Kāpēc pavasarī sāk izkrist mati?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Pamanot, ka ilgstoši izkrīt pārmērīgi daudz matu, vai arī, ja cilvēkam ir galvas ādas problēmas, piemēram, apsārtums vai nieze, kuras dēļ viņš vairs nespēj normāli gulēt un strādāt, viņš nereti rīkojas impulsīvi – pērk skaisti izreklamētus brīnumlīdzekļus matu un galvas ādas kopšanai. Diemžēl ļoti bieži tiek iztērēta kaudze naudas, taču nav rezultāta.

Triholoģe Lāsma Lapiņa skaidro iemeslu: «Lai novērstu matu vai galvas ādas problēmas, vispirms ir jānosaka cēlonis. To var noteikt diplomēts ārsts trihologs, veicot diagnostiku un pēc tam parakstot efektīvāko terapiju. Tie var būt gan ārstnieciski matu un galvas ādas kopšanas līdzekļi, gan iekšķīgi vai lokāli (uz ādas) lietojami medikamenti, gan mūsdienīgas procedūras, piemēram, mezoterapija, PRP injekcijas, lāzerterapija, darsonvalizācija, masāžas u.c.

Ar sezonālu matu izkrišanu periodiski saskaras ikviens cilvēks. Parasti tā apmēram mēneša laikā pati no sevis pāriet, un, ja cilvēks ir centies problēmu novērst ar tautas līdzekļiem - skalojis matus ar augu novārījumiem, viņam bieži rodas priekšstats, ka tieši tas ir palīdzējis.

Patiesībā viss nav tik vienkārši.

Matu un galvas ādas problēmas ļoti bieži ir saistītas ar organisma iekšējo stāvokli,

piemēram, tās var izraisīt endokrīnas un reimatoloģiskas saslimšanas, hormonu disbalanss, cēlonis var būt arī alerģija, ko izraisījuši kādi pārtikas produkti vai arī infekcijas, piemēram, sēnītes galvas matainajā daļā. Kā arī matu izkrišanu var veicināt hroniskas sistēmiskas saslimšanas, piemēram, hepatīts, HIV vai arī šūnu augšanu ietekmējošu medikamentu lietošana. Šādos gadījumos matu skalošana ar novārījumiem nekādā ziņā nepalīdzēs, un cilvēkam agri vai vēlu tāpat nāksies meklēt speciālista palīdzību.

Klīnikas Ruben Hair triholoģe Lāsma Lapiņa izskaidro, kā notiek ārstēšana.

Pirmajā tikšanās reizē ārsts izvaicā pacientu, lai noskaidrotu problēmas cēloni, kā arī bieži nozīmē specifiskas asins analīzes, piemēram, var tikt paņemti matu paraugi, lai ar mikroskopu novērtētu matu saknīšu paraugus, vai arī paņemts galvas ādas nokasījums, kas pēc tam tiek pārbaudīts laboratorijā.

Matu izkrišanu var izraisīt dažādi cēloņi, par ko cilvēki nelabprāt stāsta, piemēram, regulāra alkohola lietošana, dažādas psihiskas saslimšanas, ēšanas traucējumi (bulīmija, anoreksija), seksuāli transmisīvās slimības. Taču ir ļoti svarīgi, lai cilvēks sarunā ar trihologu būtu maksimāli atklāts. Tas var palīdzēt samazināt diagnostikas izmaksas, jo speciālists, izslēdzot kādus specifiskus iespējamo problēmu cēloņus, varēs nozīmēt mazāk nepieciešamo izmeklējumu.

Pēc trihologa apmeklējuma diagnoze tiek noteikta apmēram nedēļas laikā. Tad ir vēlama vēl viena vizīte, kuras laikā speciālists izskaidro problēmas cēloņus un vēlamo terapiju.

Triholoģe Lāsma Lapiņa dalās pieredzē: «Ārstēšanas procesā es nevēlos cilvēkam strikti norādīt, kas viņam jādara. Esmu novērojusi, ka vislabākais rezultāts ir tad, ja mums izdodas rast kopsaucēju, ja cilvēks pats ir ieinteresēts nozīmētajā terapijā un tic, ka tā būs efektīva.»

Apmēram mēnesi pēc ārstēšanas sākšanas seko vēl viena tikšanās ar trihologu, lai novērtētu, vai terapija dod vēlamo rezultātu, vajadzības gadījumā tā var tikt koriģēta. Savukārt vēl pēc trim mēnešiem pacients tiekas ar trihologu, lai jau novērtētu acīmredzamu rezultātu.

90% gadījumu, ja ir veikta pareiza diagnostika un terapija, matu izkrišanu izdodas apturēt un pat, iespēju robežās, panākt to ataugšanu. Protams, jāņem vērā, ka mati aug ļoti lēni - apmēram centimetru vai pusotru mēnesī, tāpēc terapija kopumā var ilgt apmēram pusgadu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu