Mamma – mazuļa attīstības centrs: pieredzē dalās psiholoģijas zinātņu doktore D.Zande

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Trīs līdz piecu mēnešu vecumā mazulim ir izveidojies savs dienas ritms, un mamma un bērniņš viens otru jau ir iepazinuši. Mamma zina, kā mazulis raud, kad ir izsalcis, un kā, kad viņam kaut kas sāp. Bērniņš tiecas paturēt vecākus savā tuvumā gan ar smaidu, gan raudāšanu. Mamma un bērniņš ir viena komanda, kurā mazākais mācās veidot saskarsmi ar pasauli.

Šis raksts ir daļa no Diānas Zandes izveidotā informatīvā materiāla «Kā izprast savu mazuli?», kurā apkopoti ieteikumi un padomi vecākiem, kā veidot attiecības ar bērnu viņa dzīves pirmajos mēnešos. «Kā izprast savu mazuli?» - tāds ir nosaukums arī lekciju ciklam, ar kuru katru mēnesi Diāna viesojas dažādos Latvijas reģionos, lai mammām un tētiem sniegtu emocionālo atbalstu bērnu audzināšanā.

Šajā laikā mazulis jau stabili tur galvu, viņš samērā labi vada savas rokas un seko ar acīm priekšmetiem un cilvēkiem. «Mazulim patīk vērot mammu, un jūs esat viņa «attīstības centrs», tāpēc, kad bērns smaida vai tiecas jums pretī, atbildiet viņam ar smaidu!» iedrošina psiholoģijas zinātņu doktore un labdarības programmas «Palīdzi trūcīgiem mazuļiem» vēstnese Diāna Zande. Tā tiek veicināta bērniņa emocionālā attīstība, un tā bērniņam tiek parādīts, ka viņš jums ir svarīgs.

Mazulim patīk vērot sejas, grabulīti vai košu zīmējumu uz sienas. Viņš cenšas izteikt dažādas skaņas un dažreiz arī iesmejas. Daži mazuļi ir smaidīgāki, bet citi nopietnāki. Ir bērniņi, kuri ātri satraucas. Atcerieties, ka bērniņš negrib nevienu sadusmot vai darīt pāri! Viņam vajadzīga palīdzība! Pārliecinieties, vai viņam nav slapjas autiņbiksītes, vai viņam nesāp, vai viņš nav izsalcis. Ņemiet mazuli rokās, padziediet viņam, pašūpojiet, parunājieties! Vecumā starp trijiem un pieciem mēnešiem bērns jau spēj pārslēgt savu uzmanību no vienas lietas uz otru. Dažus mazuļus var nomierināt, viņiem parādot kaut ko, ko var vērot, vai viegli pagrabinot grabulīti.

Tā kā šajā vecumā lielākā daļa bērnu jau veļas un vēlas izzināt pasauli, tad dienā vislabāk viņiem ir atrasties uz grīdas. Paklājiet segu vai ierīkojiet plašu sētiņu, kurā mazulis var darboties ar rotaļlietām un vērot jūs. Rotaļāšanās uz grīdas veicina mazuļa vēlmi rāpot. Daži bērniņi labi rotaļājas vienatnē un tikai pa retam sauc pieaugušos. Citi vēlas, lai viņiem kāds visu laiku būtu klāt. Paspēlējieties ar viņa kājiņām un rociņām un jūtiet, kā mazuļa ķermenītis reaģē. Maigi pakutiniet bērniņu. Daudzi mazuļi skaļi smejas, kad vecāki maigi pūš viņam sejiņā vai bučo puncīti. Rotaļājoties pieskaņojieties mazuļa tempam un darbību intensitātei.

Šajā vecumā un arī visu pirmo dzīves gadu mazulis visu bāž mutē, tāpēc raugieties, lai rotaļlietas būtu kvalitatīvas un drošas. Ne uz mirkli neatstājiet mazuli uz dīvāna vai pārtinamā galda vienu pašu! Nekad neatstājiet savu mazuli vienu pašu automašīnā vai divatā ar mājdzīvnieku!

Katru bērniņu raksturo tā temperaments

Tāpat kā pieaugušie, arī mazuļi ir dažādi. Vecāki trīs līdz piecu mēnešu laikā ir ievērojuši, ka bērniņam ir īpašs, no citiem atšķirīgs raksturs. Šīs atšķirības sauc par temperamentu. Temperaments ir iedzimts, un to nevar un nevajag censties mainīt. Daži bērni ir aktīvi, bet citi lēni, daži kautrīgi, bet citi drošāki, daži mierīgi, bet citi ātri satraucas, daži emocionāli, bet citi līdzsvaroti. Ja jūsu bērniņš daudz raud un viņu ir grūti nomierināt, tas nav tādēļ, ka bērns ir izlutināts vai esat neprasmīgi vecāki. Dažus mazuļus nomierināt ir grūtāk nekā citus. Nedusmojieties uz bērniņu. Varbūt kāds cits var viņu nomierināt, piemēram, tētis – palūdziet, lai viņš pašūpo mazuli. Un mamma tikmēr var censties atslābināties. Dažas dienas ir grūtas, bet arī tās paiet. Ja jūsu mazulis bieži raud, aprunājieties ar ārstu. Varbūt mazulim kaut kas kaiš.

Mazulis mācās, ka ar katru no vecākiem vai brāļiem un māsām viņam veidojas citas attiecības. Šajā vecumā viņam patīk gandrīz visi cilvēki, ja vien viņi ir draudzīgi, tomēr priekšroku dod mammai un tētim. Ieraugot abus, viņš smaida, stiepj pretī rociņas un lalina.

Labdarības programmu «Palīdzi trūcīgiem mazuļiem» organizē labdarības fonds Ziedot.lv un mazumtirdzniecības veikalu tīkls SIA «Maxima Latvija», lai palīdzētu bērniem līdz divu gadu vecumam no trūcīgām ģimenēm. Šajā laikā ģimenēm katru mēnesi tiek nodrošinātas autiņbiksītes un piena maisījumi 16 eiro vērtībā, kas sedz vienas nedēļas izdevumus šīm mazulim ikdienā nepieciešamajām precēm.

«Palīdzi trūcīgiem mazuļiem» ietilpst SIA «Maxima Latvija» ģimeņu atbalsta programmā «Augošai Latvijai», kas apkopo dažādas uzņēmuma iniciatīvas un sadarbības projektus šajā jomā un kuras galvenais vadmotīvs ir par ģimenei draudzīgu vidi un ērtu iepirkšanos. Vairāk iepazīties ar programmu iespējams mājas lapā www.augosai.lv.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu