Formula, kā pasargāt bērnu no utīm

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Tuvojoties jaunajam mācību gadam, vecāku prātus pārņem gan nepieciešamo mācību līdzekļu sagāde bērniem, gan arī ārpusskolas nodarbību izvēle. Taču daudzi, it īpaši bērnudārzu un sākumskolas vecuma bērnu vecāki, satraucas arī par savu atvašu veselību, jo palielinās saslimstības iespējas, tai skaitā utu izplatīšanās risks. Kā pasargāt bērnu no negantajiem parazītiem un ko darīt, ja utis bērnam tomēr pielīp? Atbildes uz šiem jautājumiem sniedz Apotheka sertificētā farmaceite Ivanda Krastiņa.

Higiēna

Lai mazinātu iespēju, ka bērnam pielīp utis, iemāciet viņam rūpīgi ievērot higiēnu. Proti, nevajadzētu dalīties ar lietām, kurām ir tiešs kontakts ar galvu, piemēram, ar ķemmēm, matu sprādzēm un aksesuāriem, cepurēm, šallēm un mēteļiem, kā arī dvieļiem un arī austiņām.

Bērniem, kuri spēlējas, likt kopā galvas šķiet diezgan pierasti. Taču, ja bērna draugam ir utis, pastāv diezgan liela iespēja, ka arī jūsu atvase mājās atnāks ar tām. Pastāstiet savam bērnam, lai viņš mēģina izvairīties no spēlēm un aktivitātēm, kurās ar klases biedriem vai citiem bērniem kopā jāliek galvas. Arī pieaugušajiem, it īpaši tiem, kuri ikdienā strādā ar bērniem, vajadzētu to ievērot. Garus matus būtu ieteicams sasiet astē vai sapīt bizē, arī mazliet matu lakas var palīdzēt savaldīt izpūrušus matus.

Atcerieties, ka arī kopējas telpas un mantas var būt lieliskas vietas, kur vairoties utīm. Skapji, atvilktnes un pakaramie utīm dod iespēju pārvietoties no vienas personas mantām uz citām. Palūdziet savam bērnam, lai personīgās mantas netur kopējās telpās, it īpaši cepures, mēteļus un šalles. Drošības apsvērumu dēļ arī pieaugušajiem vajadzētu ievērot līdzīgus piesardzības pasākumus.

Līdzekļi pret utīm

Ja tomēr esat konstatējuši, ka bērns ir saķēris utis, vajag nekavējoties sākt to iznīcināšanu. Par laimi, mūsdienās aptieku plauktos ir nopērkami dažnedažādi līdzekļi utu iznīdēšanai to dažādās attīstības fāzēs – populārākie ir šampūni, šķīdumi, losjoni un aerosoli komplektā ar īpašām ķemmēm.

Lai ārstēšana būtu efektīva, stingri ievērojiet izvēlētā preparāta lietošanas instrukciju. Tikai tādā gadījumā var paļauties uz to veiksmīgu iedarbību, lai atbrīvotos no parazītiem.

Neaizmirsties arī par bērna mantu rūpīgu mazgāšanu vismaz 40 grādu temperatūrā – tas palīdzēs mazināt utu izplatīšanās riskus. Un obligāti pabrīdiniet par šo problēmu arī bērnudārza vai skolas biedru vecākus, iesakot efektīvus līdzekļus, kas palīdzējuši ar to tikt galā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu