Kā izpatikt aknām jeb kā atjaunot veselību pēc svētkiem?

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Aknas ir tikpat būtisks orgāns kā sirds. Tās veic neaizstājamas un daudzpusīgas funkcijas - aknas ir kā fabrika, kas veic organisma atindēšanu. «Aknas ir centrālais vielmaiņas jeb metabolisma orgāns, kas domāts molekulāram gremošanas procesam - aknās ne tikai tiek neitralizētas toksiskās un sintezētas organismam vajadzīgās vielas, bet ar to palīdzību no organisma tiek izvadīts viss kaitīgais un nevajadzīgais. Turklāt aknas nodrošina mūs ar nepieciešamajiem enerģijas resursiem,» skaidro profesors Jāzeps Keišs

Svētkus ir jāsvin, bet nepieciešams laikus padomāt par savu veselību, īpaši aknām, jo tām būs jāpārstrādā visi svētku laikā uzņemtie ēdieni un dzērieni. Ar padomiem, kā parūpēties par savu veselību, dalās ārsts, infektologs hepatologs profesors Jāzeps Keišs un zaļās farmācijas kompānijas «Silvanols» produktu speciāliste Inga Arbidāne.

Kas nepatīk aknām?

Lai arī vasaras sezona aknām ir visdraudzīgākais gadalaiks, jo uzturā lietojam daudz zaļumu, augļu un dzeram krietni vairāk šķidruma, uzskaitot lietas, kas nepatīk aknām, ir skaidrs - Jāņi tām noteikti nepatiks.

Aknām nepatīk pārāk apjomīgas maltītes.

Nepatīk trekns uzturs, dažādi kūpinājumi un asi ēdieni.

Tāpat aknas nepriecājas par ceptiem ēdieniem ar brūnu vai zeltainu garoziņu, kā arī rafinētiem produktiem un pārtiku, kas satur ķīmiskas vielas.

Nav noslēpums, ka aknām nepatīk arī alkohols. «Tautā pastāv uzskats, ka pirms viesībām nepieciešams kārtīgi paēst, lai var vairāk izdzert un nereibt,» stāsta J.Keišs. «Protams, ar pilnu vēderu lietojot alkoholu, lēnāk apreibst, bet etanola molekulu organismā no grādīgajiem dzērieniem vienalga būs tik, cik dzerts. To neiespaido apēstā ēdiena daudzums un tas, cik ātri cilvēks ir apreibis. Turklāt alkohols satur ļoti daudz kaloriju - ja, lietojot alkoholu, vēl ir pamatīgi ēsts, tas nozīmē, ka organisms ir pārsātināts ar kalorijām.»

Ko darīt, ja ēsts daudz par daudz?

Pirmkārt, svētkos labāk ēdiet mazām porcijām, bet biežāk, turklāt vislabāk būtu izvēlēties pēc iespējas liesākus ēdienus - liesu gaļu vai zivis. Protams, vajadzētu ierobežot treknu un ceptu ēdienu likšanu uz sava šķīvja, tomēr Jāņos to izdarīt ir grūti, tāpēc, lai izvairītos no nepatīkamām sajūtām, grilētu gaļu ēdiet kopā ar svaigiem dārzeņiem un zaļajiem salātiem - pirmkārt, tie samazinās gaļas izraisīto skābuma līmeni un palīdzēs vieglāk sagremot ēdienu, bet, otrkārt, dārzeņos ir šķiedrvielas, kas neļaus organismā uzsūkties taukiem.

Noteikti jāatceras uzņemt pietiekami daudz šķidruma! Vislabāk dzert negāzētu minerālūdeni vai dzeramo ūdeni - tas palīdzēs šķīdināt cukurus un sāli, lai tos veiksmīgāk izvadītu no organisma. Arī pēc pārēšanās ātrāk atgūt labu pašsajūtu palīdzēs ūdens ar citronu, minerālūdens vai svaigi spiestas citrusaugļu sulas.

Lai mazinātu smaguma sajūtu pēc pārēšanās, droši var ņemt palīgā dārzā un pļavā atrodamos augus.

Salātu un tēju gatavošanai var izmantot vērmeles, raudenes, ceļmallapas, vībotnes un pelašķus.

Gremošanu veicinās piparmētru un ingvera tēja, kā arī pētersīļi, selerijas, baziliks un pipari.

Pēc 25 gadu vecuma ir laiks sākt rūpēties par aknām

«Mēs ne brīdi neesam pasargāti no toksīniem, kas bojā aknas! Papildu trieciens aknām ir svētki ar alkohola lietošanu un bagātīgi klātu galdu, kur goda vietā vasarā bieži vien ir pikanta gaļa, kas cepta uz oglēm, nežēlojot degšķidrumu,» norāda «Silvanols» produktu speciāliste Inga Arbidāne.

Viens no svarīgākajiem aspektiem, kas palīdz aknām labi stādāt, ir pietiekams L-ornitīna līmenis organismā. Tā ir dabīga aminoskābe ar nozīmīgu lomu organisma atindēšanas procesos aknās. «Diemžēl L-ornitīns cilvēkam pietiekamā daudzumā izstrādājas tikai līdz 25 gadu vecumam - pēc tam organisms lēnām sāk novecot un samazinās arī L-ornitīna līmenis, tāpēc jāpadomā, kā to uzņemt papildus,» skaidro Inga Arbidāne.

Otra svarīga viela, kas veicina aknu darbību, ir kurkuma.

To indieši kā garšvielu un gremošanas veicinātāju lieto jau gadsimtiem ilgi. Kurkuma ne tikai sekmē žults izstrādi, kas palīdz sagremot apēsto (un grilētas gaļas sagremošana ir pietiekami liela slodze organismam), bet aizsargā aknas no kaitīgo vielu ietekmes. Kurkumai piemīt arī īpašības, kas palīdz apēstos taukus nepārvērst kaitīgajā holesterīnā

Kā norāda profesors Jāzeps Keišs, dabas vielas palīdz rūpēties par aknu veselību un uzlabo ne tikai aknu, bet arī citu šūnu metabolismu. Sevišķi ieteicamas tās ir cilvēkiem ar aknu darbības traucējumiem, kas saistīti ar alkohola, medikamentu un vīrusu toksisko iedarbību. Taču jāatceras, ka vislabākās rūpes par aknām ir veselīga dzīvesveida principu ievērošana: racionāls, daudzpusīgs uzturs, fiziskas aktivitātes, normāls darba un atpūtas režīms, atteikšanās no kaitīgiem ieradumiem, arī pārspīlētas sadzīves un lauksaimniecības ķīmijas līdzekļu lietošanas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu