Rēzus faktora nesaderība – kā tā ietekmē grūtniecību un mazuli?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Shutterstock

Kāda topošā māmiņa vēlas uzzināt, kā un cik ļoti gaidāmā bērna veselību, kā arī grūtniecības norisi var ietekmēt rēzus faktoru nesaderība.

Konsultē vecmāte Inese Kampusa.

Vecmāte atklāj, ka lielākais satraukums varētu būt gadījumā, ja grūtniecei ir 0 grupas rēzus negatīvās asinis, kā arī citu asins grupu rēzus negatīvās asinis.

«Tad, ja sievietes partnerim ir rēzus negatīvās grupas asinis, nekādu problēmu nav. Turpretī, ja viņas dzīvesbiedram ir rēzus pozitīvās grupas asinis, grūtniecības laikā noteiktos periodos sievietei tiek ņemtas analīzes uz rēzus antivielām.

Tad, ja tās ir negatīvas, profilaksei topošā māmiņa saņem antirēzus imunoglobulīna injekciju, kas mazina iespēju antivielām rasties.

Arī gadījumā, ja sievietei ir rēzus negatīvās grupas asinis un viņai diemžēl pirmais ir bijis aborts, viņai injicē antirēzus imunoglobulīnu, lai ar nākamo reizi bērnam nepalielinātos antivielu rašanās risks,» skaidro Inese Kampusa.

Tad, ja māmiņai ir rēzus negatīvās grupas asinis, bet bērniņam – rēzus pozitīvās grupas asinis, 72 stundu laikā pēc dzemdībām jaunajai māmiņai arī tiek injicēts antirēzus imunoglobulīns, kas mazinās antivielu rašanās iespēju nākamo bērniņu gaidību laikā.

Vai arī tev ar savu partneri vai bērniņu ir rēzus faktoru nesaderība?

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu