«Iet, kamēr krīt» jeb kāpēc mūsdienās ar infarktu sirgst gados jauni vīrieši?

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Kardioloģe Marina Ļuļe norāda uz nelabvēlīgiem apstākļiem, ko var nepamanīt it kā vesels cilvēks, vienā dienā negaidīti nonākot slimnīcā ar infarktu. Proti, tie ir ķermeņa kompensējošie mehānismi, kas spēcīgam organismam var ilgu laiku nelikt manīt snaudošas sirds un asinsvadu saslimšanas. Ārste nosauc sešus iemeslus, kas būtiski palielina infarkta un insulta riskus. Vairāk šiem riskiem ir pakļauti gados jauni vīrieši...

«Iet, kamēr krīt» - ir viens no raksturojumiem, ko varētu minēt, apzīmējot virkni pacientu, kas ir izbrīnīti par savu pēkšņo nonākšanu neatliekamās palīdzības automašīnā, ceļā uz slimnīcu ar diagnozi infarkts. AS «Veselības centru apvienība» poliklīnikas «Pļavnieki» kardioloģe Marina Ļuļe norāda, ka šādai situācijai

vairāk ir pakļauti vīrieši, jo to organisms var būt spēcīgs un tā kompensējošie mehānismi nedod nekādus signālus par iespējamām sirds un asinsvadu saslimšanām.

«Tas, ka vīrietis pēc 40 jūtas labi, nenozīmē, ka viņš ir vesels,» atzīmē Marina Ļuļe. Diemžēl statistika, kas norāda uz sirds un asinsvadu saslimšanām gados aizvien jaunākiem vīriešiem, liecina, ka, neveicot pārbaudes, problēmu nav iespējams konstatēt. Savukārt sievietes organisma kompensējošo mehānismu kontekstā šādām saslimšanām ir pakļautas vēlāk, jo līdz menopauzei tās sargā hormoni, kas būtiski samazina risku.

Marina Ļuļe skaidro, ka pašregulācijas mehānismi, kuri nelabvēlīgos apstākļos strādā kā kompensējošie mehānismi, darbojas labāk,

ja cilvēkam ir regulāra, mērena fiziska slodze un atbilstošs uzturs.

Bet ir seši iemesli, kādēļ kompensējošie mehānismi var nepildīt savu funkciju - smēķēšana, aptaukošanās, fiziskas aktivitātes nepietiekamība, arteriālā hipertensija, cukura diabēts un paaugstināts holesterīns.

«Elpas trūkums, diskomforta sajūta un sāpes sirds rajonā vai aiz krūšu kaula, veicot fizisku slodzi, ir tipiskākās pazīmes, kad nekavējoties jādodas pie ārsta, lai veiktu kardiogrammu,» uzsver daktere Ļuļe. Tomēr, lai nenonāktu līdz infarktam, vīriešiem pēc 40 būtu ļoti ieteicams reizi gadā veikt veloergometrijas izmeklējumu, kas ļauj relatīvi novērtēt sirds un asinsvadu stāvokli un saslimšanas gadījumā norādīt uz izmaiņām ārpus normas. «Tas ir vienīgais veids, kā pasargāt sevi no infarkta, kura ārstēšanas un atveseļošanās posms būs noteikti ilgāks nekā laicīga vizīte pie ārsta,» atgādina kardioloģe, uzsverot, ka sirds un asinsvadu kaites nav nopietni ārstēt ar kaut kādām zālēm, kuras pēc problēmas apraksta ir ieteicis aptiekas farmaceits vai lieto kāds paziņa.

Pieskati asinsspiedienu!

Simptomu kopums, kas liecina par sirds un asinsvadu saslimšanām, ir paaugstināts asinsspiediens. To VCA poliklīniku autovadītāju medicīniskās komisijas konstatē aptuveni 30% gadījumu. «Sāpes, smaguma sajūta, reiboņi ir tās izpausmes, kas var norādīt uz paaugstinātu asinsspiedienu, taču var gadīties, ka simptomu nav, bet, veicot mērījumus, pacientam tiek konstatēts asinsspiediens 180/100. Tas liecina, ka ir iedarbojušies kompensējošie mehānismi, līdzsvarojot sajūtas un neliekot satraukties par veselības problēmām,» skaidro Marina Ļuļe. Šādos gadījumos nepieciešami novērojumi ārsta uzraudzībā un problēmu gadījumā jāveic asinsspiediena stabilizēšana, regulāri lietojot preparātus.

Aptaukošanās

Viens no būtiskākajiem faktoriem, kas veicina sirds un asinsvadu slimību izplatību, ir aptaukošanās. Paaugstināts svars nozīmē problēmas ar aknu darbību, kuru uzdevums ir utilizēt holesterīnu. Ja tas netiek darīts, holesterīns nogulsnējas asinsvados, radot nosprostojuma risku.

Sievietēm ir divi galvenie periodi, kad aptaukošanās risks ir augstāks. Proti, reizumis pēc bērniņa piedzimšanas organisma atjaunošanās nenorit tā, kā gribētos, kā arī menopauzes laikā sievietēm ir tendence uz svara pieaugumu. Tā kā svara izmaiņas šajos posmos diktē ķermeņa hormonālās izmaiņas, sievietēm ir jābūt īpaši piesardzīgām un vajadzības gadījumā jāievēro strikta diēta. Savukārt vīriešiem aptaukošanās problēmas bieži raisa mazkustīgs dzīvesveids un pārlieku liela pārtikas apjoma uzņemšana, kas neatbilst nepieciešamajam enerģijas patēriņam. Rietumu sabiedrības ēšanas paradumi, palielinot pusfabrikātu un gatavā, neveselīgā ēdiena patēriņu, atstāj iespaidu arī uz jaunāko paaudzi, veidojot nepareizu izpratni par veselīgiem ēšanas paradumiem. Gadījumi, kad abi dzimumi ir pakļauti augstam aptaukošanās riskam, saistās ar endokrinoloģiskām problēmām - vairogdziedzera pataloģiju, kad ir grūti veikt svara regulēšanu. Šādos gadījumos ir būtiski regulāri konsultēties ar ārstu endokrinologu.

Gadījumos, kad sāpes ir sirds rajonā gados jauniem cilvēkiem, bet nav konstatējami ierastie simptomi - elpas trūkums, diskomforts apvidū utt., tad ļoti iespējams, ka pie vainas ir osteohondroze, kas no muguras it kā atbalso sāpes sirds rajonā vai veģetatīvā distonija. Tomēr arī šādu pazīmju situācijā būtu labi veikt kardiogrammu, lai izslēgtu diagnozi akūtas izmaiņas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu