R.I.S.E. U.P. metode jeb kā labāk pamosties

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Lielai daļai no mums ir ļoti grūti piecelties agri no rīta, vēl grūtāk ir nevis vienkārši piecelties, bet patiešām pamosties un būt možiem. Lai palīdzētu cilvēkam šajā grūtajā uzdevumā, ir izdomāti ne mazums speciālu ierīču, piedāvājumu, gudru modinātājpulksteņu utt., nemaz nerunājot par īpašām pareiza miega tehnikām. Pavisam nesen doktore Elisona Harvija piedāvāja vēl vienu vieglu tehniku, kas saucas R.I.S.E. U.P. un ļauj pamosties vieglāk.

Tehnika R.I.S.E. U.P. ir ļoti vienkārša un sastāv no sešiem posmiem. Katrs burts šajā abreviatūrā nozīmē konkrētu darbību.

R – Refrain from snoozing – burtiskā tulkojumā nozīmē atturēties no snauduļošanas. Tas nozīmē vispirms atteikties no ieraduma pagulēt «vēl 5 minūtes», bet celties augšā uzreiz pēc pirmā modinātāja zvana, nedodot sev iespēju atkal iegrimt dziļā miegā.

I – Increase activity for the first hour. Palieliniet savu aktivitāti tieši pirmajā stundā pēc pamošanās. Tas ir vispiemērotākais laiks, lai pārkāptu sev pāri un nodarbotos ar fiziskām aktivitātēm, lēkātu, dejotu, bet vislabāk nodarbotos ar jogu vai dotos vieglā skrējienā pa parku. Respektīvi darīt to, kas jums vislabāk patīk, kaut vai tikai 15 minūtes. Pēc fiziskām aktivitātēm uzreiz jutīsieties mundrāk.

S – Shower or wash face. Te pat tulkojums nav nepieciešams. Tās ir visiem zināmās rīta ūdensprocedūras. Papildu efektivitātei varat izmantot kontrastdušu. Ūdens atsvaidzinās un iedos enerģiju, aizskalojot prom sapņa paliekas.

E Expose yourself to sunlight. Uzturieties saulē. Šis ir visgrūtākais punkts, jo saules mums katru rītu diemžēl nav. Īpaši ziemā, kad no rīta vēl ir tumšs. Bet ja nu rīts ir saulains, tad padzīvojiet kaut 5 minūtes saulītē.

U Upbeat music. Ieslēdziet pozitīvu mūziku, kura liks piepildīties ar pozitīvu enerģiju un uzlādēs jaunai dienai.

Р – Phone a friend. Piezvani draugam. Šeit padoms ir parunāties pa telefonu vai klātienē ar kādu draugu, kurš jūs pozitīvi uzlādē un iespaido, vēl pirms došanās uz darbu. Pateicoties šai saziņai, mūsu smadzenes sāk pilnu aktivizēšanos. Tā var būt arī saruna pie brokastu galda.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu