Jaunie kartupelīši pusdienu galdā. Kādas ir kartupeļu labās īpašības?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Shutterstock

Jaunie kartupelīši jau nopērkami tirgū un veikalos. Kādas ir kartupeļu labākās īpašības? Konsultē uztura uztura speciāliste Natālija Petruhina.

Uztura speciāliste Natālija Petruhina

  • 100 gramos kartupeļu būs apm. 82 kkal.
  • Jaunajos kartupeļos būs 2-3 reizes vairāk C vitamīna nekā ziemas un rudens kartupeļos.
  • Jauno kartupeļu ogļhidrāti lēnāk uzsūcas.
  • Jaunie kartupeļi bagātīgi satur kāliju, kas nepieciešams sirds un asinsvadu veselībai, tas palīdz arī izvadīt no organisma lieko šķidrumu un mazināt tūskas.
  • Kartupeļi satur B6 un B1 vitamīnu. Šie vitamīni ietilpst fermentu sastāvā, kas palīdz ogļhidrātu, kā arī olbaltumvielu un tauku maiņā.
  • Kartupeļi satur balastvielas, kas palēnina un samazina kaitīgo vielu uzsūkšanos zarnu traktā, veicina gremošanu, palīdz samazināt holesterīna līmeni asinīs un regulēt cukura līmeni asinīs.
  • Kartupeļi satur arī olbaltumvielas, kas nepieciešamas organisma augšanai un attīstībai.
  • Kartupeļi dod enerģiju un ir viegli sagremojami, tāpēc tie būs veselīgi arī bērniem. Jaunos kartupeļus var izvēlēties arī kā pirmo piebarojumu mazulim, jo tie ir mazalerģiski un garšīgi, no tiem viegli pagatavot biezeni. Taču tāpat kā ar citiem piebarojumiem arī kartupelis uzturā jāpievieno lēnītēm, vērojot mazuļa reakciju.
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu