Oktobrī mudinās sievietes pastāvīgi rūpēties par krūšu veselību

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Lai mudinātu sievietes regulāri pārbaudīt krūšu veselību un mazinātu iespēju krūts vēzi atklāt pārāk vēlu, onkoloģisko pacientu atbalsta biedrība «Dzīvības koks» 15.oktobrī - Eiropas Krūts veselības dienā - plkst. 12:00 tirdzniecības parkā (TP) «Alfa» sāks labdarības kampaņu «Baudi un PĀRbaudi». Tā sāksies ar radošo darbnīcu, kurā 12 mākslinieki apgleznos krūšu atlējumus ģipsī. Izstāde tirdzniecības parkā būs aplūkojama līdz 29.oktobrim.

Mākslinieku apgleznoto krūšu atlējumu ģipsī fotogrāfijas tiks izmantotas galda kalendāra 2016. gadam izveidei, turklāt 31.oktobrī Kalnciema kvartāla zemnieku un amatnieku tirgus laikā notiks kalendāra prezentācija un šo unikālo mākslas darbu labdarības izsole, kurā visi iegūtie līdzekļi nonāks psihosociālās rehabilitācijas centra «Spēka avots» izveidei Dignājas muižas ēkā Dignājas pagastā. Tajā rehabilitācija gan pacientiem, gan viņu tuviniekiem būtu pieejama pastāvīgi.

Dalību radošajā darbnīcā apstiprinājuši mākslinieki Jānis Anmanis, Svetlana Skačkova-Marčenko, Anete Lesīte, Elizabete Melbārzde, Elīna Milta, Monta Brigmane, Marika Džule un citi.

«Ar šo kampaņu vēlamies ikvienu Latvijas iedzīvotāju aicināt pievērst pastiprinātu uzmanību profilakses pasākumiem. Krūšu pašpārbaude katrai sievietei, sasniedzot 20 gadu vecumu, būtu jāveic vismaz reizi mēnesī. Agrīni atklājot šo hronisko slimību, to iespējams ārstēt, un arī savā ikdienas darbībā cenšamies lauzt sabiedrībā dziļi iesakņojošos stereotipus par vēzi, parādot, ka vēzi var ārstēt un ka dzīve pēc vēža turpinās,» uzsver biedrības «Dzīvības koks» valdes priekšsēdētāja Gunita Berķe.

Foto: PantherMedia/ScanPix

«Krūts vēzis ir viena no izplatītākajām onkoloģiskajām saslimšanām sievietēm, līdz ar to tirdzniecības parks «Alfa» vēlas līdzdarboties krūts veselības informācijas kampaņā, šādi apliecinot rūpes par saviem klientiem. Ceru, ka «Alfas» apmeklētāji ne tikai izbaudīs radošo izstādi, bet arī aizdomāsies par savu veselību, un tas pamudinās veikt pārbaudes,» stāsta tirdzniecības parka «Alfa» vadītāja Liene Apine.

Aktivitātes notiks ne tikai Rīgā, bet arī reģionos - Liepājā, Daugavpilī, Aizkrauklē, Valmierā un Jelgavā.

Liepājā 15.oktobrī atbalsta akcija notiks plkst. 14 J. Čakstes laukumā, kur sadarbībā ar Liepājas Dizaina un mākslas vidusskolu tiks apgleznoti trīs krūšu atlējumi. Garāmgājējiem jau tradicionāli tiks dalītas rozā lentītes un informācija, lai mudinātu ne tikai baudīt dzīvi, bet arī pārbaudīt veselību. Bez tam biedrības «Dzīvības koks» Liepājas nodaļa 15.oktobrī rīkos arī divas vingrošanas nodarbības, uzsverot kustību nozīmi veselības veicināšanā, - plkst. 12.30 parkā Ventspils ielā un plkst. 14 J. Čakstes laukumā alternatīvā veselības veida skolotāja Jura Branta vadībā.

Savukārt 20.oktobrī plkst. 11 notiks biedrības «Dzīvības koks» Liepājas nodaļas rīkotā konference «Iepazīt dzīvi no jauna - vēža izaicinājums, profesionāļu atbalsts un psihosociālā rehabilitācija». Tā notiks Stradiņa universitātes Liepājas filiālē.

15.oktobrī arī sievietēm Aizkrauklē tiks dāvinātas rozes ar rozā lentīti un informatīviem materiāliem par krūšu pašpārbaudi. Turklāt plkst. 15:00 Aizkraukles pilsētas bibliotēkas zālē, atzīmējot Krūts veselības dienu, notiks iedvesmojoša nodarbība un senioru deju grupas «Dejotprieks» priekšnesumi.

Jelgavā aktivitātes paredzētas 20.oktobrī, - Jelgavas poliklīnikas konferenču zālē notiks radiologa - diagnosta Dr. S. Krikunas lekcija par krūšu izmeklējumiem, lai informētu un aicinātu sievietes savlaicīgi veikt izmeklējumus, savukārt pasākuma otrā daļā paredzēta saruna ar biedrības «Dzīvības koks» biedrēm, lai iedrošinātu pārējās dāmas rūpēties par savu veselību un laikus reaģēt uz izmaiņām organismā.

Foto: AP/Scanpix

Ziedus, rozā lentītes un informatīvus materiālus saņems arī Valmieras un Daugavpils iedzīvotāji.

Rozā lentītes tiks nosūtītas arī Saeimas deputātiem, Valsts kancelejas, Veselības ministrijas, Labklājības ministrijas pārstāvjiem, Valsts prezidentam, valsts un pašvaldību iestādēm ar lūgumu tās piespraust pie apģērba 15.oktobrī, tādējādi demonstrējot solidaritāti ar sievietēm, kuras skāris krūts vēzis.

Pēc Slimību profilakses un kontroles centra datiem 2014. gadā Latvijā bija reģistrēti 77 822 cilvēki, kuriem konstatēta diagnoze - vēzis. Katru gadu no jauna reģistrēto gadījumu skaits pieaug - pērn tie bija 11 412 cilvēki. Krūts vēzis ir viena no visbiežāk konstatētajām ļaundabīgā audzēja lokācijas vietām. Savlaicīgi diagnosticējot vēzi, to iespējams ārstēt un arī izārstēt. Atklājot vēzi 1. stadijā, 96,7% pacientu atveseļojas, turpretī, ja tas konstatēts jau 4. stadijā, šis skaits sarūk līdz 23,8%.

«Dzīvības koks» ir lielākā organizācija Latvijā, kas apvieno onkoloģiskos pacientus un viņu tuviniekus. Krūts veselības informatīvās akcijas, kuras simbolizē Rozā lentīte, biedrība ieviesusi kopš 2006.gada. Ar katru gadu atbalstītāju skaits pieaug. «Dzīvības koks» ir Eiropas krūts vēža organizācijas «Europa Donna» un Eiropas pretvēža organizācijas «European Cancer Patient Coalition» pilntiesīgs biedrs, pārstāvot Latvijas pacientu intereses Eiropas līmenī. Pasākumi Eiropas Krūts veselības dienā norisinās 46 Eiropas valstīs. «Dzīvības koks» īstenojis vairākus projektus sadarbībā ar Amerikas Pretvēža biedrību un atbalstījis AVON globālo iniciatīvu cīņā pret krūts vēzi. Biedrībai «Dzīvības koks» jau kopš 2005.gada piešķirts sabiedriskā labuma organizācijas statuss.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu