Noslēdzoties Ūsu mēnesim, tapis jauks video!

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Īstenojot dažādas informatīvas aktivitātes, Latvijas Urologu asociācija aizvadījusi Movembri jeb Ūsu mēnesi. Kopīgi ar partneriem no sporta, vīriešu skaistumkopšanas un filmu industrijas, informatīvās aktivitātes veiktas ar mērķi izglītot Latvijas vīriešus par regulāras veselības pārbaudes nozīmību. Noslēdzošā Movembra aktivitāte ir profesionāļu vadībā tapis video ar vairāku sabiedrībā pazīstamu vīriešu piedalīšanos

Video, kurš tapis «Film Angels Studio» pazīstamā kinorežisora Jāņa Kalēja vadībā, filmējušies aktieris Andris Keišs, pludmales volejbolists Aleksandrs Samoilovs, žurnālists Haralds Burkovskis, politiķis Mārtiņš Bondars un urologs Alvis Laukmanis. Video katrs no dalībniekiem aicina ikvienu vīrieti pievērst uzmanību un neatstāt novārtā savu veselību gan sevis paša, gan savas ģimenes dēļ.

Kaut arī Movembra sociālā kampaņa kļūst arvien pazīstamāka, tomēr, lai uzlabotos situācija Latvijā, nepieciešams par šo tēmu runāt atklāti un regulāri. Kā liecina pēdējie «Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) statistikas dati par 2014. gadu, prostatas vēzis pērn tika diagnosticēts 1123 jauniem pacientiem, savukārt nāves gadījumu skaits sasniedza rekordlielu skaitli – 409.

Jau trešo gadu Ūsu mēneša aktivitātēs iesaistījās arī hokeja klubs «Dinamo Rīga». 24. novembrī norisinājās «Dinamo Rīga» mājas spēle, kuras ietvaros ikviens apmeklētājs tika aicināts piedalīties atraktīvā erudīcijas konkursā, iegūt nozīmīgu informāciju par savu veselību un izmērīt ūsu kuplumu, kur raženāko ūsu īpašnieki piedalījās publiskā skatītāju balsojumā un saņēma dāvanas no kampaņas atbalstītājiem – «Rīgas Bārddziņa» un «Lumberjack». Visas spēles garumā bija pieejama «Lumberjack» improvizētā vīriešu frizētava – meistari piedāvāja bez maksas sakopt vīrišķīgo sejas rotu, kā rezultātā vairāki hokeja spēles apmeklētāji ieguva pavisam jaunu tēlu.

Latvijas Urologu asociācija plāno veikt arvien plašākas aktivitātes gan Ūsu mēneša ietvaros, gan ikdienā. «Esam gandarīti, ka ar katru gadu mūsu atbalstītāju pulks pieaug, cilvēki nav vienaldzīgi un labprāt iesaistās aktivitātēs. Tikai kopīgiem spēkiem mēs varam uzlabot situāciju Latvijā un kļūt veselīgāki un ar dzīvi apmierinātāki,» stāsta «Latvijas Urologu asociācijas» biedrs, urologs Pēteris Vaganovs.

Par «Movembra» kampaņu

«Movembra» ideja ir dzimusi 2004. gadā Melburnā, Austrālijā, kad divi draugi, apspriežot aktuālākās modes tendences, nolēma atsākt ūsu audzēšanas praksi un to darīt tieši novembrī. Par godu šai aktivitātei draugi mēnesi pārsauca par «Movembri» - Mo angļu valodā ir saīsinājums no vārda «moustache» jeb ūsas. Iedvesmojoties no drauga mātes, kura vāca ziedojumus krūts vēža ārstēšanai, abi draugi nolēma kampaņu veltīt vīriešu veselībai un prostatas vēzim. Tāpat tika izstrādāti noteikumi un «Movembra» vadlīnijas, kas šodien joprojām ir spēkā. Abi draugi izsūtīja e-pastu ar nosaukumu «Vai esi pietiekami vīrišķīgs, lai būtu vīrietis?», un 2004. gadā šo izaicinājumu pieņēma 30 vīrieši, bet desmit gadus vēlāk – 2014. gadā jau 4 miljoni ūsu audzētāju pievērsuši sabiedrības uzmanību vīriešu veselības jautājumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu