Apelsīnu sula karstā laikā var būt veselībai bīstama!

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Shutterstock

Ja esi iecienījusi glāzi apelsīnu sulas vai greipfrūtu ikdienas brokastīs, esi uzmanīga, jo tas veicina melanomas risku.

Tā secinājuši zinātnieki ASV 25 gadus ilgā pētījumā. Pētījumā bija iesaistīti 100 000 cilvēku (63 000 sieviešu un 41 000 vīriešu). Apjomīgajā pētījumā pierādīts, ka apelsīnos un greipfrūtos ir vielas, kas palielina melanomas risku.

Zinātnieki pētījumā ir atklājuši saikni starp atsevišķu citrusaugu lietošanu un bīstamo vēža formu - melanomu. Dzerot tikai vienu glāzi apelsīnu sulas dienā, risks saslimt ar vēzi palielinās par 25%, bet, vismaz trīs reizes nedēļā apēdot veselu greipfrūtu, melanomas risks palielinās par 41%, teikts pētījumā, kas jūnija beigās publicēts medicīnas žurnālā «Journal of Clinical Oncology».

Pētījumu vadīja Brauna universitātes (ASV) pētnieks un «Rhode Island Hospital» dermatologs Abrars Kverši. Viņš skaidro, ka pētījums pierādījis - ir iespējams, ka noteiktas citrusaugļu sastāvdaļas var izraisīt melanomu, jo to sastāvā ir psolarēni un furanokumarīni – «fotoaktīvi» ķīmiskie savienojumi, kuri palielina ādas jutību pret sauli.

Pētījumā atklāts, ka cilvēkiem, kuri ēda citrusaugļus biežāk nekā 1,5 reizi nedēļā, melanomas attīstības risks bija pat par 36 procentiem lielāks. Abrars Kverši arī uzsver, ka citrusaugļi nav izslēdzami no ēdienkartes, to sliktā iedarbība iespējama tikai kopā ar saules iedarbību. Tāpēc, tiem, kuri ēd citrusaugļus, vairāk jāpadomā par aizsardzību no kaitīgajiem saules stariem, neaizmirstot par ēnu, galvassegām un speciāliem krēmiem saulainās dienās.

Pētījums īpaši aktuāls ir amerikāņiem, kuri ļoti iecienījuši apelsīnu sulu, raksta «healthday.com».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu