Gaļa – vai grūtniecības laikā nepieciešama?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/Alagich Katya

Vai, gaidot bērniņu, ir labi atteikties no gaļas lietošanas uzturā un grūtniecei būt veģetārietei, jautājām Māmiņu kluba ekspertei, uztura speciālistei Inesei Siksnai.

Uztura speciāliste apgalvo, ka gaļu grūtniecības laikā sieviete var nelietot – nekādu nepieciešamo vielu ne bērnam, ne arī māmiņai tā dēļ netrūks.

Viss atkarīgs no tā, kāda ir mammas kopējā ēdienkarte.

Grūtniecības laikā topošā māmiņa savu gaidāmo bērnu jau pieradina pie konkrētiem pārtikas produktiem. Kad bērniņš nācis pasaulē, viņa organismam vieglāk pazīt tieši tos produktus, kurus grūtniecības periodā uzturā lietojusi viņa mamma.

Pamatā daudzveidīgs un veselīgs uzturs

Ja topošā māmiņa ir veģetāriete, kura pietiekamā daudzumā saņem augu valsts olbaltumvielas, ēdot pākšaugus un piena produktus, tad viņas organismam vajadzētu būt apgādātam ar visām tam nepieciešamajām vielām.

Bez gaļas var arī iztikt, turklāt šobrīd no tās atsakās arvien vairāk cilvēku, jo gaļa ir smags olbaltums.

Runājot par anēmiju un nespēku, nav teikts, ka to rada gaļas trūkums ikdienas ēdienkartē. Šajā gadījumā jāvērtē, ko māmiņa vispār ēd.

Ja tiek patērēts maz dārzeņu, daudz saldumu un kopumā ir neveselīgi ēšanas ieradumi, tad gaļa var palīdzēt nodrošināt nepieciešamo enerģijas daudzumu. Tomēr neveselīgās pārtikas radīto organisma skābo vidi gaļa piesārņos vēl vairāk. Tādēļ bez tās var arī iztikt.

Grūtniecei jārūpējas par sevi

Ir tā, ka grūtniecības laikā bērniņš no mātes paņem visu, kas viņam nepieciešams, – tā daba iekārtojusi. Bērniņa attīstība turpinās, neatkarīgi no tā, ko mamma ēd, tātad, nepieciešamās barības vielas viņš saņems jebkurā gadījumā.

«Būtiskāks ir jautājums par pašas māmiņas pašsajūtu un veselību – vai viņai pēc grūtniecības nesāks bojāties zobi vai izkrist mati. Tādēļ grūtniecēm ir jārūpējas pašām par sevi! Tad, ja rūpēsies pati par sevi, arī visiem pārējiem būs labi – tas ir Kosmosa likums,» uzsver Inga Pūce.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu