Īpaša aprūpes programma ik gadu nepieciešama vismaz 1000 priekšlaikus dzimušajiem bērniem Latvijā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien, 8. oktobrī, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Saulaino dienu bibliotēkā tika atklāta labdarības akcija ar mērķi izveidot priekšlaikus dzimušo bērnu aprūpes programmu «Drošais apmetnis». Programmas mērķis ir uzlabot šo bērnu veselības stāvokli ilgtermiņā un nodrošināt viņu veiksmīgu iekļaušanos sabiedrībā, tai skaitā samazināt invalidizāciju starp bijušajiem priekšlaikus dzimušajiem pacientiem. Aprūpes programmas ieviešanā nepieciešami vairāk nekā 60 tūkstoši eiro, tāpēc ikviens Latvijas iedzīvotājs ir aicināts ziedot pa tālruni 90006988 vai mājas lapā www.bsf.lv. Bērnu klīniskā universitātes slimnīca un Bērnu slimnīcas fonds aprūpes programmu organizē kopā ar mazumtirdzniecības veikalu tīklu SIA «Maxima Latvija».

Latvijā katru gadu priekšlaikus piedzimst aptuveni 1000 bērnu jeb 5,2 līdz 6,4% no kopējā jaundzimušo skaita. Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) Neonatoloģijas klīnikā katru gadu tiek sniegta palīdzība aptuveni 300 priekšlaikus dzimušiem bērniem.

Priekšlaikus dzimušo bērnu programma «Drošais apmetnis» ietvers bērnu veselības uzraudzības procesu pēc izrakstīšanās no slimnīcas līdz divu gadu vecumam, sekojot priekšlaikus dzimuša bērna attīstībai, agrīni atpazīstot veselības traucējumus un laicīgi tos koriģējot.

Tāpat programmas ietvaros ģimenēm tiks nodrošinātā nepieciešamā psiholoģiskā palīdzība.

Svarīgi, ka programma ļaus sistematizēt un uzkrāt mērījumu un novērojumu datus pa diagnožu grupām, tādējādi ļaujot analizēt uzkrāto informāciju un sniegt rekomendācijas terapijā un aprūpē, kā arī piedalīties zinātniskās pētniecības darbā.

Lai programmu veiksmīgi ieviestu, nepieciešami 60750 eiro, kas paredzēti neonatologa un fizioterapeita kabinetu aprīkojuma iegādei, lai sāktu programmu Rīgā, Liepājā, Valmierā un Jēkabpilī, personāla tālākapmācību organizēšanai un arī izglītojošo materiālu izstrādei un iegādei.

BKUS neonatoloģe Dr. Ilona Vārpa norāda, ka rietumu valstīs dinamiskās novērošanas programma riska grupu jaundzimušajiem ir neatņemama veselības aprūpes sastāvdaļa.

Pateicoties regulārām apskatēm un novērtējumiem, tiek savlaicīgi pamanītas novirzes attīstībā un sākta to korekcija: «Šiem bērniem sakarā ar visu organisma sistēmu nenobriedumu ir nepieciešams daudzpusīgs medicīnisks atbalsts, kas ir dārgs un laikietilpīgs process. Pēc izrakstīšanās no stacionāra lielai daļai saglabājas problēmas, kuras saistītas ar neiznēsātību. Priekšlaikus dzimušiem bērniem ir lielāks risks garīgās un fiziskās attīstības traucējumiem, redzes un dzirdes traucējumiem, un invalidizācijas attīstībai.»

Bērnu slimnīcas fonda (BSF) vadītāja Liene Dambiņa norāda, ka priekšlaikus dzimušie bērniņi Bērnu slimnīcā saņem vislabāko iespējamo medicīnisko aprūpi un valsts iegulda milzīgus līdzekļus, lai glābtu bērna dzīvību. «Mums rūp bērna veselība arī aiz Bērnu slimnīcas sliekšņa, tamdēļ ļoti novērtējam mūsu ārstu apņēmību, entuziasmu un ieguldīto darbu šīs programmas plānošanā un organizēšanā. Mums ir iespēja palīdzēt bērnam dzīvot pilnvērtīgu dzīvi, savlaicīgi rīkojoties un negaidot brīdi, kad bērniņš atkal nokļūst slimnīcā. Ļoti ceram, ka sabiedrībai būs vēlēšanās sniegt savu atbalstu un mums kopā izdosies aprūpes programmu ieviest arī Latvijā!» stāsta L. Dambiņa.

«Ikviens bērniņš ir īpašs, tomēr citiem bērniem pietiek tikai ar vecāku rūpēm, mīļumu un sirds siltumu, bet citiem, īpaši priekšlaikus dzimušajiem bērniņiem, papildus tam ir vajadzīga profesionāla mediķu aprūpe,»

stāsta priekšlaikus dzimušo bērnu aprūpes programmas patronese – Latvijas Republikas Valsts prezidenta kundze Iveta Vējone, norādot, ka apsveicama ir programmas «Drošais apmetnis» organizatoru un atbalstītāju iniciatīva sekot līdzi citu valstu piemēram un ieviest Latvijā šādu programmu, kas atbalstītu un palīdzētu vecākiem ar nepieciešamo padomu un medicīnisko palīdzību.

BKUS un BSF priekšlaikus dzimušo bērnu aprūpes programmu rīko sadarbībā ar mazumtirdzniecības veikalu tīklu SIA «Maxima Latvija» un tā ģimeņu atbalsta programmu «Augošai Latvijai». «Palīdzot īstenot šo veselības programmu priekšlaikus dzimušajiem bērniem visā Latvijā, mēs bērniem sniedzam labāko iespēju izaugt veseliem un dzīvot pilnvērtīgu dzīvi! Tas ir ilgtermiņa ieguldījums bērnu dzīvēs, tāpēc priecājamies, ka varam piedalīties programmas īstenošanā,» stāsta SIA «Maxima Latvija» vadītājs Andris Vilcmeiers.

Aprūpes programmas «Drošais apmetnis» izveidi un īstenošanu atbalsta laikraksts «Diena», izdevniecība «Dienas žurnāli», žurnāls «Sestdiena», Latvijas Televīzija, JCDecaux un Pirmais Baltijas Kanāls.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu