Ko darīt, lai vasarā nerastos gremošanas traucējumi?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Vasarā mūsu gremošanas sistēma ir pakļauta dažādiem izaicinājumiem. Kādas ir visbiežāk sastopamās gremošanas sistēmas problēmas un kā rīkoties to gadījumā? To stāsta «BENU aptieka» farmaceite Oksana Gehtmane.

Vasarā cilvēka gremošanas sistēma ir pakļauta dažādiem izaicinājumiem, piemēram, palielinātam šķiedrvielu daudzumam, ikdienas uzturā vairāk iekļaujot svaigus augļus un dārzeņus.

Tieši vasarā, biežāk nekā citos gadalaikos, tiek ēsti grilējumi, kuri var radīt smaguma sajūtu kuņģī. Tāpat jāņem vērā tas, ka siltā laikā produkti ātrāk bojājas, un tas var radīt pat saindēšanos!

Kā vienu no visbiežāk sastopamajām problēmām, ko izraisa traucēts gremošanas process, farmaceite min šķidru vēdera izeju.

Lai gan ar šo problēmu cilvēki saskaras visa gada garumā, vasarā tā sastopama īpaši bieži.

Oksana Gehtmane skaidro, ka viens no iemesliem, kas bieži izraisa šķidru vēdera izeju gada siltajos mēnešos, ir pastiprināta augļu un dārzeņu lietošana uzturā.

Ja gada vēsajos mēnešos svaigas dabas veltes nav daudz patērētas, organismam un gremošanas sistēmai pastiprināta šķiedrvielu uzņemšana var radīt apgrūtinājumu. Tā kā organisms nav pieradis sašķelt tādu barības daudzumu, tad tā pastiprināti tiek izvadīta no organisma, izraisot caureju.

Cits būtisks faktors, kas var izraisīt gremošanas traucējumus, ir bojāts ēdiens.

Vasarā vairāk kā citos gadalaikos jāpievērš uzmanība pārtikas produktu derīguma termiņam, kā arī atbilstošiem uzglabāšanas apstākļiem!

Sevišķi uzmanīgiem jābūt, vasarā lietojot piena un gaļas produktus, kam ir tendence bojāties visātrāk. Šie produkti, lietoti bojātā veidā, var izraisīt saindēšanos, kas ne tikai atstāj iespaidu uz vēdera izeju, bet var izraisīt arī vēdergraizes, nelabumu un pat vemšanu.

Speciāliste gan uzsver, ka ilgstošas caurejas gadījumā (ilgāk kā viena diena) noteikti būtu jāvēršas pie ārsta.

Oksana Gehtmane skaidro, ka saindēšanās laikā līdz ar vemšanu un caureju organismā notiek strauja atūdeņošanās, kā arī tiek izjaukts dabiskais sāļu līdzsvars. Saindēšanās gadījumā simptomi parādās jau dažu stundu laikā. Šādos gadījumos iespējama arī temperatūras pazemināšanās.

Ja saindēšanās dēļ radusies vemšana, ēšana visticamāk būs ļoti apgrūtinoša, savukārt, ja radusies caureja, ēšana nav vēlama. Šādos gadījumos vēlams dzert daudz negāzēta ūdens vai ārstniecisko tēju.

Kad saindēšanās simptomi pierimst, nav vēlams ēst smagu ēdienu, augļus, kas ar šķiedrvielām tikai pastiprinās caureju, nav vēlams arī dzert svaigu pienu. Tā vietā jāizvēlas sausiņi vai nesaldināti cepumi. Tāpat atļauts ēst arī putras. Pēc ilgstošas caurejas vai vemšanas (ilgāk kā viena diena) zarnu trakta mikrofloras uzlabošanai farmaceite rekomendē lietot labvēlīgās baktērijas jeb probiotiķus. Tie aptiekās ļoti plašā klāstā pieejami pulveros, kapsulās un tabletēs.

Starp biežāk sastopamajām gremošanas trakta problēmām jāmin arī dedzināšana un smaguma sajūta kuņģī.

Dedzināšana kuņģī rodas sālsskābes dēļ, kas ir kuņģa sulas sastāvā. Nepareizi un neregulāri ēdot, tiek traucēta kuņģa gļotādas veidošanās, kā rezultātā kuņģa sieniņām neveidojas aizsargslānis, kas pasargātu no sālsskābes iedarbības. Šī iemesla dēļ attīstās arī kuņģa čūla un gastrīts.

Tomēr dedzināšana kuņģī var rasties arī pēc maltītes, kurā ietverti skābumu paaugstinoši produkti – skābas sulas, gāzēti dzērieni, asi un marinēti produkti, trekni, cepti vai kūpināti produkti, kā arī alkohols.

Vasarā īpašs risks izjust kuņģa dedzināšanu ir tieši pēc gaļas grilēšanas brīvā dabā, jo nereti iecienītie šašliki tiek ēsti kopā ar asām mērcēm, klāt piedzerot alkoholu un piekožot sāļas uzkodas.

Lai novērstu nepatīkamas sajūtas kuņģī, farmaceite iesaka ceptu gaļu vienmēr ēst kopā ar svaigiem dārzeņiem, kas ne tikai samazinās gaļas skābuma līmeni, bet arī palīdzēs organismam blīvo ēdienu vieglāk sašķelt.

Ja pēc ēšanas jūtama traucējoša smaguma sajūta, farmaceite rekomendē lietot enzīmu preparātus vai arī pagatavot sodas ūdeni, kas arī var lieliski palīdzēt, ja kuņģī jūtama dedzinoša sajūta.

Lai izvairītos no gremošanas trakta problēmām vasarā, farmaceite uzsver, ka ļoti būtiski ir pievērst uzmanību ne tikai pārtikas produktu termiņam, bet arī uzglabāšanai – visi produkti (izņemot miltu izstrādājumus) būtu jāglabā ledusskapī, savukārt, dodoties piknikā, jāizvēlas produkti, kuri nebojājas.

Augļi un dārzeņi īpaši rūpīgi jāmazgā, tos vismaz minūti turot zem ūdens strūklas. Tāpat īpaši būtiski ievērot personisko higiēnu, vienmēr mazgājot rokas pēc uzturēšanās sabiedriskā vietā.

Kā Tu sevi pasargā no gremošanas sistēmas problēmām?

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu