Kas jāēd sievietei 20 gados, menopauzes laikā un pēc tam?

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Nav noslēpums, ka ar gadiem mainās mūsu ēšanas paradumi un, kā atzīst dietologi, tas pat ir likumsakarīgi, jo, kā izrādās, divdesmitgadīgas sievietes veselībai ir nepieciešams cits ikdienas uzturs nekā, piemēram, piecdesmitgadīgai kundzei. Uzzini īsumā, ko katrā vecuma dekādē sievietei ir iesakāms ēst.

 
Foto: PantherMedia/ScanPix

20 - 25 gadi

Šajā vecumā sievietes bieži ļaujas ne vien aktīvam dzīvesveidam dienas laikā, bet

arī turpina aktīvu atpūtu vēlās vakara stundās un naktīs.

Tāpēc svarīgi, lai sieviete uzturā patērētu pārtiku, kas bagāta ar B vitamīnu, raksta dailymail.co.uk. Piemēram, sēnes, zaļie lapu salāti, zivis, kāposti, olas, zaļie dārzeņi u.c. Šajā laikā sievietei arī jārūpējas par dzelzs klātbūtni organismā, jo, ja esi aktīva ballīšu karaliene, tad dzelzs var būt mazāk,

turklāt menstruācijas vēl vairāk šo situāciju saasina.

Iesakāms uzturā lietot bietes, zemenes, saulespuķu sēklas, riekstus, zivis un liellopa gaļu.

 
Foto: panth

25 - 30 gadi

Šajā laikā sievietes nereti veido karjeru un ikdienā ir noslogotas ne vien fiziski, bet arī garīgi. Kā zinām, stress nekā labi neiedarbojas uz veselību, tāpēc iesakāms

uzturā lietot ar magniju bagātus pārtikas produktus.

Piemēram, melno šokolādi, pupiņas, avokado u.c. Bet cukura un kafijas daudzumu vajadzētu samazināt šajā vecuma posmā.

 
Foto: panth

30 - 40 gadi

Visbiežāk sievietes šajā vecumā izvēlas veidot ģimeni un ir gatavas grūtniecībai.

Tāpēc būtiski ir attīrīt savu ķermeni un sagatavot to bērniņa gaidīšanas laikam.

Uzturā noteikti jābūt folijskābei. Noteikti iesakāms ēst spinātus, sparģeļus, pupas, citrusaugļus u.c. folijskābes avotus.

Ieteicamas arī zaļo dārzeņu sulas un smūtiji, kurus droši var kombinēt ar augļiem.

 
Foto: panth

40 - 50 gadi

Šajā vecumā sievietes nereti ātrāk sajūt ikdienas nogurumu. Iesakāms ir antioksidants CoQ10, kas veicina enerģijas ražošanu šūnās un apkaro kaitīgās vielas, ko sauc par brīvajiem radikāļiem.

Iesakāms ir uzturā iekļaut zivis - skumbrijas un sardīnes;

liellopa gaļu un zemesriekstus. Šajos produktos ir arī B vitamīns, kas ir ļoti nepieciešams šajā vecumā.

 
Foto: panth

Menopauze

Daudzas sievietes baidās no šā dzīves posma, tomēr, ja ēdam pareizi, simptomi var samazinātiesa līdz minimumam. Pārtikas produkti, kas satur fitoestrogēnus, palīdzēs samazināt pēkšņu hormonu svārstību simptomus.

Menopauzes laikā vajadzētu pievērsties ēdieniem, kas satur fitoestrogēnus, piemēram, humusam.

Tāpat sezama vai linsēklu eļļa ēdienkartē ir obligāta.

Tā kā hormonālo procesu ietekmē kļūst grūtāk saglabāt glikozes līmeni asinīs normas robežās, tavām ēdienreizēm jābūt regulārām – ēd trīs reizes dienā un neaizraujies ar našķiem. Tāpat ir būtiski neuzņemt pārlieku daudz neveselīgo ogļhidrātu – īpaši rafinētos ogļhidrātus un cukuru.

 
Foto: panth

Pēc menopauzes

Šajā vecumā dzelzs uzturā vairs nav tik nepieciešama, tāpēc droši pietiek, ja to smeļamies no zaļajiem lapu salātiem un dārzeņiem. Nav vairs tik svarīgi ēst gaļu, kas ļoti lēni uzsūcas organismā.

Ēdiet riekstus, sēklas.

Sekojiet līdzi cukura līmenim asinīs, kas pēc menopauzes ir svārstīgs, un uzmaniet kalcija daudzumu, kas rūpējas par jūsu kaulu veselību.

Ikdienā piedomājiet par veselīgajiem un dabiskajiem taukiem - treknām zivīm, avokado un kokosriekstu eļļu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu