Speciālists: «Aizsmakums jāārstē, lai nezaudētu balsi uz mūžu!»

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/COM SALUD Agencia

Lai kādā rītā pamostos bez balss, nav nepieciešams saķert vīrusu. Atviļņa slimība, balss saišu muskuļu pārslodze, dziedātāju mezgliņi – lai gan par šādiem balss aizsmakšanas iemesliem dzirdēts retāk, tie visi var radīt nopietnas problēmas balsij.

Fitness balsenes muskuļiem

Balss aizsmakums ir gana bieža problēma, īpaši, ja cilvēka ikdienas darbs saistīts ar intensīvu runāšanu, dziedāšanu. Aizsmakt vai pazust tā var arī vīrusu dēļ, taču ne katrs zina, ka raizes ar balsi mēdz sagādāt atviļņa slimība.

Kā zināms, kuņģa sula ir ļoti skāba. Atviļņa gadījumā šī spēcīgā skābe pastāvīgi kairina kaklu, rada iekaisumu balss saitēm un tās kļūst sausākas, pietūkst un balss aizsmok. Īpaši, ja cilvēks ir spiests tiešām daudz runāt vai dziedāt.

Vērts zināt, ka balss veidojas, kustoties balss saitēm. Tās savukārt kustina balsenes muskuļi, muskulīši, kas atrodas balss saišu ārpusē un kustina balseni, to noliecot. Šajā brīdī iestiepjas balss saites, bet šo saišu pamata muskuļi saspringst, aizveras balss sprauga un, izlaižot gaisu no plaušām, veidojas skaņa.

Otorinolaringoloģe Ligita Kupica piebilst, ka, protams, balsi veido arī deguns, deguna blakusdobumi, mute un mēle. Tā kā vīriešiem balsene ir lielāka, tad viņiem veidojas rupjāka balss, bet sievietēm un bērniem – smalkāka, jo balsene ir mazāka.

Tātad, kā veidojas mūsu balss, ir skaidrs, un, kāpēc tā pazūd, lielos vilcienos arī ir zināms – biežāk jau pieminētās atviļņa slimības vai galvenokārt infekciju dēļ. Gan bakteriālas, gan vīrusu infekcijas ir tik negantas, ka to dēļ balss saites piepampst un vairs nespēj tik skaisti kustēties, kā iepriekš runājām. Taču arī balss saišu pārpūle ir izplatīts iemesls, lai cilvēks kādā dienā attaptos, ka nespēj parunāt vai nevar to izdarīt pietiekami skaļi. Jā, balss saišu muskuļus var pārslogot, gluži tāpat kā roku, kāju vai jebkuru citu muskuli mūsu ķermenī. Tieši tāpēc dziedātājiem, skolotājiem un citiem, kuri dienas laikā daudz stundu pavada, noslogojot balsi, ir ļoti svarīgi vingrināt balsenes muskuļus. Jā, jā, arī šai smalkajai muskulatūrai ir savs īpašais fitness ar speciāli izveidotu vingrinājumu kompleksu. To apgūt iespējams pie jebkura logopēda, kurš noteikti parādīs, kā izpildīt dažādus vingrinājumus.

Netracini vairogdziedzeri…

Iespējams, jau nojaut, ka visefektīvākās zāles balss aizsmakuma gadījumā ir miera režīms. Tas nozīmē pilnīgu klusumu un noteikti ne čukstēšanu, kas balss saites noslogo vēl vairāk, jo čukstus režīmā muskulīšiem jāstrādā ar krietni lielāku jaudu.

Tāpat kakla un balss problēmu gadījumos tradicionāli arī meklējam kakla skalojamos līdzekļus. Jāteic, ka skalošana nelīdzēs, ja iekaisums iemitinājies tikai balsenē, un arī pašrocīgu kakla sildīšanu nevajadzētu izmantot kā līdzekli balss atgūšanai, jo turpat balsenei kaimiņos ir vairogdziedzeris, ko bez iemesla nevajadzētu kairināt.

Ja problēma būs pavisam nopietna, ārsts nepieciešamības gadījumā var uzrakstīt nosūtījumu fizikālo procedūru veikšanai pie speciālista.

«Dažkārt, ja ļoti nepieciešams, īpaši dziedātājiem un aktieriem, uz balss saitēm uzpilina zāles un eļļas, lai mazinātu tūsku, bet parasti tas ir vienreizējs process un tam nav ilglaicīga efekta. Noteikti jāņem vērā, ka cilvēks pats sev nevar neko uzpilināt uz balss saitēm,» saka daktere Ligita Kupica. Viņa piebilst, ka atsevišķos gadījumos, kad problēmas ar balsi un kaklu rodas salīdzinoši bieži un pie vainas pamatā ir iekaisušas mandeles, vērts padomāt par to izoperēšanu: «Ja pastāvīgi ir iekaisums ap šo mandeli, tas var ietekmēt arī balseni. Ja šis pastāvīgā iekaisuma uzturētājs ir likvidēts, tad arī gļotādas bojājuma balsenes rajonā var vairs nebūt.»

Savukārt, ja zini, ka, piemēram, pavasarī vai vasarā pēc peldes vai pēc garākas darba dienas, kad lasītas lekcijas, tev regulāri pazūd balss, tā aizsmok, ieteicams padomāt par profilaksi. Bez jau pieminētajiem balsenes muskulatūras vingrinājumiem, nozīmīga ir arī balss saišu mitrināšana.

Ja aizsmakumu neārstē…

Ja tomēr tev nav izdevies izvairīties no balss aizsmakuma un paredzēta kāda uzstāšanās vai jāvada stunda, lekcija, skaidrs, ka balss skanīgums jāatgūst ātri. Viens no efektīvajiem palīgiem ir hialuronskābe, ko mūsdienās plaši izmanto ne tikai kosmētiskajos līdzekļos, bet arī veselībai paredzētos preparātos. Tā ilgstoši mitrina mutes un rīkles dobuma gļotādas, pārklājot tās ar aizsargplēvīti, un mazina simptomus – kņudēšanu, sāpes. Šo vērtīgo skābi nav iespējams tiešā veidā sastapt dabā un, piemēram, apēst, taču rīkles gļotādām draudzīgā hialuronskābe iekļauta GeloRevoice sūkājamo tablešu sastāvā un veido hidrogēla kompleksu.

Lai gan aizsmakusi balss, tā sakot, nav mirstamā vaina, tomēr, ilgstoši neārstēta, tā var kļūt čerkstoša, var mainīties balss tembrs. «Tā mēdz notikt, piemēram, smēķētājiem, kuriem var būt tik ilgi iekaisušas balss saites, ka tās jau sabiezē un maina balss skanējumu. Arī tad, ja cilvēks vairs pat nesmēķē,» norāda Ligita Kupica. Savukārt, pārpūlot balsi, tiek uzberzti tā sauktie dziedātāju mezgliņi, kas dod balsij čerkstošu skaņu. Tos iespējams izoperēt, taču procedūra ir gana nepatīkama, lai jau laikus padomātu par iespēju, kā palīdzēt savai balsij atgūt skanējumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu