Maize ikdienas pārtikas grozā ir 81% Latvijas iedzīvotāju. Kā ir ar tevi?

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Kā liecina veiktais pētījums par maizes lietošanas paradumiem Latvijā, 81% Latvijas iedzīvotāju ēd maizi katru dienu vismaz reizi dienā - no tiem vairāk nekā puse ēd maizi vairākas reizes dienā. Savukārt 4% Latvijas iedzīvotāju maizi ēd reizi nedēļā, bet maizi neēd vispār tikai 2% Latvijas iedzīvotāju.

Pētījuma rezultāti rāda, ka, pieaugot vecumam, pieaug to iedzīvotāju īpatsvars, kuri maizi ēd vienu reizi dienā un biežāk.

Katru dienu maizi ēd 91% iedzīvotāju 55-74 gadu vecumā, bet salīdzinoši mazāk - 60% jauniešu vecumā no 18 līdz 24 gadiem.

«Pētījuma rezultāti rāda, ka lielākajai daļai Latvijas iedzīvotāju maize joprojām ir ikdienas ēdienkartē. Vienlaikus redzam, ka maizi, tai skaitā arī rudzu maizi, vairāk ēd vecāka gadu gājuma cilvēki, bet salīdzinošāk mazāk jauni cilvēki. Mūsuprāt, šo atšķirīgo izvēli nosaka mūsdienu dzīves ritms, kas kļūst arvien dinamiskāks - ēdienreizēm vairs nav laika, apēdam kaut ko pa ceļam, kā arī globalizācija, kā rezultātā tirgū arvien vairāk parādās jaunas garšas un formas. Tas vairāk skar jaunus cilvēkus, kuru ikdiena ir straujāka un laika tradicionālām ēdienreizēm ir mazāk,» komentē Baiba Gulbe, Fazer Bakery Baltic komunikāciju direktore.

Interesanti, ka maizes ēšanas paradumu pētījums parāda atšķirības arī ģeogrāfiskajā griezumā. Zemgalē maizi ikdienā ēd visvairāk - 89%, pēc tam seko Latgale, kur maizi ikdienā ēd 80%, un Vidzeme, kur mazi katru dienu ēd 79% aptaujāto vidzemnieku.

Savukārt Kurzemē maizi ikdienā vismaz reizi dienā ēd vismazāk - 77% aptaujāto.

Pētījumā redzams, ka lauku reģionu iedzīvotāji maizi katru dienu ēd vairāk nekā Rīgā vai citās pilsētās.

Pētījums rāda, ka Latvijā vīrieši ēd maizi biežāk nekā sievietes. Maizi vairākas reizes dienā ēd 56% vīriešu un tikai 38% sieviešu. Vēl pētījuma rezultāti liecina, ka maizes ēšanas biežums ģimenēs ar latviešu un krievu sarunvalodu praktiski neatšķiras.

Rudzu maize vai rupjmaize joprojām ir populārākā maize, un pētījums rāda, ka to izvēlas vairāk nekā puse iedzīvotāju jeb 56% aptaujāto. Rupjmaizi vairāk izvēlas iedzīvotāji vecumā no 55 līdz 74 gadiem, savukārt vismazāk to izvēlas jaunieši vecumā no 18 līdz 24 gadiem, attiecīgi 67% un 44% no aptaujātajiem konkrētajās vecuma grupās. Rudzu maizi un rudzu maizi ar piedevām visvairāk iecienījuši un izvēlas iedzīvotāji Zemgalē, vismazāk - Kurzemē.

Fazer Latvija un SKDS pētījums «Maizes ēšanas paradumi» norisinājās no 2016. gada 3. līdz 6. augustam, un tajā aptaujāti 1005 respondenti visā Latvijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu