Vingruma maratons, pirmās nedēļas, pirmie pārsteigumi

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kā iepriekš jau rakstīju, mēs nerīkojam tievēšanas šovu, bet pagājušās piektdienas vakarā veiktie mērījumi pēc divām maratona nedēļām, pārsteidza mani un dalībniekus ar negaidīti labiem rezultātiem. Un ievērojiet - tālāk minēšu kilogramus, bet tie nebūs vienkārši zaudētie, bet kas vairāk, ko ļauj ieraudzīt bioimpedances svari ar smalkām stāvas frekvencēm atšķirot taukus, muskuļus un ūdeni, fiksējot un padarot redzamu, kas organismā akurāt samazinās, bet kā kļūst vairāk. Turklāt izdrukās var redzēt pat pašsajūtas līknes un metaboliskā vecuma izmaiņas! Tālāk par visu, un katru pēc kārtas.

Visprecīzāk nospraustajiem mērķiem ir atrādījusies Inita (50). Divās nedēļās izkausēti 1,7 kg tauku. Bet kopējais svara zaudējums ir 900 gramu no 92,0 uz 91,1, jo par 700 gramiem ir pieaugusi muskuļu masa. Ideāli rezultāti! Muskuļu svars palielinājies uz piesaistītā ūdens rēķina, kas ir raksturīgi uzsākot sportot, un pakāpeniski nostabilizēsies. Divās nedēļās Initai no 5% ūdens deficīta (ko noteicām Maratonu uzsākot) ir atgūti 0,9%, un ūdens pietiekamības grafisko attēlu es saucu arī par pašsajūtas līkni, jo tajā redzams par cik organisms kļuvis bagātāks ar tik nepieciešamo valgmi, kas vistiešākajā veidā saistās ar pašsajūtas uzlabošanos. Te viss ir pareizajās sliedēs! Initai novēlu maratona aktivitātes ievērot un turpināt tieši tāpat kā ir uzsākts!

Aija (29) ir divkārt pārsniegusi norunātos skaitļus un nākamajās nedēļās ir uz pusi jāpiebremzē! Aija ir pamanījusies tikt vaļā no 2,8 kilogramiem tauku, bet kopējais svara zaudējums ir 3,2 kilogrami - no 73,8kg uz 70,6, muskuļos nedaudz mazinoties ūdens daudzumam, bet toties kopējais ūdens deficīts samazinājies par veseliem 1,5 % un pašsajūtas līkne stabili iet augšup. Pie Aijas 70 kilogramiem vairs nevar atļauties zaudēt svaru šādā tempā. Organisms var atbildēt ar saaukstēšanos, ja ne ko nopietnāku, lai dabūtu Aiju slimības gultā, kur ataudzēt zaudētos tauciņus, jo organismam kopš alu laikmeta tauki ir vislielākā vērtība izdzīvošanai grūtajos laikos. Laiki ir mainījušies, bet organisms turas pie sava, un ir jāmāk to nesatraukt ar strauju «dārgumu» mazināšanos. Aija, uzsākts viss ir lieliski, bet, kā jau teicu - par strauju. Pārskatiet ēdienkarti – vai nav par maz kaloriju, parūpējieties par labu miegu, esiet uzmanīga – pildiet Maratona programmu, bet atrodiet brīžus sevi palutināt.

Kristīne (35) arī, divkārt pārsniegusi plānoto, un iesaku tāpat kā Aijai - piebremzēt. Tauku kritums iespaidīgs – zaudēti 4,3 kilogrami. Kopējais svara samazinājums ir 3,6 kg, no 116,2 uz 112,0 kg, jo muskulīši ir piebrieduši par 0,7 kilogramiem. Kristīnei līdz ar tauku zudumu – ka jau tam arī jānotiek, ūdens deficīts samazinājies no 4,4% uz 2,8% un pašsajūtas līkne skatās augšup, pretī saulei. Tā turpināt, bet tikai ievērojot savu veselīgās tievēšanas plānu, t.i. nedaudz mazāk par kilogramu tauku nedēļā! Eleganti un pārliecinoši – pretī izvirzītajiem mērķiem!

Ieva (39) rekordiste absolūtajos skaitļos! Zaudēti 5,1 kg tauku, un par 3,9 kilogramiem no 138,8 uz 134,9 samazinājies kopējais svars, muskuļiem piebriestot par 1,1 kilogramu. Ūdens deficītam samazinoties par 1,5%. Tas pats stāsts kas par Aiju un Kristīni – straujš sākums – piebremzēt, bet galvenais, ka ceļš ir atrasts pareizais!

Ja gribam sasniegt maratona mērķus, un atskatīties vēl pēc laika, ka visi liekie tauku kilogrami ir izkusuši, ir jāsaprot, ka distance ir maratons nevis sprinta skrējiens. Jaunie paradumi ēšanā un kustību režīmā jūsu organismam ir jāpieņem, jānotiek adaptācijai, kas prasa zināmu laiku un pacietību!

Gints (42). Pārvērtību mākslinieks! Laimīgais, kurš divu nedēļu laikā pretī sava metaboliskā vecuma novērtējumam - 57 gadi, ieraudzīja - 45 gadi! Par 12 gadiem - tikai divu nedēļu laikā, tas ir absolūts rekords. Līdz šim 10 gadus redzēju nometam tā vidēji pa 3 – 4 mēnešiem, zaudējot pietiekami daudz tauku masas. Bet Gints savu panāca ar pārvērtībām ķermeņa sastāvā. Zaudējot 4,6 kilogramus tauku, tos viņš aizvietoja ar 3,2 kg muskuļu, un lūdzu! Svaram samazinoties no 88,0 uz 86,7 kilogramiem, zaudējot kopumā tikai 1,3 kilogramus – tāds rezultāts! Gintam jau bija pietiekams ūdens daudzums organismā, bet tas uzlabojās vēl par 2,8%. Kā zinām, tad jaunos ķermeņos ir augstāks mitruma procents – Gints pamatīgi atjaunojās šajās divās nedēļās! Diez vai viņam izdosies tāds progress arī uz priekšu, bet sākums ir izcils! Panākumi iedvesmo!

Par negaidīti labajiem maratonistu rezultātiem, liekot galvas kopā mums, organizatoriem, ir pagaidām šādi secinājumi: 1) maratona atlasi izturēja pieteicēji, kas spēja uzrādīt augstu gatavību un motivāciju pārvērtībām, darbam ar sevi – tātad šeit ir redzami motivētu un organizētu personu rezultāti; 2) pēc sākuma diagnostikas un ieteikumiem, dalībniekus uzreiz pārņem treneri, ar savu redzējumu un uzmanību; 3) maratonistiem ik nedēļu ir publiski TVnet lapās jāatskaitās par paveikto; 4) par neapmeklētu treniņu jāmaksā līgumsods.

Pa jokam sākam jau apsvērt, vai būtu iespējams pārdot kluba abonementu, treniņa apmeklējumiem ar iestrādātu līgumsodu par neierašanos...

Gaidiet atkal ziņas par maratonistu mērījumiem pēc divām nedēļām. Tad būs ziņas arī par zaudētajiem centimetriem un fiziskajiem testiem. Maratons nav sprinta distance! Viss notiks ar prātu, šoreiz bez pīpēšanas.

Mag paed. Normunds Rozenšteins

Vingruma kluba Veselības veicināšanas konsultants

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu