Vai fast food grūtniecības laikā ir tabu?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Shutterstock

Zināms, ka fast food ir neveselīga pārtika, no kuras ēšanas būtu jāatsakās. Tomēr ko darīt, ja, gaidot mazulīti, sakārojas kāda hamburgera, picas vai ātri pagatavojamu, mikroviļņu krāsnī uzsildāmu vakariņu? Vai topošā māmiņa drīkst našķoties ar šādiem produktiem?

To skaidro Wellslim centra uztura speciāliste Guna Rijkure.

Speciāliste uzskata, ka tad, ja ļoti, ļoti kārojas, reizi mēnesī varētu apēst arī ko neveselīgu, bet ar vienu noteikumu! «Tad, ja grūtnieces ikdienas ēšanas režīms ir sabalansēts un veselīgs – tajā netrūkst ne olbaltumvielu, ne dārzeņu, ne piena produktu, kādreiz var atļauties arī «pagrēkot».

Nav tā, ka fast food vai saldētajai, ātri pagatavojamajai pārtikai būtu jāpārvelk svītra un sevi jāmoka domājot: cik gan ļoti man kārojas, bet nē – es neēdīšu! Reizēm jau var atļauties sev izdabāt,» pārliecināta Guna Rijkure.

Tomēr reizēs, kad sev atļauj panašķoties ar neveselīgo pārtiku, speciāliste iesaka izvēlēties «mazāko no ļaunumiem». «Tad, ja vēlies apēst kaut ko no fast food, burgera vietā es ieteiktu, piemēram, lavašu! Tajā tomēr būs vairāk dārzeņu un neraudzētā maizīte, nevis mīkstā baltmaize un apšaubāmas izcelsmes gaļa,» stāsta uztura speciāliste.

Grūtniecei no savas ēdienkartes maksimāli būtu jāizslēdz arī saldēto produkciju, jo tie ir molekulārā līmenī izmainīti produkti. Šādu pārtiku Guna Rijkure iesaka izmantot pēc iespējas mazāk un retāk, piemēram, brīvdienās, dodoties ārpus mājām uz vietu, kur nav iespējas un laika gatavot. Tāpat nav ieteicamas ātri pagatavojamās zupiņas, kas satur lielu devu sāls. Speciāliste atzīmē, ka ikdienā šādi izsalkumu remdēt nedrīkstētu!

Kādēļ fast food un saldētie produkti ir kaitīgi?

Pirmkārt, tie satur ļoti daudz sāls.

Otrkārt, tiem pievienoti konservanti, lai šo produkciju varētu uzglabāt ilgāk.

Treškārt, produkti, kas ilgstoši saldēti, ir zaudējuši minerālvielas un vitamīnus.

Protams, atkarībā no produkta izvēlētajā ēdienā var būt vēl daudzas citas kaitīgas vielas, bet šie ir trīs galvenie iemesli, kādēļ nav ieteicams fast food un saldētā produkcija, kas ne velti tiek dēvēta par neveselīgu pārtiku!

Guna Rijkure uzsver, ka gan grūtniecības laikā, gan bērniņa zīdīšanas periodā māmiņai ļoti jādomā par to, ko viņa ēd!

«Tiem jābūt tīriem produktiem, un vislabāk, ja tie nākuši no naturālās saimniecības! Šādi pastāvēs mazāka iespējamība, ka bērnam pieaugot radīsies kādas alerģiskas reakcijas,» skaidro uztura speciāliste.

Vai arī tev laiku pa laikam sakārojas kāda neveselīga našķa? Kā tieši? Vai parasti ļaujies šim kārdinājumam?

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu