Vai atpazīsti aktīnisko jeb saules keratozi?

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Lai izglītotu un pasargātu iedzīvotājus no saslimšanas ar ādas vēzi izraisošām slimībām, ārsti apvienojas kustībā «Sargi ādu - sargi dzīvību!», aicinot uz bezmaksas ādas pārbaudēm iedzīvotājus no piecdesmit piecu gadu vecuma!

2015. gads Latvijā pasludināts par onkoloģiskās modrības gadu, kas cieši sasaucas ar «Sargi ādu - sargi dzīvību!» iniciatīvu - informēt un izglītot, lai sabiedrība atpazītu vienu no ādas priekšvēža formām - aktīnisko jeb saules keratozi.

«Sargi ādu - sargi dzīvību!» - iniciatīvu sarakstā viena no aktivitātēm ir bezmaksas ādas skrīnings jeb pārbaude, lai noskaidrotu iedzīvotāju ādas stāvokli un sāktu savlaicīgu ārstēšanu, ja tas nepieciešams. Bezmaksas ādas skrīnings iedzīvotājiem, kas sasnieguši piecdesmit piecu gadu vecumu, sāksies 12.oktobrī un norisināsies līdz pat novembra beigām.

Pacientiem vecumā no 40 līdz 55 gadiem bez maksas tiks veikta dermatoskopija, savukārt pacientiem no 55 līdz 70 gadiem konsultācijas tiks nodrošinātas bez maksas, bet dermatoskopija par maksu. Pēc 70 gadu vecuma gan dermatoskopija, gan konsultācijas būs pieejamas bez maksas!

Kustība vienlaikus apvieno medicīnas profesionāļus no vairākām jomām - dermatoloģijas onkoloģijas, kā arī kosmetoloģijas. Tieši

kosmetologi ir tie speciālisti, kuri visbiežāk pirmie pamana dažādus nelabvēlīgus veidojumus uz klientu ādas.

Kustības atklāšanā piedalījās ārsts dermatologs Dr. Raimonds Karls, onkoloģe Dr. habil. med. Dace Baltiņa, kā arī viena no vadošajām kosmētiķēm Latvijā, pieredzējusī profesionāle Baiba Jevdokimova.

Sākot sabiedrības izglītošanas aktivitātes, Dr. Raimonds Karls norāda: «Veidojumi uz mūsu ādas var būt lielāki vai mazāki, bet neatkarīgi no to izmēriem jāsaprot, ka jebkādi izaugumi, kreveles, pumpas var liecināt par saslimšanu ar saules keratozi.»

Onkoloģe, profesore Dace Baltiņa kustības atklāšanas pasākumā vēlreiz uzsvēra, cik būtiska ir gan pašu pacientu atbildība par savu veselību: «Lai arī mūsu speciālistiem netrūkst zināšanu pacientu ārstēšanai, visskumjākais ir fakts, ka pacienti onkoloģiskajos dispanseros bieži nonāk ļoti novēloti. Vēlētos, kaut ģimenes ārsti, ginekologi, gastroenterologi būtu aktīvi un līdzatbildīgi, nosūtot pacientus tālākiem izmeklējumiem. Pašreizējā situācija sabiedrībā liecina par paša pacienta neizglītotību jautājumos, kas skar viņa veselību, diemžēl jākonstatē arī ļoti liela līdzcilvēku vienaldzība.»

Kosmētiķe Baiba Jevdokimova sarunā norādīja: «Tiek veidotas klienta kartes, kurās tiek atzīmēts katrs aizdomīgs ādas veidojums, un kosmetologa pienākums ir nosūtīt šādus klientus tālākiem izmeklējumiem pie dermatologa!»

Kustības dibinātāji cer, ka turpmāko mēnešu laikā izdosies pievērst sabiedrības uzmanību saslimšanai ar saules keratozi un tās sekām, ja slimība netiek laikus atklāta un ārstēta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu