Ēdam krāsas jeb ko nozīmē, ka gurķis ir zaļš un zemene sarkana!

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Tā nav nejaušība, ka augļi un dārzeņi ir dažādās krāsās un daži no tiem ir košāki nekā citi. Lai nodrošinātu sabalansētu uzturu, uz tava šķīvja ir jābūt daudzkrāsainiem pārtikas produktiem, jo augļu un dārzeņu krāsas ir atkarīgas no uzturvielām, ko tie satur. Pietiekamā daudzumā patērēti zaļi, sarkani vai dzelteni augļi un dārzeņi nodrošinās organisma apgādi ar dažādām uzturvielām.

Lietuviešu dietoloģe un «Herbalife» eksperte Laura Romeraite-Kuklieriene skaidro, kas slēpjas aiz katras krāsas augļos un dārzeņos, un dalās viedoklī par to, kā mainīt cilvēku ēšanas paradumus un ikdienas ēdienkarti padarīt daudzveidīgāku.

Sabalansēts uzturs spēlē būtisku lomu veselības uzturēšanā un saslimšanu novēršanā. Dažādos avotos ir pieejama plaša informācija, kas uzsver nepieciešamību uzturā lietot daudzveidīgu pārtiku, lai nodrošinātu sabalansētu un uzturvielām bagātu diētu. Eksperte Laura Romeraite-Kuklieriene saka: «Daudzveidīgs uzturs nodrošina, ka cilvēks uzņem pietiekamu daudzumu uztura sastāvdaļu, kas, lai gan ne vienmēr tiek sauktas par uzturvielām, tomēr ietekmē veselību un organisma spējas pretoties dažādām slimībām kopumā.» Kā vēsta teiciens - tu esi tas, ko tu ēd. Tāpēc ir noderīgi atcerēties, ka pārtika ir mūsu organisma dzinējspēks.

Spēlējot paslēpes ar uzturvielām un krāsām

Tici vai ne, bet iemesls tam, kāpēc gurķis ir zaļš, tomāts ir sarkans un mellenes ir zilas, slēpjas to uzturvielās. Katra krāsa atbilst virknei dažādu uzturvielu, kas labvēlīgi ietekmē mūsu veselību un var pat novērst dažādu slimību rašanos. Interesanti, ka par augļu un dārzeņu uzturvērtību daudz var pateikt no to mizas krāsas un spilgtuma vien. Kā izrādās, vajadzētu izvēlēties tos produktus, kuru miza ir vai nu košā, vai piesātināti tumšā krāsā. Bet kas tieši slēpjas aiz katras krāsas? To arī noskaidrosim, iedalot augļus un dārzeņus piecās krāsu grupās.

Sarkans – tomāti, sarkanie pipari, dzērvenes, zemenes, ķirši, avenes un arbūzi

Šie dārzeņi un ogas apgādā organismu ar tādām vērtīgām vielām, kā, piemēram, likopēnu un fenolskābi. Likopēns ir spēcīgs antioksidants, kas mazina sirdslēkmju risku, kā arī mazina risku saslimt ar vēzi, savukārt fenolskābe var pazemināt holesterīna līmeni asinīs.

Foto: PantherMedia/ScanPix

Zaļš – kacenkāposti, spināti, kivi, brokoļi un kāposti

Dabiskais pigments hlorofils ir tas, kā dēļ atsevišķi augļi un dārzeņi ir zaļā krāsā. Tie satur luteīnu un zeaksantīnu, indoles un izotiocianātus. Luteīns un zeaksantīns tiek saistīts ar kataraktas un acs makulas deģenerācijas riska samazināšanu, makulas deģenerācija ir galvenais iemesls, kāpēc vecāki cilvēki zaudē redzi. Šie dārzeņi un augļi ir lieliski K vitamīna, folijskābes, kālija, kā arī karotinoīda un omega-3 taukskābju avoti. Folijskābe ir nepieciešama, lai novērstu nervu caurulītes defekta attīstību grūtniecības laikā, bet K vitamīns ir nepieciešams, lai uzturētu asinsspiedienu normālā līmenī.

Oranžs un dzeltens – burkāni, saldie kartupeļi, apelsīni, greipfrūti, citroni, mandarīni, aprikozes un mango

Šie augļi un dārzeņi satur beta-karotīnu un bioflavonoīdu, kā arī daudz C vitamīna, kas ir nepieciešams audu augšanas un atjaunošanās procesā. Beta-karotīns ir antioksidants, kas var ierobežot kaitējumus, ko organismam rada brīvie radikāļi. Beta – karotīns palēnina novecošanās procesus, uzlabo plaušu darbību un mazina diabēta radītās komplikācijas. Savukārt viens no labāk zināmajiem bioflavonoīdiem ir hesperidīns, kas aizsargā no saslimšanas ar sirds slimībām.

Zils un violets – mellenes, kazenes, svaigas un žāvētas plūmes

Galvenais iemesls, kāpēc daži augļi un dārzeņi ir zilā vai violetā nokrāsā, ir tajos esošais anticionīns. Jo tumšāks auglis vai dārzenis, jo tajos augstāka fitoķimikāliju koncentrācija. Anticionīns ir antioksidants, kas aizsargā pret novecošanos un palīdz novērst urīnceļu iekaisumus.

Balts – ķiploki, sīpoli, puravi, rāceņi

Tie satur sulforafānu, indoles un allicīnu. Sulforafāns mazina saslimšanas risku ar zarnu trakta vēzi, līdzīgu funkciju veic arī indoles. Allicīns ir viens no ķiploku galvenajiem bioloģiski aktīvajiem komponentiem, kas atbild par tā antibakteriālajām īpašībām, rūpējas par asins sarecēšanu un palīdz paaugstināta asinsspiediena gadījumā.

Foto: PantherMedia/ScanPix

Augļu un dārzeņu patēriņam ir lielāka nozīme nekā to krāsai

Zināšanas par augļu un dārzeņu «varavīksnes» pozitīvo ietekmi uz mūsu veselību sniedz mazu labumu, ja tās nelietojam ikdienā un augļus un dārzeņus nepatērējam pietiekamos apmēros. Ēšanas paradumus nevar mainīt dienas laikā, bet soli pa solim un ar apņēmību ir iespējams ikdienā parūpēties par to, lai maltītes būtu sabalansētas un daudzveidīgas. Lai sasniegtu rezultātus, cilvēkiem būtu nepieciešams veikt vien nelielas izmaiņas savos ēšanas paradumos un pie tiem turēties. Drīz vien augļu un dārzeņu iekļaušana ikdienas ēdienkartē kļūtu par neatsveramu un ierastu ikdienas daļu. Cenšoties mainīt ēšanas paradumus, ir svarīgi, lai cilvēki būtu izglītoti un apzinātos ēšanas paradumu ietekmi uz veselību. «Ņemot vērā, ka vairums cilvēku dienā neapēd ieteicamo augļu un dārzeņu daudzumu, ieteikums vadīties pēc produktu krāsām ir laba stratēģija, lai palielinātu augļu un dārzeņu patēriņu. Tā vietā, lai iedziļinātos sarežģītās sarunās par fitoķimikālijām, to pašu ideju var vienkārši izskaidrot ar krāsu palīdzību. Es domāju, ka cilvēkiem, sastādot ēdienkarti, var labāk veikties, vadoties pēc krāsām. Ēdienreizēs jācenšas iekļaut pēc iespējas vairāk dažādu krāsu augļu un dārzeņu un mazāk jādomā par to, ko katrs auglis vai dārzenis satur un kāds labums no tā ir organismam. Katras krāsas produkti dažādā veidā ietekmē mūsu organismu, un nav viena produkta, kas būtu pārāks par citiem. Tieši tāpēc krāsu līdzsvars uz šķīvja ir tik būtisks,» iesaka Laura Romeraite-Kuklieriene.

Daudzos gadījumos laika trūkums ir iemesls, kāpēc cilvēkiem neizdodas ilgstoši saglabāt sabalansētas diētas paradumus. Par laimi, ir veids, kā nodrošināt, lai organisms tiktu apgādāts ar visām nepieciešamajām uzturvielām pat tad, kad nav laika apēst porciju svaigu augļu un dārzeņu. Piemēram, «Herbalife» Formula 1 olbaltumvielu kokteiļi ir lieliska maltītes izvēle, lai nodrošinātu organismu ar nepieciešamajām uzturvielām un saglabātu augstas darba spējas. Turklāt kokteiļi var būt tikpat krāsaini kā salāti - gan ārēji, gan uzturvērtības ziņā! Vēl jo vairāk – kombinējot augļus vai dārzeņus ar olbaltumvielu kokteiļiem, tie kopā nodrošinās organismu ar visu nepieciešamo, lai tas spētu tikt līdzi straujajam dzīves ritmam, kam ir pakļauts gandrīz ikviens no mums.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu