3 galvassāpju veidi Ajūrvēdā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Vai tu zināji, ka Ajūrvēda identificē trīs atšķirīgus galvassāpju tipus? Noskaidro savus galvassāpju iemeslus un izmēģini dabīgus līdzekļus, lai atbrīvotos no tiem.

Regulāras galvassāpes un migrēna nomoka ne tikai aristokrātus. Vairums no mums vismaz reizi ir saskārušies ar šo nepatīkamo sajūtu. Daži tūlīt pat ķeras pie pretsāpju līdzekļiem, aizmirstot, ka daudz vērtīgāk būtu noskaidrot sāpju cēloni.

Tradicionālie Ajūrvēdas dziednieki galvassāpes dēvē par signālu, ka ir jāpievērš uzmanība savam ķermenim, prātam un emocijām. Kas ir tavu sāpju cēlonis? Kā tu vari atrast problēmas sakni? Galvassāpēm ir savs stāsts. Ajūrvēda klasificē atšķirīgus galvassāpju veidus atkarībā no tā, kura no došām (jeb smalkajiem enerģijas principiem) ķermenī ir disbalansā. Vata, pita vai kapha.

Vatas galvassāpes

Ja sāpes ir pulsējošas un migrē galvas aizmugurē, tās ir vatas galvassāpes. Spriedze kaklā, spranda muskuļos un mugurā un simptomi, kas liecina par resnās zarnas toksicitāti (aizcietējumi), un neatrisināti emocionālie iekšējie konflikti, tādi kā bailes, nemiers un aizkaitināmība, var paspilgtināt šos simptomus.

Ko darīt?

Pirms gulētiešanas maigi masē kaklu un sprandu ar siltu kalmju sakņu eļļu. Apgulies gultā tā, lai tavas nāsis ir paralēli griestiem, un iepilini katrā nāsī piecus pilienus remdenas sezama eļļas. Šī ir ļoti iedarbīga vatas enerģiju nomierinoša procedūra.

Pitas galvassāpes

Ja sāpes sākas deniņos un izplatās galvas centrālajā daļā, tad par iemeslu var uzskatīt pitas radītu disbalansu kuņģī un zarnās (skābes kuņģī, gremošanas traucējumi, vēdergraizes). Emocionālie simptomi ir lielas dusmas un aizkaitinājums. Pitas galvas sāpes raksturo kā dedzinošas, asas, pulsējošas, un tās var papildināt slikta dūša, vemšana un dedzinoša sajūta acīs. Šie simptomi saasinās spilgtā gaismā, karstā saulē, karstos laika apstākļos un ēdot skābus augļus, marinējumus un asu, garšvielām bagātu ēdienu.

Ko darīt?

Šo galvassāpju iemesls ir disbalanss kuņģī un zarnās, tāpēc uzturā jālieto pitu nomierinoši produkti, tādi kā gurķi, koriandrs un dateles. Trīs reizes dienā iedzer 2 ēdamkarotes Aloe Vera un katru vakaru pirms gulētiešanas iepilini katrā nāsī 3 pilienus silta gī. Pēc tam sasmērē kāju pēdas ar siltu kokosriekstu eļļu un izbaudi dziļu, atjaunojošu miegu.

Kapha galvassāpes

Ja tavas galvassāpes parādās tikai ziemā vai pavasarī, saasinās no rītiem vai vakaros un tās pavada saaukstēšanās vai iesnas, tās ir kaphas galvassāpes. Reizēm tās saasinās, arī noliecoties uz priekšu. Sāpes parasti ir trulas, bet dziļas, sākas pakauša augšējā daļā un pārvietojas uz pieri, un var sekmēt saaukstēšanos, iesnas, bloķētu degunu, augstu temperatūru un citas alerģijas reakcijas, kas rada kaphas galvassāpes.

Ko darīt?

Trīs reizes dienā dzer pusi tējkarotes, sitopaladi pulvera ar medu. Lielisks pretlīdzeklis ir inhalācijas. Bļodā ielej karstu ūdeni, kuram pievieno vienu pilienu eikalipta eļļas. Uz galvas uzliec segu vai dvieli un ieelpo tvaikus, kas izdalās.

Vairumu galvassāpju var likvidēt ar Ajūrvēdas līdzekļiem, bet ir reizes, kad labāk būtu nevis ārstēties pašam, bet apmeklēt ārstu. Dari to, ja tev ir galvassāpes, kas turas ilgāk nekā pāris dienas, ja tās pavada augsta temperatūra, drudzis vai stīvs kakls, ja tev ir arī neiroloģiski simptomi, kā, piemēram, redzes miglošanās, runas grūtības, atmiņas zudumi, nejutīgums, nespēks rokās vai kājās, ja tu pamosties nakts vidū spēcīgu galvassāpju dēļ un tev ir vemšana, ja tev ir ausu infekcija, meningīts vai muguras artrīts.

Galvassāpes var izraisīt arī ausu problēmas, acu problēmas, bezmiegs, alerģijas pret ēdienu, nepareizs uzturs, bieža ceļošana, neveselīgas, slēptas attiecības, nosalšana, spriedze kaklā, pārstrādāšanās (it īpaši pie datora). Pat gulēšana uz augsta spilvena var radīt galvassāpes.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu