Vai dzemdes mioma tiešām jāoperē?

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Vidēji katra trešā sieviete savas dzīves laikā sastopas ar diagnozi - dzemdes mioma, un visbiežāk tā parādās ap 35–55 gadu vecumu. Lai gan veidojums ir labdabīgs, tas var radīt nopietnas problēmas veselībai un sagādāt daudz jautājumu un bažu.

2015.gada pavasarī un vasarā portālā Tikaisievietem.lv notika aptauja par dzemdes miomu. Uz jautājumiem tika aicinātas atbildēt sievietes, kuras savā dzīvē saskārušās ar šo veselības problēmu - dzemdes miomu. Aptaujā piedalījās 1175 sievietes.

No visām respondentēm 42,5% sieviešu apstiprināja, ka viņām ginekologs ir diagnosticējis dzemdes miomu, t.i., dzemdes mioma bija 479 sievietēm. Dzemdes mioma bija diagnosticēta gandrīz 10% sieviešu vecumā līdz 30 gadiem, 35% sieviešu vecumā no 31 līdz 40 gadiem, 61% sieviešu vecuma grupā no 41 līdz 50 gadiem un 74% sieviešu, kurām ir 51 vai vairāk gadu. Attiecīgi redzams, ka dzemdes miomas risks palielinās līdz ar sievietes vecumu, tomēr skar arī jaunas sievietes, kuras vēl ir reproduktīvajā vecumā, t.i., vecumā, kad sieviete var vēl radīt bērnus. Diemžēl

nereti tieši dzemdes mioma ir iemesls, kādēļ sapnis par ģimeni ir jāaizmirst, jo sieviete nevar atļauties jaunākās medicīniskās ārstēšanas iespējas,

kas samazina dzemdes miomu, un ir jāpaļaujas uz valsts apmaksātajām iespējām, t.sk. dzemdes miomas operāciju, iespējams, pat dzemdes izņemšanu...

Visbiežāk miomas mezgli rodas dzemdes muskuļa iekšpusē, izraisot ļoti spēcīgu asiņošanu. Uzstājīgi par sevi liek manīt miomas mezgli, kas lielāki par pieciem centimetriem diametrā. To dēļ ievērojami var palielināties dzemde, nospiežot blakus orgānus un traucējot asinsriti mazajā iegurnī. Spēcīga menstruālā asiņošana parasti rada arī anēmiju jeb būtisku dzelzs trūkumu organismā. Tāpat miomas dēļ vari just sāpes un spiediena sajūtu vēderā un pat saskarties ar neauglības problēmu. Jā, tādi ir dzemdes miomai raksturīgie simptomi, kurus ignorējot, sieviete nodara pāri sev.

Aptaujas dati liecina, ka tikai nedaudz vairāk kā puse, 54% sieviešu ginekologu apmeklē vismaz vienu reizi gadā (reizi pusgadā 15%, reizi gadā 39%), 13% retāk nekā reizi gadā. Gandrīz ceturtdaļa norāda, ka ginekologu apmeklē, tikai ja rodas nepieciešamība.

Bet 5,6% sieviešu, kuras piedalījās aptaujā, nav ginekologu apmeklējušas ilgāk par 5 gadiem.

Ārstu praksē ir gadījumi, kad sievietes sadzīvo ar dzemdes miomas radītajām veselības problēmām pat piecus gadus un ilgāk. Arī aptaujā uz jautājumu «Vai esi uzsākusi dzemdes miomas ārstēšanu?» tikai 55% sieviešu, kurām ir diagnosticēta dzemdes mioma, atbildēja apstiprinoši. 45% sieviešu atbildēja: «Nē, mēģinu to ignorēt, sadzīvot ar šo diagnozi»!

Sievietēm, ieklausoties savā ķermenī, vajadzētu atpazīt dzemdes miomas simptomus un vērsties pie sava ginekologa uzreiz, kad jūtamas kādas no slimības pazīmēm. Ārsti uzsver, ka dzemdes miomas simptomus nevajag ignorēt, tā ir jāārstē vai reizēm pat jāoperē. Protams, pateikt «jā» operācijai vienmēr ir psiholoģiski smags lēmums. Īpaši gadījumos, kad problēmu nevar atrisināt ar miomas mezglu izlobīšanu, un sievietei jādod piekrišana dzemdes izņemšanai...

Vairums no aptaujātajām sievietēm (85,8%), kurām ir diagnosticēta dzemdes mioma, dotu priekšroku medikamentozai ārstēšanai, lai attālinātu vai izvairītos no ķirurģiskas ārstēšanas. Tas ir saprotams, jo sievietei jebkurā vecumā zaudēt dzemdi ir emocionāli un arī fiziski smagi. Pirms galējā varianta - operācijas - ir jāveic viss iespējamais, lai risinātu veselības problēmu, saglabājot sievietes veselumu.

Vēl nesenā pagātnē operācija vai dzemdes izņemšana bija teju vienīgā dzemdes miomas ārstēšanas metode, bet mēs dzīvojam 2015.gadā, kad iespējas ir daudz plašākas, atliek tikai iet pie ginekologa un izrunāties. Galvenais nepaslēpties un nenoliegt, ka problēma ir.

Dzemdes mioma mūsdienās ir ārstējama, un nereti tās esamība, pēc medikamentozās terapijas lietošanas nav šķērslis arī ilgi kārotajai grūtniecībai.

Jautājumu un atbilžu krātuvē par sievietes veselību www.tikaisievietem.lv sadaļā Reproduktīvā veselība - Dzemdes mioma uzzināsi vairāk par šo sievišķo problēmu, atradīsi atbildes uz sev būtiskiem jautājumiem par dzemdes miomu, ārstēšanas iespējām, kā arī varēsi uzdot savu sasāpējušo jautājumu. Atbildi uz to sagatavos kompetents un pieredzes bagāts speciālists.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu