Uzbrūk suns, esat pazudis mežā? Padomi drošai vasarai

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Vasara tradicionāli ir atvaļinājumu laiks, kas pēdējos gados arvien biežāk tiek pavadīts aktīvi atpūšoties dabā – ceļojumos, piknikos, pārgājienos draugu lokā vai ar ģimeni. Vēl viena mūsdienu tendence - pat garos ceļojumos līdzi tiek ņemti arī mazi bērni. Piesardzīgiem ir jābūt vienmēr, ne tikai atvaļinājumā, bet ir atsevišķas praktiskas lietas, kuras pat piesardzīgs cilvēks var nezināt, jo skolā tās nemāca un ikdienā ar tām nesaskaras. «Pieredze rāda, ka, piemēram, pazūdot mežā, panikā krīt pat pieaudzis vīrietis, nerunājot jau par bērnu,» stāsta Valsts policijas koledžas Kinoloģijas nodaļas vadītājs un vasaras nometņu «Drošsirdis» idejas autors Alens Dzenis.

Kā rīkoties, ja esat pazudis mežā

Gadījumā, ja līdzi ir mūsdienu «glābiņš» – mobilais telefons, protams satraukums nav tik liels, bet paši zinām, cik bieži dzīvē notiek, ka visnepieciešamākajā brīdī telefonam nosēžas baterija vai pazūd lauks. Tādā situācijā pirmais solis ir «izmantot skaņu, t.i., nomierināties un uzmanīgi ieklausīties apkārtējās skaņās, jo suņu rejas, autoceļa vai dzelzceļa troksnis ir sadzirdams ļoti tālu,» iesaka pazudušu personu meklēšanas speciālists Alens Dzenis. Ja nekas nav sadzirdams, tad nākamais padoms, kuru svarīgi atcerēties, – jāiet taisnā virzienā, un 40 minūšu līdz stundas laikā (ja esat nomaldījies Latvijas mežos) iziesiet vai nu uz kādas takas, vai autoceļa. «Tas izklausās vienkārši, bet klasiskā kļūda, kādu cilvēki pieļauj, ir klīšana pa riņķi, jo mežā cilvēkam šķiet, ka viņš iet uz priekšu, bet visbiežāk viņš met lokus,» norāda «Drošsirža» speciālists. Lai ietu taisnā virzienā, ar skatienu jānofiksē trīs secīgi augoši koki vienā līnijā un, aizejot līdz tuvākajam, atkal jāizvēlas trešais, un tā visu laiku uz priekšu. Šādi izdodas noiet taisni, pie kam visu laiku ir arī uzdevums, uz kuru koncentrēties, un tas novērš domas.

Ieteikumi rīcībai, ja uzbrūk suns

Ja suns rej un jums tuvojas, tas uzreiz nenozīmē, ka viņš jums noteikti uzbruks. Svarīgi ir zināt, ka suns savu uzbrukumu var arī pārtraukt. «Cilvēki bieži vien nezina, ka suns nikni rejot mēdz tikai baidīt cilvēku prom, piemēram, aizstāvot savu teritoriju. Krītot panikā un izdarot straujas kustības, cilvēks pats izprovocē uzbrukumu. Šādā momentā noderīgi ir zināt, ka pēc dzīvnieku pasaules noteikumiem būtiski ir neuzturēt tiešu acu kontaktu, bet novērsties, tādējādi parādot sunim, ka mēs neesam konkurenti,» uzsver kinologs. Ja cilvēks ir apstājies un stāv mierīgā pozā, novērstu skatienu, parādot sunim, ka negrib cīnīties un ir «zemākstāvošs», tad suns normālā situācijā atkāpjas. «Jums tikai jānogaida, kad suns pārtraucis uzbrukumu, un lēni jādodas prom,» norāda Dzenis.

Otrs variants ir situācija, kad suns jums strauji skrien virsū un jūs skaidri redzat, ka viņš neapstāsies. «Cilvēki parasti nepārvietojas kaili, pat pludmalē mums ir kāds apģērba gabals, tāpēc ātrākais un labākais veids - velkam nost kreklu vai jebkuru apģērba gabalu un dodam sunim tajā iekosties,» iesaka «Drošsirža» speciālists, atgādinot, ka «suns uzbrūk ar mērķi kost un jūs tieši tajā momentā iedodat viņam lietu, kurā iekosties. Tas jums iedos laiku, lai meklētu atkāpšanās ceļu – durvis, automašīnu, citu cilvēku palīdzību, jo tajā brīdī, kad suns ir iekodies, cilvēks ir pasargāts.»

Kā pasargāt sevi naktī

Tas ir saprotams, ka vasarā bieži var nākties iet kājām arī nakts stundās. Kā norāda drošības speciālists, ir viena pavisam elementāra piesardzības lieta, kuru cilvēki bieži vien aizmirst, atpūšoties dabā un ceļojot, proti, būt redzamam diennakts tumšajā laikā. Vasaras apģērbam parasti nav atstarojošu elementu, tāpat retais nēsā līdzi atstarojošo vesti, un tā tikai šķiet, ka vasarā naktī taču ir samērā gaišs. Viselementārākais ieteikums - ieslēgt mobilo tālruni un ejot to turēt pagrieztu pret ceļu. Šo šķietamo sīkumu siltajās vasaras naktīs cilvēki bieži aizmirst.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu