Nepareizi noņemta ērce var izraisīt saslimšanu ar bīstamo ērču encefalītu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ja cilvēkam piesūcas ērce, tā jānoņem ļoti uzmanīgi, jo nepareiza rīcība var izraisīt saslimšanu ar veselībai bīstamo ērču encefalītu.

Zāļu pret encefalītu nav

Ērci pirms izvilkšanas nedrīkst apsmērēt ar eļļu vai uzklāt tai spirta kompresi, jo tas insektam var izraisīt vemšanu, veicinot encefalīta vīrusa un citu ērču pārnēsātu slimību vieglāku nonākšanu organismā.

No vairākiem tūkstošiem ērču, ko ik gadu uz Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) laboratoriju atnes pārbaudīt iedzīvotāji, inficētība ar ērču encefalītu pēdējos gados ir konstatēta aptuveni 3% ērču, bet ir gadi, kad tā sasniegusi arī 6-9%, liecina LIC dati.

Visbiežāk ērces pārbaudei nodod cilvēki, kuri nav vakcinējušies pret ērču encefalītu. Atklājot, ka ērce ir inficēta, nekādu zāļu vai citu medicīnisku līdzekļu, kas palīdzētu izvairīties no saslimšanas, nav. Arī pret ērču encefalītu zāļu nav. Visefektīvākā aizsardzība pret šo infekciju ir vakcinācija.

To, vai cilvēks pēc ērces piesūkšanās ir saslimis vai nav, var uzzināt vienas līdz triju nedēļu laikā - šādā laika posmā inficēšanās gadījumā parasti parādās slimības simptomi. Ja saslimšana ir viegla, slimības simptomi līdzinās gripai. Paaugstinās temperatūra, ir galvassāpes un sāpes ķermenī, kas saglabājas apmēram vienu nedēļu. Pēc tam seko izveseļošanās, vai arī vīruss izplatās smadzenēs un smadzeņu apvalkos. Kaut gan daļa inficēto ērču encefalītu izslimo vieglā formā, neviens ārsts nevar paredzēt, vai neattīstīsies smaga slimības forma - ar augstu temperatūru, stiprām galvas sāpēm, spranda stīvumu, vemšanu, reiboņiem un citām komplikācijām, kas var apdraudēt pat dzīvību.

Vakcinēties var visu gadu

Vācijā ražotā vakcīna Encepur piedāvā drošu, ātru aizsardzību pret ērču encefalītu gan pieaugušajiem, gan bērniem.

Vakcinēties pret ērču encefalītu var augu gadu, izvēloties atbilstošu vakcinācijas shēmu. Izvēloties parasto vakcinācijas shēmu, pirmās divas potes tiek veiktas ar 1 mēneša intervālu, kas nodrošina imunitāti uz vienu gadu jau 2 nedēļas pēc otrās vakcīnas devas saņemšanas. Trešā pote jāveic 9-12 mēnešus pēc otrās vakcīnas devas, kas veido imunitāti uz 3 gadiem. Turpmāk jāveic tikai revakcinācija - pirmā pēc 3 gadiem, tālāk – ik pēc 5 gadiem, bet personām no 50 gadu vecuma – ik pēc 3 gadiem.

Ja ziemā vai agrā pavasarī tomēr nav izdevies atrast laiku vakcinēties, kā daudzo darbu ritenī nereti gadās, nokavēt neko nevar. Tādā gadījumā var izvēlēties paātrināto vai ātro vakcinācijas shēmu, kas nodrošina imunitāti mēneša vai pat jau 21 dienas laikā.

Pirms zāļu lietošanas konsultējieties ar ārstu vai farmaceitu un izlasiet zāļu lietošanas instrukciju.

Ko darīt, ja piesūkusies ērce?

ZĀĻU NEPAMATOTA LIETOŠANA IR KAITĪGA VESELĪBAI

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu