Mīli savi sievišķo juteklību jeb kā cīnīties ar maksts atslābuma sindromu?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Cilvēka dzīvē daba ir atvēlējusi ļoti svarīgu vietu seksualitātei. Intīmās attiecības var sniegt absolūtas laimes un izjūtu buķeti, bet var arī likt ciest. Jutekliska vilšanās ir kaila patiesība, ar kuru mūsdienās saskaras visos vecumos. Sieviešu seksuālai disharmonijai var būt daudzi faktori un var būt daudzas izpausmes. Maksts atslābuma sindroms ir viena no tām, kam parasti pievienojas virkne nepatīkamu sajūtu.

Ja šī delikātā problēma tevi uztrauc un sagādā nepatīkamus brīžus, vērts ieklausīties Veselības centra 4 un Capital Clinic Riga ginekoloģes Ilonas Kamparas stāstītajā.

Latvijā jau vairāk nekā divarpus gadus tiek piedāvātas lāzerprocedūras intīmās zonas veselības uzlabošanai. Kādas problēmas ar tām iespējams likvidēt?

Tā saucamā intīmā lāzerterapija ir jauns medicīniskais virziens, ko attīsta pasaules vadošie lāzertehnoloģiju ražotāji. Kādreiz daudzas sievietes savu problēmu risināšanai meklēja intīmās plastikas ķirurgu palīdzību, taču

šī metode ir nesalīdzināmi saudzīgāka un daudzkārt lētāka nekā plastiskā ķirurģija.

Lāzerus lieto ne tikai dzimumorgānu ārējā izskata uzlabošanai (mazo kaunuma lūpu ādas un starpenes ādas involutīvas izmaiņas, anoģenitālās zonas pigmentācija, pēcdzemdību rētas starpenes rajonā pēc epiziotomijām un perineotomijām u.c.) un funkcionālo uzdevumu risināšanai (vulvovaginālā atrofija, maksts tonusa zudums u.c.), bet arī dažādu ginekoloģisku (dispareūnija - sāpes iegurņa zonā dzimumakta laikā vai pēc tā, vulvas leikoplakija, dzemdes kakla displāzija un erozija, ektropija u.c.) un uroloģisku (stresa urīna nesaturēšana) problēmu novēršanai.

Vai šīs procedūras var palīdzēt arī sievietēm, kurām jau iestājusies menopauze?

Līdz šim Latvijā pieejamās lāzermetodes tika adresētas reproduktīvā vecuma sievietēm, bet šobrīd pacientu loku iespējams paplašināt, piedāvājot intīmproblēmu risinājumu arī sievietēm, iestājoties menopauzei. Turklāt MonaLisa Touch® procedūru, ko veic ar DEKA frakcionēto CO2 lāzeru,uzskata par alternatīvu hormonaizvietojošai terapijai (HAT). Menopauzes periodā sievietēm ļoti bieži diskomfortu sagādā maksts sausums, un līdz šim gadiem ilgi kā galveno risinājumu varējām ieteikt HAT, dažādus lubrikantus, hormonus saturošas svecītes un vaginālos krēmus, kas šo problēmu atrisināja īstermiņā. Šobrīd varam piedāvāt lāzerprocedūras, kas novērš maksts sausumu un ar to saistītās citas intīmās zonas problēmas ilgtermiņā (pēc 2 - 4 procedūrām rezultāts saglabājas apmēram pusotru gadu). Nepatīkamās sajūtas seksa laikā, sausuma sajūtu makstī nevajadzētu atstāt bez ievērības, jo šie simptomi negatīvi ietekmē attiecības ne tikai ar partneri, bet arī izžuvušā gļotādā mēdz rasties iekaisums un iekļūt infekcijas, kas izpaužas ar dedzināšanu, sūrstēšanu vulvas un maksts apvidū.

Kādēļ rodas maksts gļotādas sausums un kādā veidā tas tiek novērsts ar lāzerprocedūru palīdzību?

Šo simptomu pamatā parasti ir atrofiskais vaginīts, no kā pārsvarā cieš sievietes premenopauzes un menopauzes posmā vai nesen dzemdējušas un kas ir saistāms ar izjauktu hormonu līdzsvaru. Tad maksts gļotāda kļūst plānāka, trauslāka, mazāk elastīga, palielinās tās sausums; pH līmenis mainās, un dabiskās aizsargspējas vājinās. Menopauzes laikā bieži vien tas papildus ir saistīts ar traucētu saistaudu vielmaiņu un kolagēna sintēzi, kas vēl vairāk paātrina šo procesu. To var paātrināt arī pietiekamas fiziskās slodzes, arī seksa trūkums, asinsvadu patoloģijas, paaugstināts asinsspiediens, mikroelementu deficīts u.c.

Procedūras laikā lāzera stars tiek raidīts tieši uz maksts audiem un sieniņu gļotādu. Raidītais impulss, minimāli iedarbojoties uz maksts epitēliju, pamodina šūnas, kas līdz šim ir iesnaudušās menopauzes iespaidā. Rezultātā pieaug maksts tonuss, kolagēna šķiedras, kas uzlabo sievietes ārējo dzimumorgānu izskatu, atjauno maksts audu un muskuļu tonusu, mazinās maksts sausums. Atjaunojas maksts funkcionalitāte un paaugstinās tās jutīgums. Bez tam nostiprinās iegurņa pamatnes muskulatūra. Kad maksts sieniņas ir kļuvušas stiprākas, tiek nostiprināts arī urīnpūšļa kakls, praktiski novēršot urīna nesaturēšanas sindromu.


Dažkārt partneris sūdzas, ka pēc dzemdībām sievietei maksts kļuvusi platāka... Vai tā pamatā vairāk ir fiziskas vai psiholoģiskas sajūtas?

Nepatīkamas sajūtas pēc dzemdībām gan pašai sievietei, gan partnerim var radīt lieka gaisa saturs makstī, sausums, rīvēšanās. Protams, arī sarežģījumi dzemdībās (starpenes, maksts sieniņu, kakla un dzemdes plīsumi) var veicināt maksts sieniņu atslābumu un noslīdējumu, radot seksuālās dzīves traucējumus. Jebkurā gadījumā sievietei pēc dzemdībām maksts anatomiski ir citādāka nekā tai, kura nav dzemdējusi. Jo vairāk dabisku dzemdību un jo lielāks ir bērna svars dzimšanas brīdī, jo lielākas ir maksts lokālās izmaiņas, kas saistītas ar gļotādas izstiepšanos un nepietiekamu savilkšanos atpakaļ. Nepietiekamā maksts ieejas slēgšanās var radīt arī urīna nesaturēšanas problēmas šķaudot, klepojot, mīlējoties.

Tomēr vispirms gan vajadzētu diferencēti izvērtēt situāciju, jo itin bieži vīriešiem ap 40 gadu vecumu, dažkārt arī agrāk, mēdz būt erekcijas problēmas. Un tas nav saistīts ar to, ka partnerei pēc dzemdībām maksts ir kļuvusi platāka vai lielāka. Iespējams, ka vīrietim psiholoģisku pārdzīvojumu radījis dzemdībās redzētais un dzirdētais, un tas izraisījis erekcijas traucējumus. Vīrietis bieži vien savu nevarēšanu noraksta uz partneres maksts izmaiņām un neapzināti savējās problēmas noveļ uz viņas pleciem. Ne velti seksu iesaka atsākt ne agrāk kā divus mēnešus pēc dzemdībām. Tas ir svarīgi, lai sieviete neiegūtu kādu infekciju. Turklāt daba ir iekārtojusi tā, ka šajā laikā maksts atgūst savu iepriekšējo formu. Protams, ir gadījumi, kad maksts pēc dzemdībām nespēj sarauties un rada problēmas intīmajā dzīvē, bet tad vajadzētu meklēt speciālistu palīdzību, jo vienmēr ir vairāki risinājumi. Ja vien var kaut kā palīdzēt, tad kāpēc gan to neizmantot!

Pēc cik ilga laika vajadzētu sākt satraukties?
Nav konkrēta termiņa, kad pēc dzemdībām vajadzētu sākt satraukties par maksts formu un elastību, – tas ir ļoti individuāli. Parasti pirmajā ginekoloģiskajā apskatē sešas nedēļas pēc dzemdībām ārsts izvērtē, kāda ir situācija. Ja maksts ir izstaipījusies platāka, nekā vajadzētu, ārsts iesaka starpenes muskuļu vingrinājumus. Ja tie patiešām nelīdz, tad 4 – 6 mēnešus pēc dzemdībām, kad organisms fizioloģiski ir atkopies pēc grūtniecības un dzemdību radītajām izmaiņām, maksts kanālu var atjaunot ar lāzera terapiju. Kompleksas rūpes vienmēr dod labāku rezultātu, tāpēc papildus ir svarīgi vingrināt maksts muskulatūru, lai tā būtu stingrāka. Kad atsāk mīlēties, lieliski var palīdzēt partneris. Viņš labi jūt, kad sieviete dzimumakta laikā sasprindzina maksts muskuļus, un var pats piedalīties muskuļu treniņā. Ja kādu laiku pēc dzemdībām seksa laikā partneri jūt kādas problēmas, varbūt ir jāizvēlas piemērotāka poza.

Kādi vēl ir risinājumi bez starpenes vingrinājumiem un lāzerprocedūrām?
Ja ir jūtamas problēmas, var palīdzēt viegla fiziskā slodze, piemēram, peldēšana, pastaigas svaigā gaisā, bet ne nodarbības trenažieru zālē. Sievietei nevajadzētu cilāt smagumus, jo tas rada pretēju efektu. Dzīves un seksa kvalitātes uzlabošanai var lietot maksts lodītes ar hialuronskābi. Tāpat kā sejas ādas elastības atjaunošanai lietojam krēmus, ar speciālām lodītēm mēs varam uzlabot maksts gļotādas elasticitāti. Iespējams arī injicēt hialuronskābi, bet tā ir invazīva manipulācija, kas var būt mazliet nepatīkama. Ķirurģiska iejaukšanās nepieciešama smagākos gadījumos, kad jau ir tā saucamais maksts noslīdējums un nopietnas, ar to saistītas urīna nesaturēšanas problēmas. Tomēr lāzerterapija ir labs risinājums, lai sekmīgi novērstu 1. un 2. pakāpes noslīdējumus, turklāt ir svarīgi to veikt sākuma stadijā, lai vēlāk izvairītos no operatīvas iejaukšanās. Vēlīnākās stadijās lāzers var jūtami stiprināt maksts sienas, bet nevajadzētu cerēt uz ilgnoturīgu efektu, jo lāzers nav brīnumnūjiņa, kas spēj pilnībā atjaunot maksti.

Kādi vēl ir lāzerterapijas ieguvumi?
Lāzerprocedūras veic dienas stacionārā, un uzreiz pēc procedūras sieviete var atgriezties ierastajā ikdienas dzīvē. Piemēram, pēc MonaLisa Touch lāzerprocedūras sieviete arī dzimumdzīvi var atsākt jau pēc 48 stundām. Jaunākās paaudzes lāzera iespējas ļauj ārstam regulēt un kontrolēt lāzera iedarbības intensitāti. Tiek izslēgti jebkuri negatīvi momenti, nodrošināta drošība, veicot ārstēšanas manipulācijas. Lāzerprocedūrām nav blakņu, procedūra ir ātra (aizņem mazāk laika nekā onkocitoloģiskās uztriepes paņemšana!). Tā veicama bez anestēzijas, jo ir nesāpīga (bez audu griezieniem, asiņošanas, šuvēm). Tās laikā var izjust nelielu siltumu (dažas izjūt pat labsajūtu!). Procedūrai nav vecuma ierobežojumu, un pēc tās nav jālieto nekādi medikamenti (antibiotikas, atsāpinošie preparāti u.c.). Šo procedūru iesaka arī sievietēm pēc krūts vēža terapijas jebkurā vecumā, lai novērstu sausumu, dedzināšanas sajūtu makstī, cistīta simptomus utt.

Cik efektīvas ir šīs procedūras?

Esmu novērojusi, ka jau pēc pirmās manipulācijas pacientes sajūt atšķirību – urīna nesaturēšana un maksts sausuma sajūta ir mazinājusies. Pacientes, kurām ir bijis maksts kanāla atslābums un noslīdējums, pēc procedūras uzsver dzimumdzīves kvalitātes būtisku uzlabošanos. Ilgnoturīgam rezultātam nepieciešamas 2 līdz 4 procedūras. Pirmajā tiek iekustināts atjaunošanās process, savukārt otrajā reizē – pēc trim četrām nedēļām – tiek nostiprināts iegūtais efekts. Jūtams uzlabojums ir vērojams turpmāko sešu mēnešu laikā, un rezultāts saglabājas apmēram pusotru gadu.


Vai lāzerprocedūrai nepieciešama īpaša sagatavošanās?
Lāzera procedūras drīkst veikt tikai veselām sievietēm. Lai noteiktu atbilstību veicamajai procedūrai, pirms procedūras jāveic pilna ginekoloģiskā apskate un ultrasonogrāfija. Lāzerprocedūras neveic, ja ir seksuāli transmisīvās slimības, onkoloģiskas problēmas, HIV, hepatīts, ginekoloģiskas problēmas, akūta herpes vīrusu infekcija, smagas formas alerģija, asinsrites traucējumi, kā arī saistaudu slimības, piemēram, pastiprināta rētu veidošanās u.tml. Procedūras neveic arī grūtniecības periodā. Šķērslis procedūru veikšanai nav ne hormonālās kontracepcijas lietošana, ne bērniņa barošana ar krūti, ne smēķēšana, ne palielināts svars vai iekšķīgas slimības, jo procedūra ir lokāla, tai nav sistēmiskas ietekmes uz citām jomām. Jebkurā gadījumā vispirms notiek ginekologa konsultācija, lai izsvērtu visus «par» un «pret».


Šobrīd Latvijā intīmproblēmu risināšanai ir pieejami dažādi lāzeri, ar ko tie atšķiras?

Viennozīmīgi, jo modernāka lāzersistēma, jo jūtami precīzāka un selektīvāka iedarbība, kas nodrošina labākus ārstēšanās rezultātus un drošības līmeni. Paši lāzeri savstarpēji atšķiras ar tehniskajiem parametriem: staru viļņu garumu, jaudu, darbības režīmu, līdz ar to atšķiras iedarbības veidi. Protams, to, kurš lāzers konkrētā gadījumā ir piemērotāks, izlemj speciālists kopā ar pacientu.

Divarpus gadu novērojumi rāda, ka Inconti Lase® un Intima Lase® procedūras ar FOTONA daudzfunkcionālo lāzera sistēmu Dynamis SP, ko VC 4 grupas uzņēmuma Capital Clinic Riga speciālisti sāka lietot pirmie Latvijā, labāku rezultātu sniedz sievietēm ar vieglas pakāpes maksts sienas atslābumu un noslīdējumu, urīna nesaturēšanu (šķaudot, klepojot, lecot) pēcdzemdību periodā un premenopauzē, kā arī leikoplakijas gadījumā. Savukārt DEKA frakcionētais CO2 lāzers, kas ir modernāks, ļauj iedarboties ne tikai virspusēji uz gļotādu, bet arī uz maksts dziļākiem audiem. Līdz ar to procedūra ir ne tikai iedarbīgāka un sniedz noturīgāku rezultātu, bet iepriekšminētās problēmas ļauj risināt arī sievietēm menopauzē, kad maksts tonusa zudums un urīna nesaturēšana kļūst izteiktāka. Ar CO2 lāzeru var veikt arī estētiskās procedūras - kaunuma lūpu plastiku, likvidēt starpenes hiperpigmentāciju, kondilomas ārējos dzimumorgānos utt. Tikai DEKA CO2 lāzers ir drošs, ārstējot atrofisku vaginītu sievietēm pēc krūts vēža terapijas, kurām nav atļauta HAT. Tāpat šī lāzerprocedūra palīdz novērst sausumu, dedzināšanas sajūtu makstī, cistīta simptomus utt..

DEKA SMARTXIDE V2LR kombinētais frakcionētais lāzers CO2 (10600 nm), ar kuru tiek veikta procedūra MonaLisa Touch®, atrodas VC4 Ginekoloģijas nodaļā, Kr.Barona ielā 117, tālr. 67847109, www.vc4.lv

FOTONA daudzfunkcionālā lāzera sistēma Dynamis SP, kuras platformā ir apvienoti Er:YAG (2940nm) un ND:YAG (1064 nm) lāzeri, ar kuriem veic Inconti Lase® un Intima Lase® procedūras, atrodas Capital Clinic Riga, Duntes ielā 15A, tālr. 66333333, 2933422, www.vc4.lv

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu