Pirmie 3 mēneši pēc bērna piedzimšanas

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pēc bērniņa ierašanās pasaulē sākas brīnišķīgs laiks, kurā gan mamma, gan mazulis aprod ar jaunajiem dzīves apstākļiem. Dažiem vecākiem šis periods liekas mulsinošs, sevišķi, ja ģimenē ir ieradies pirmais bērniņš. Tāpēc psiholoģijas zinātņu doktore un labdarības programmas «Palīdzi trūcīgiem mazuļiem» vēstnese Diāna Zande dalās pieredzē ar ieteikumiem un novērojumiem, kā dabiski veidot attiecības starp bērniņu un vecākiem.

Šis raksts ir daļa no Diānas Zandes izveidotā informatīvā materiāla «Kā izprast savu mazuli?», kurā apkopoti ieteikumi un padomi vecākiem, kā veidot attiecības ar zīdaini dzīves pirmajos mēnešos.«Kā izprast savu mazuli?» - tāds ir nosaukums arī lekciju ciklam, ar kuru katru mēnesi Diāna viesojas dažādos Latvijas reģionos, lai mammām un tētiem sniegtu emocionālo atbalstu bērnu audzināšanā.

Pirmajās dzīves nedēļās bērniņš pielāgojas dzīvei ārpus dzemdes. Bērniņa fiziskās spējas vēl ir ļoti ierobežotas. Viņš netur galvu, nespēj koordinēt savus muskuļus un ir ļoti nevarīgs, bet gatavs ar katru dienu apgūt jaunas prasmes. Jau pirmajās dzīves nedēļās mazulis var būt visai prasīgs, bet vairums zīdaiņu šajā laikā guļ lielāko diennakts daļu un pamostas tad, kad ir izsalkuši.

Vesels bērns jau piedzimšanas brīdī spēj izmantot savas piecas maņas – redzi, dzirdi, garšu, ožu un tausti. «Viņš dod priekšroku cilvēka seju vērošanai – uzsmaidiet viņam, un apmēram mēneša vecumā bērniņš sāks smaidīt jums pretī apzinātu smaidu,» stāsta Diāna Zande, norādot, ka tas ir svarīgs solis bērniņa emocionālajā attīstībā.

Mazulis pazīst skaņas, kuras bieži dzirdējis, vēl esot mammas vēderā, piemēram, mammas balsi. Tāpēc vēlams runāt maigi, lēni un skaidri, lai bērnu nesatrauktu. Dažu dienu vecumā zīdainītis pazīst savu mammu pēc smaržas un sajūt to, ka mammas piena garša katru dienu nedaudz mainās.

Mazajam ļoti patīk, ka viņu glāsta vai maigi pašūpo rokās. Bērniņu celiet lēni, atbalstot viņa galviņu. Straujas kustības mazo nobiedē. Zīdainis izmanto savas maņas, lai justos labi un mācītos. Tomēr ļoti svarīgi mazuli nepārslogot, tāpēc pirmajos pāris mēnešos ierobežojiet ciemošanos un izbraucienus ārpus mājām.

Mazulis spēj noturēt uzmanību tikai mazu brīdi. Pasaule ir liela, un bērnam viss ir jauns – viņš ātri nogurst no grabulīša skaņas un no jūsu sejas vērošanas. Tāpat kā pieaugušie, arī mazuļi atšķirīgi izjūt pasauli un vidi ap viņiem, tāpēc katrs bērniņš citādi uzvedas, sastopoties ar jaunu, vēl nebijušu pieredzi. Daži zīdainīši uzreiz skaļi kliedz, bet citi mēģina novērst skatienu.

Arī praktiskas lietas ir svarīgas

Ierīkojiet bērnam ērtu guļvietu (viņš var gulēt grozā vai gultiņā). Rūpējieties, lai telpa būtu silta, bet izvēdināta. Tai jābūt tīrai, bet ne sterilai. Mazulis labāk guļ svaigā gaisā, tāpēc ik dienas ejiet ar viņu ārā pastaigā. Laikus mainiet autiņbiksītes, jo zīdaiņa āda ātri iekaist. Ja bērniņam ir iekaisusi āda, viņš jūt stipru diskomfortu un pat sāpes. Iekaisušai ādiņai palīdz gaisa peldes.

Pirmajos mēnešos bērns var zīst krūti 8 – 12 un pat vairāk reižu diennaktī. Viņa kuņģa tilpums vēl ir niecīgs, un dažreiz izzīst pienu ir grūti. Ja jums ir šaubas, vai ar zīdīšanu viss ir kārtībā, meklējiet zīdīšanas konsultantu. Bērna attīstībai mammas piens ir ļoti svarīgs! Ja mazulis ēd maisījumu, tad ir ļoti svarīgi ēdināt bērniņu tā, kā ieteicis ārsts, ievērojot gan ēdienreižu laiku, gan uz iepakojuma norādīto maisījuma – ūdens proporciju.

Pirmajos trijos dzīves mēnešos daudzi bērniņi cieš no kolikām jeb vēdergraizēm. Kolikas mazina nēsāšana uz vēderiņa, maiga vēderiņa masēšana. Dažiem zīdainīšiem vēdergraizes atvieglo silta vanna.

Bērniņam ir jājūtas drošībā

Ap trijiem mēnešiem jūs ievērosiet, ka bērniņam ir izveidojies kaut kas līdzīgs diennakts ritmam – kurā laikā viņš ir aktīvāks, kad nogurst. Gandrīz visi bērniņi joprojām naktī vairākas reizes ēd.

Jau no pirmajām dzīves dienām bērnam ir svarīgi, lai vecāki par viņu rūpējas tā, kā nepieciešams tieši viņam. Tāpēc pēc iespējas labāk iepazīstiet savu atvasi. To vislabāk var izdarīt, vērojot, kādos brīžos bērniņš satraucas, kā viņš parāda savu neapmierinātību, kā viņš sauc pēc palīdzības, kas viņam palīdz nomierināties, kas iepriecina un kas rada diskomfortu?

Pirmajos mēnešos zīdaiņi mēdz daudz raudāt. Viņi nekad to nedara, lai jūs sadusmotu! Ar raudāšanu viņš sauc jūs palīgā. Vecāki mēdz apjukt, jo nezina, kā bērniņu nomierināt. Paies laiks, līdz jūs atradīsiet veidus, kuri palīdz tieši jūsu bērnam. «Kāds nomierinās tikai vecāku rokās, citam patīk atslābināties, zīžot savu īkšķīti vai krūti, bet vēl kāds cenšas vērot grabulīti. Daudziem mazuļiem patīk, ja viņus viegli ietin segā. Tad viņi jūtas līdzīgi kā mammas vēderā un labāk iemieg,» stāsta D. Zande. Viņa arī uzsver, ka zīdaini nevar izlutināt, tādēļ mazulis jāņem rokās katru reizi, kad jums šķiet, ka viņam tas ir vajadzīgs.

Vecāku klātbūtne bērnu nomierina un palīdz justies droši. Tā bērniņš mācās to, ka viņu dzird, saprot un par viņu rūpējas. Jo labāk vecāki pazīst savu bērnu, jo drošāk viņi jūtas, par to rūpējoties un jo drošāks jūtas mazulis – mana mamma zina, kas man vajadzīgs!

Labdarības programmu «Palīdzi trūcīgiem mazuļiem» organizē labdarības fonds Ziedot.lv un mazumtirdzniecības veikalu tīkls SIA «Maxima Latvija», lai palīdzētu bērniem līdz divu gadu vecumam no trūcīgām ģimenēm. Šajā laikā ģimenēm katru mēnesi tiek nodrošinātas autiņbiksītes un piena maisījumi 16 eiro vērtībā, kas sedz vienas nedēļas izdevumus šīm mazulim ikdienā nepieciešamajām precēm.

«Palīdzi trūcīgiem mazuļiem» ietilpst SIA «Maxima Latvija» ģimeņu atbalsta programmā «Augošai Latvijai», kas apkopo dažādas uzņēmuma iniciatīvas un sadarbības projektus šajā jomā un kuras galvenais vadmotīvs ir par ģimenei draudzīgu vidi un ērtu iepirkšanos. Vairāk iepazīties ar programmu iespējams mājaslapā www.augosai.lv.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu