk liels sāls daudzums var paaugstināt tavu asinsspiedienu.

Salīdzini sāls daudzumu produktos, izvēloties ēdienu, kurā ir mazāk sāls.

Izvēlies ūdeni saldināto dzērienu vietā.

Uztura speciāliste iesaka ik reizi rūpīgi

izpētīt produkta vai maltītes sastāvu, pievienotās garšvielas, pārtikas piedevas.

Zinot to, kā vēlies dzīvot un ko gribi vai negribi ieraudzīt savā uztura šķīvī, drīz vien sapratīsi, ka pareizi izvēlēties var ātri un viegli.

 
Foto: PantherMedia/ScanPix

Esi fiziski aktīvs, izvēloties tās aktivitātes, kas tev šķiet vispatīkamākās

Izvēlies darīt to, kas tev patīk, un sāc nodarboties ar fiziskajām aktivitātēm vismaz desmit minūtes dienā, pakāpeniski palielinot aktivitāti līdz 30 minūtēm.

Jebkura fiziska nodarbe pozitīvi ietekmēs tavu veselību, ja centīsies būt kaut nedaudz aktīvāks nekā ierasts.

Pavadi laiku sportiskās nodarbēs kopā ar draugiem un radiem, veido jaunus kontaktus - tas paplašinās dzīves apvāršņus.

 
Foto: PantherMedia/ScanPix/pinterest

Neaizmirsti padzerties!

Neaizmirsti padzerties, bet izvēlies ūdeni un tēju. Bieži vien dienas laikā uzņemtā cukura daudzuma lielāko daļu veido nepareizi izvēlēti dzērieni, kā, piemēram, saldinātie, enerģijas vai sporta dzērieni. Ja gribas ko saldāku, izvēlies 100% svaigi spiestas sulas, vislabāk tajās kombinējot augļus ar dārzeņiem. Ja izjūti slāpes, tas nozīmē, ka tev ikdienā ir jāuzņem vairāk šķidruma.

Izbaudi dzīvi – dari lietas, kas tev sagādā prieku, kopā ar cilvēkiem, kas tevi iedvesmo, mīl un dara laimīgu!*

* Sadarbībā ar LIDO uztura speciālisti Alisi Kindzuli.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu