Septiņas stundas ir optimālais miega daudzums

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Laikā, kad cilvēki ir aizņemti un saņem informāciju 24 stundas dienā, septiņas dienas nedēļā, daudzi sūdzas, ka neguļ pietiekami daudz, raksta «Anglo Baltic News».

Tomēr zinātnieki ir noskaidrojuši, ka pārāk daudz miega var kaitēt veselībai. «Zemākie mirstības un aptaukošanās rādītāji tiek uzstādīti tad, ja cilvēks guļ septiņas stundas dienā,» apgalvo Šons Jangsteds, profesors Arizonas universitātē, kurš pēta miegu. «Astoņas stundas miega dienā bieži vien ir bīstams miega daudzums,» viņš stāsta.

Pagājušajā mēnesī tika veikts pētījums, kurā piedalījās gandrīz 9000 cilvēku. Tajā noskaidrots, ka cilvēki vecumā no 50 līdz 64 gadiem, kuri gulēja mazāk nekā sešas un vairāk nekā astoņas stundas dienā, piedzīvoja atmiņas traucējumus un nespēju pieņemt lēmumus. Tomēr smadzeņu spēja pie pārāk liela miega daudzuma samazinājās tikai cilvēkiem vecumā no 65 līdz 89 gadiem.

Nesen veiktā pētījumā noskaidrots, ka mums patiesībā nevajag tik daudz miega, kā mēs domājam. Kad pieci pieaugušie divus mēnešus dzīvoja «ledus laikmeta apstākļos» – nekādu pulksteņu un elektrības – viņi gulēja vidēji par 1,5 stundām vairāk nekā parasti un gulēt gāja divas stundas agrāk. Tomēr viņu vidējais miega daudzums vienalga bija 7,2 stundas, pētnieks piebilst.

Vairums no mums, visticamāk, guļ vairāk nekā nepieciešams. Mēs vienkārši esam sevi pārliecinājuši, ka mūs moka miega trūkums, apgalvo neirozinātnieks Džims Horns. Viņš uzskata, ka mūsdienu situācija ir krietni labāka, nekā tā ir bijusi iepriekš. Pirms 150 gadiem tipiskais darbinieks strādāja 14 stundas dienā, sešas dienas nedēļā. Pēc darba viņš devās uz mājām, kur gulēja cilvēku pārblīvētā mājoklī un blusu pārņemtā gultā.

Anglo Baltic News

Pēdējo 40 gadu laikā ir veikti daudzi pētījumi par to, cik daudz cilvēki patiesībā guļ. Rezultāti rāda, ka vidēji pieaugušie guļ septiņas līdz septiņas ar pusi stundas dienā. Profesors Horns piebilst, ka fakts, ka mūsu priekšteči gulēja deviņas stundas dienā, ir mīts. Viņš apgalvo, ka pētījumā, kurš veikts Kalifornijā 1913.gadā, atklāts, ka bērni vecumā no astoņiem līdz 17 gadiem dienā gulēja septiņas stundas. Kuram dzimumam nepieciešams vairāk miega? Sievietēm – jo viņu smadzenēm nepieciešams ilgāks laiks, lai atjaunotos un atgūtos no daudzajiem uzdevumiem, ko tās dienas laikā veikušas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu