12 iemesli, kāpēc nedrīkst palaist garām melleņu laiku!

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Melleņu laiks klāt. Bieži mēdz teikt, ka melleņu laikā šīs ogas, kurām piedēvē gandrīz vai brīnumspējas, jāēd katru dienu.

Tā ir taisnība - melleņu laiku būtu grēks neizmantot, šīs veselīgās ogas jāiekļauj ikdienas ēdienkartē, ko nevar apēst - jāsagatavo ziemai.

Mellenes ir īpaša Latvijas bagātība, par tām interesējas Ķīna, pirms pāris gadiem sākot sarunas par melleņu eksportu uz Ķīnu, kur šīs ogas maksā ļoti dārgi, tāpēc daudzi vecāki saviem bērniem šīs vērtīgās ogas nevar atļauties.

Novērtēsim paši savas bagātības! 12 iemesli, kāpēc jāēd mellenes

  1. Tās satur vienu no ogās visretāk sastopamajām organiskajām skābēm – dzintarskābi, kam ir svarīga loma procesos, kuri nodrošina asinsvadu sieniņu elastību. Šī skābe ir arī ērkšķogās un upenēs.
  2. Mellenes veicina radionukleīdu izvadīšanu no organisma. Pateicoties to sastāvā esošajām specifiskajām vielām, mellenes lieliski pasargā asinsvadus, novērš eritrocītu salipšanu, aizsargā organismu no asins sabiezēšanas – no insulta un infarkta.
  3. Mellenēs ir daudz cinka un kālija. Cinks ir svarīgs elements, kas ietilpst daudzu fermentu un hormonu sastāvā. Tas veicina asinsrades procesus, regulē ogļhidrātu apmaiņu. Cinka deficīta gadījumā tiek traucēti augšanas procesi. Savukārt kālijs ir nepieciešams skeleta attīstībai, zobu veidošanās procesiem, nervu un muskuļu sistēmas normālai darbībai.
  4. Mellenēs esošie pektīni neitralizē toksīnus, ir ar baktericīdu un pretiekaisuma iedarbību. Šīs ogas ir bagātas ar aromātiskajām skābēm, kuras uzlabo apetīti, īpaši bērniem.
  5. Mellenēs ir daudz mangāna, kas veicina glikogēna – organisma enerģijas rezerves – uzkrāšanos aknās, regulē asinreces un ķermeņa augšanas procesus.
  6. Tās satur daudz A vitamīna – karotīna, kas uzlabo redzi.
  7. Organismā brīvie radikāļi ieņem galveno lomu novecošanas procesos. Antioksidanti spēj efektīvi pret tiem cīnīties. Mellenes ir bagātas ar anticianīniem – visspēcīgākajiem dabiskajiem antioksidantiem. Šīs ogas spēj palielināt smadzenēs dopamīna daudzumu, kas regulē svarīgākos procesus smadzeņu darbībā. Dopamīns smadzenēs veicina normālu augšanas hormona veidošanos, kurš atbild par šūnu atjaunošanos visā organismā.
  8. Melleņu sastāvā esošie flavonoīdi palielina specifiskas aktīvas vielas daudzumu, kura stimulē organismu pašam izstrādāt antioksidantus. Šī viela pasargā nervu šūnas no nevēlamiem kairinājumiem un efektīvi neitralizē hroniskus iekaisumus. Kā zināms, iekaisumi būtiski paātrina organisma novecošanos. Parkinsona slimības slimniekiem ir zems šīs vielas daudzums organismā. Uzskata, ka pusglāze ogu dienā var profilaktiski pasargāt no šīs kaites.
  9. Mellenes uzlabo nervu impulsu novadīšanu no nervu šūnām uz citiem orgāniem.
  10. Tās ieteicamas pret kapilāru trauslumu un audu neizturību, piemēram, ja sirgst ar sirds un asinsvadu slimībām, cieš no varikozo vēnu paplašinājuma (īpaši grūtniecības laikā), acs tīklenes nerva iekaisuma. Mellenes nostiprina saistaudus, vēnu un kapilāru sieniņas.
  11. No ogu sastāvā esošajām aktīvajām vielām vērtīgākās ir miecvielas, flavonoīdi, minerālvielas, organiskās skābes, vitamīni, cukuri. Ogas satur 12% miecvielu, līdz 7% organisko skābju (citronskābi, ābolskābi, dzintarskābi, pienskābi u.c.), līdz 30% cukuru un pektīnus. Vēl ogās ir askorbīnskābe, karotīns, B grupas vitamīni, PP, C, P vitamīns, ēteriskās eļļas, flavonoīdi, fenoli, nātrijs, kālijs, kalcijs, magnijs, fosfors, dzelzs, kobalts un niķelis. Ogas satur 86,5% ūdens, 1,1% olbaltumu, 8,6% ogļhidrātu, 2,2% šķiedrvielu, 1,2% brīvo organisko skābju. Pēc sastāvā esošā magnija daudzuma mellenes pārspēj visas citas ogas. C vitamīna šais ogās nav daudz, toties karotīna ir divas reizes vairāk nekā pienā. Savukārt no cukuriem mellenēs visvairāk ir fruktozes (3,68%) un glikozes (2,45%).
  12. Melleņu labo garšas īpašību dēļ tās var plaši izmantot kulinārijā.
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu