Veselīgi mati ar dabas veltēm

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Shutterstock

Ne velti pastāv teiciens, ka mati ir sievietes skaistākā rota - par krāšņiem matiem sapņo katra sieviete. Tomēr jāatceras, ka mums katram ir savas organisma īpatnības un ne visiem gari, biezi mati ir dabas doti. Matu stāvokli ir iespējams uzlabot ar dažādu līdzekļu palīdzību, un īpaši labi palīdz no dabas nākušie produkti. Kā uzlabot matu stāvokli un veicināt to stipru un veselīgu augšanu, stāsta «BENU Aptieka» farmaceite Jūlija Kovaļova.

Kādi augi noderīgi uzlējumu gatavošanai matu veselībai?

Kā skaidro farmaceite, veicamās matu uzlabošanas procedūras ir atkarīgas no matu stāvokļa. Piemēram, ja mati ir sausi, tos var izskalot ar pašgatavotu šķidrumu – vienādās daļās sajaucot kāpostu, citronu un spinātu sulu. Vēl labi palīdz lauku kosas balzams - divas ēdamkarotes kaltētu kosas lapu jāaplej ar karstu ūdeni un jāpakarsē 30 minūtes uz lēnas uguns. Novārījumu izlej caur sietiņu un atšķaida ar siltu ūdeni matu skalošanai. Tas palīdzēs padarīt matus gan stiprākus, gan mīkstākus, kā arī veicinās to augšanu.

Lai veicinātu matu veselīgu spīdumu un tos stiprinātu, gaišiem matiem var izmantot uzlējumu no ārstnieciskās kumelītes - vienu glāzi stipra uzlējuma iemasēt matos un atstāt uz 20 minūtēm, tad izskalot ar tīru ūdeni. Savukārt tumšu matu īpašniecēm noderēs stiprs salvijas uzlējums, ko tieši tāpat iemasē matos un pēc 20 minūtēm izskalo. Lai panāktu rudu matu spīdumu, vienādās devās jāsamaisa biešu un burkānu sula. Glāzi pagatavotā maisījuma iemasē matos un pēc 15 minūtēm izskalo ar siltu ūdeni.

Kādi augi ir labākie matu sakņu stiprināšanai?

Lai matu saknes būtu stiprākas, divas līdz trīs reizes nedēļā tās jāierīvē ar kliņģerīšu ziedu, apiņu ziedkopu, nātru lapu un tīruma kosas novilkumu. Biežāk izmantotās proporcijas starp augiem ir viens pret viens.

Savukārt nātres ne tikai nostiprinās matu saknes, bet arī veicinās matu augšanu un dos matiem kuplumu. Nātru un māllēpju balzamu var pagatavot no divām ēdamkarotēm svaigu vai kaltētu māllēpju lapu un divām ēdamkarotēm svaigu vai kaltētu nātru lapu, aplejot ar karstu ūdeni un ļaujot ievilkties 15 minūtes. Pēc tam izveidojušais maisījums ir jāizkāš caur sietiņu un šķidrums jāiemasē matu saknēs vienu līdz divas reizes nedēļa pēc matu mazgāšanas. Ja izmantosiet tikai nātres, tad tām jāļauj ievilkties stundu.

Sabiedrībā ir radies nepareizs priekšstats, ka matu izkrišana vai bojāšanās ir saistīta ar cilvēka vecumu. Patiesībā cēloņi var būt daudzi un dažādi, un visbiežāk īstais iemesls ir vitamīnu trūkums, stress, gēni. Problēmas var rasties, ja uzturā pietrūkst tādi vitamīni kā B un C, kā arī cinks, dzelzs un sērs, tāpēc matu veselību iespējams uzlabot arī ar sabalansētu uzturu. Taču, ja ne matu kopšana, ne uzturs nedod cerētos rezultātus, spēcīgu terapiju mati saņems no aptiekās pieejamajiem matu vitamīniem, kas veidoti pēc īpašas formulas, apvienojot visas matiem nepieciešamās uzturvielas un vitamīnus. Šādu formulu sastāvā nereti ir medicīniskais raugs, kas ir dabisks B vitamīns matu veselības stiprināšanai, kā arī silīcijs, keratīns un citu vērtīgu vielu koncentrāti. Svarīgi ir atcerēties par matu vitamīnu lietošanas laiku, kas ir 4-6 mēneši, lai uzlabotu matu augšanu, atjaunināšanu, elastību un spīdumu. Īsāks periods var nedot vēlamo rezultātu.

Kā vēl dažus padomus «BENU Aptieka» farmaceite Jūlija Kovaļova matu stiprināšanai iesaka lietot atveseļojošas un barojošas matu maskas, kuras ir nopērkamas arī aptiekās. Labi der arī pārtikas veikalā pieejamais kefīrs – viegli ieziežot ar to matus un pēc brītiņa izskalojot. Tas padarīs matus maigākus un vieglāk ķemmējamus. Runājot par matu ķemmēšanu, slikts ieradums ir tos ķemmēt mitrus, jo tādā veidā mati tiek lauzti. Kā arī ir iespējami jāizvairās no matu žāvēšanas ar karstu fēnu. Vislabāk tos žāvēt dabiski, nosusinot dvielī, bet, ja tomēr bez fēnošanas nevar iztikt, tad lietot vēsāku gaisa plūsmu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu