Gurķis, ābols un viss, kas zaļš, - atslēga «zaļajam detoksam»!

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Shutterstock

Zaļajā detox programmā par pamatu gandrīz katrā sulā tiek izmantota šī spēka trīsvienība - gurķi, āboli un zaļumi! Kāpēc tā, lasi šajā rakstā.

Gurķi

Rehidratē organismu - gurķi satur aptuveni 96% ūdens, kā arī organismam noderīgos elektrolītus, kas nepieciešami ķermeņa normālai hidratācijai. Tas ir būtiski, jo bieži vien ikdienā aizmirstam izdzert pietiekošu daudzumu ūdens. Gurķos esošais ūdens ir dabīgi destilēts un satur nepieciešamās minerālvielas, tāpēc

šāds ūdens būs pat vērtīgāks, nekā veikalos plastmasas pudelēs nopērkamais ūdens.

Samazina iekaisumu ķermenī - gurķi lieliski attīra organismu no toksīniem. Toksīni tiek uzglabāti arī tauku šūnās, kur tie sāk izraisīt iekaisuma reakcijas. Attīrot organismu ar gurķiem un gurķu sulām, mazinās arī iekaisuma procesi, jo tiek samazināta urīnskābes koncentrācija (kas veicina iekaisuma procesus), izvadīti toksīni un samitrināts organisms. Gurķi sekmē toksīnu izvadi arī ar aknu detoksikācijas procesiem.

Nodrošina vitamīnu apgādi - gurķos ir A vitamīns (visvairāk gurķu mizā), C un K vitamīns, kas nodrošina zarnu trakta veselīgumu, stiprina imunitāti un atjauno bojātās šūnas.

Mirdzošai ādai - gurķos esošās minerālvielas, galvenokārt silīcijs, kālijs un magnijs, nodrošina skaistu, mirdzošu un veselu ādu. Silīcijs ir pazīstams ar spēju uzlabot ne tikai ādas stāvokli, bet arī stiprināt nagus un matus, kā arī saistaudus visā ķermenī.

Pētījumi rāda, ka gurķi spēj mazināt paaugstināta estrogēna izraisītās vēža formas - krūts, olnīcu, dzemdes, prostatas vēzi, atvieglo reimatisma sāpes un tūsku, normalizē asinsspiedienu, darbojas kā lubrikants locītavām un ir lielisks urīndzenošs līdzeklis.

Āboli

Āboli ir tik parasti augļi, ka reizēm to labās īpašības paliek nenovērtētas. Paskatīsimies, kādus labumus šie vienkāršie bumbuļi mums var sniegt!

Antioksidantu funkcijas - ir pierādīts, ka ābolos esošie antioksidanti ir tik spēcīgi, ka tie

spēj pasargāt smadzeņu neironus no deģenerācijas,

kas visbiežāk saistīta ar iekaisuma reakcijām un novecošanu, tādējādi kavējot Alcheimera un vecuma demences jeb plānprātības veidošanos. Šī antioksidantu aktivitāte spēj pasargāt organismu arī no dažādām hroniskām kaitēm - sirds un asinsvadu slimībām, diabēta, vēža u.c.

Foto: Shutterstock

Antihistamīna auglis! Āboli ir viens no galvenajiem antihistamīna produktiem dabā (visbagātākie avoti ir kaperi, sarkanie sīpoli, dzērvenes un tumšās ogas). Histamīns ir viela, kas organismā atrodas neaktīvā, saistītā stāvoklī. Atbrīvojies histamīns izraisa alerģijas simptomus, tādus kā apsārtums, uztūkums, nieze, sāpes, bronhu spazmas, sāpes vēderā, asinsvadu paplašināšanās u.c. Cilvēkiem ar putekšņu alerģijām vai alerģijām pret pārtikas produktiem visbiežāk tiek izrakstīti antihistamīna medikamenti. Ābolos esošās vielas kvercetīns un kampferols dabīgā ceļā mazina histamīna izdalīšanos no šūnām, šādā veidā atvieglojot alerģiskas reakcijas un mazinot astmas simptomus.

Ābolskābe palīdz uzlabot imunitātes funkcijas,

izvadīt toksīnus un smagos metālus no organisma, kā arī paātrina un normalizē vielmaiņu.

Zaļo lapu dārzeņi un krustziežu dzimta

Šī ir sadaļa, kas būtu pelnījusi veselu grāmatu. Es nespēju vien aprakstīt visus zaļumu un zaļo dārzeņu sniegtos labumus, un to arī necentīšos šeit izdarīt. Vienīgais, kas tev pagaidām jāzina, ka viss zaļais tev ir jāēd katru dienu un jo vairāk, jo labāk!

Hlorofils - visi zaļie augi satur auga «asinis» jeb hlorofilu. Par asinīm tās tiek dēvētas, jo pilda tās pašas funkcijas augā, ko ķermenī pilda asinis, - transportē skābekli, uzturvielas, ūdeni un nepieciešamos antioksidantus auga aizsardzībai no apkārtējās vides. Pēc šādas analoģijas ir skaidrs, kāpēc, lietojot uzturā hlorofila bagātus produktus, uzlabojas veselība. Tiek barotas asinis, palielinās asinsķermenīšu, skābekļa daudzums organismā, kā arī attīrās visas organisma sistēmas. Hlorofils paātrina dzīšanas procesus, stabilizē cukura līmeni, attīra organismu no sārņiem, toksīniem un kancerogēniem savienojumiem, pasargā šūnu DNS no bojājumiem un aizsargā un uzlabo visu kopējo organisma funkcionēšanu.

Vitamīnu un minerālvielu spēkstacijas - tumši zaļie lapu dārzeņi ir pārbagāti vitamīniem (A, C, E, K un B vitamīnu komplekss), minerālvielām (magniju, dzelzi, kalciju kāliju, u.c.), antioksidantiem (luteīnu, beta-karotīnu, zeaksantīnu u.c.), kas pasargā acu makulu no novecošanās, kā arī aizsargā visu organismu no brīvajiem radikāļiem, palēninot novecošanās procesus.

Zarnu birstes - šie dārzeņi nodrošina toksīnu izvadīšanu no organisma, pateicoties to nešķīstošajām šķiedrvielām, kas zarnu traktā darbojas kā toksīnu un nepārstrādātās barības birste, līdzi paņemot visus zarnās palikušos gružus! Savukārt šķīstošās šķiedrvielas palīdz asimilēt un uzņemt barības vielas caur zarnu sieniņām.

Krustziežu dzimta jeb kāpostu dzimta, kurā ietilpst

puķkāposti, kāposti, brokoļi, kressalāti, lapu kāposts, rāceņi, kāļi,

pilda lielāko daļu šo funkciju, taču slaveni šie dārzeņi ir tieši ar savu spēju ierosināt un atbalstīt detoksikācijas procesus ķermenī (precīzāk - aknās). Tas nozīmē, ka attīrāmies straujāk, kad lietojam uzturā šos produktus, neatkarīgi no tā, vai tas ir mūsu ikdienas uzturs vai attīrīšanās tūre.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu