«JĀ» un «NĒ», kas saglabās tavu un viņa reproduktīvo veselību

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Veselības aprūpes speciālistu pieredze rāda, ka pacienti mēdz neaizdomāties par savas reproduktīvās sistēmas veselību, jo ne vienmēr uzreiz novēro cēloņu - seku sakarību starp savu dzīvesveida izvēli un auglību. Apziņa, ka pāra paradumi ir kaitējuši spējai ieņemt bērnu, mēdz nākt tad, kad jau ir par vēlu. Ko darīt, lai nekaitētu savai auglībai? Ar padomiem dalās Neauglības ārstēšanas kampaņas ginekoloģe, klīnikas EGV vadītāja Zane Vītiņa.

1. NĒ nedrošam seksam!

Seksuāli transmisīvās saslimšanas jeb STS, ja tās nav laikus atpazītas un izārstētas, ir augsts riska faktors neauglībai nākotnē. Piemēram, neārstēta hlamīdiju infekcija 10-15% gadījumu izraisa iegurņa iekaisuma slimību, kas padara sievietes olvadus necaurlaidīgus. Risku pastiprina fakts, ka daļai no sievietēm hlamidioze un gonoreja paiet bez simptomiem un saslimšanas nav iespējams laicīgi atpazīt. «Gadījumā, ja nav drošības par savu partneri, vienmēr ir jāizmanto prezervatīvs,» uzsver dr. Vītiņa, papildinot, ka tikai barjeras tipa kontracepcija efektīvi pasargā no STS.

2. NĒ simptomu ignorēšanai!

Būtisks faktors neauglības profilaksei ir laicīga reproduktīvās sistēmas saslimšanu atpazīšana. «Simptomi, kam jāpievērš uzmanība, ir universāli gan sievietēm, gan vīrietim, - tā ir nieze, dedzināšana, netipiskas krāsas vai strutaini izdalījumi no dzimumorgāniem, krampjveida sāpes vēdera lejasdaļā, urinācijas traucējumi. Sievietēm trauksmes zvans ir mēnešreižu regularitātes izmaiņas, smērējoši asiņaini izdalījumi menstruālā cikla vidū vai netipiski sāpīgas mēnešreizes,» stāsta ginekoloģe.

3. NĒ neveselīgam uzturam un mazkustībai!

Sēdošs darbs, neaktīvs dzīvesveids, neveselīgs uzturs - tie visi ir riska faktori neauglībai. «Īpaši spilgti to var redzēt, ārstējot tālbraucējus, kas ir spiesti ilgstoši sēdēt bez iespējas izkustēties,» - pieredzē dalās dr. Vītiņa. Liekais svars noteikti ir viens no neauglības iemesliem vīriešiem - tas samazina spermatozoīdu kvalitāti un veicina erekcijas problēmas. Liekā svara problēma vai pārāk mazs ķermeņa svars skar arī sievietes auglību. Ja sievietei ir liekais svars, var pazust ovulācija. Problēma ir novēršama, samazinot svaru vismaz par 10%. Rezultātā pierādīts, ka ovulācijas iespējamība paaugstinās divas reizes. Savukārt vīriešiem, kas vingro vismaz 3 reizes nedēļā, uzlabojas spermas kvalitāte. Liela loma ir arī uzturam. Ir nepieciešams ik dienas papildināt savu uzturu ar augļiem, dārzeņiem un riekstiem, lai veicinātu adekvātu vitamīnu un minerālvielu piegādi organismam.

4. JĀ laicīgi plānotai grūtniecībai!

Pētījumi rāda, ka sievietes auglību iespaido tāds faktors kā vecums. Ginekoloģe atzīst, ka iespēja ieņemt bērnu samazinās pēc 35 gadiem, bet īpaši strauji tas notiek pēc 40 gadu sasniegšanas, tāpēc ir vēlams plānot grūtniecību laicīgi. Sievietēm, kas vecākas par 40 gadiem, bieži pievienojas citas saslimšanas, kas ietekmē grūtniecības iespējamību un norisi, piemēram, dzemdes mioma, adenomioze un citas. Jo vēlāk iestājas grūtniecība, jo vairāk ir risku gan bērnam, gan mātei: bērnam palielinās hromosomu anomāliju risks, mātei pieaug grūtnieču diabēta un preeklampsijas risks.

5. JĀ smēķēšanas atmešanai!

Smēķējot cilvēks uzņem aptuveni 4000 veselībai kaitīgu ķīmisko savienojumu. Neauglības risks smēķēšanas dēļ skar gan sievietes, gan vīriešus. Turklāt īpaši izteikts risks netikt pie bērna ir tiem, kas pīpē vairāk par desmit cigaretēm dienā. «Pašsaprotami, ka pīpēt nav ieteicams nevienam un nekad. Taču, ja viens vai abi partneri ir smēķētāji, sievietei ir jāatmet smēķēšana uzreiz, kad viņa izvēlas ieņemt bērnu. Vīrietim ir jāatturas no smēķēšanas vismaz 72 dienas - tieši šāds laiks ir nepieciešams, lai atjaunotos cigarešu bojātie spermatozoīdi,» stāsta dr. Vītiņa.

6. JĀ harmonijai ar sevi un ērtām drēbēm!

Ginekoloģe uzskata, ka ir ļoti svarīgi pievērst uzmanību savam emocionālajam komfortam. «Darbs pastāvīga stresa apstākļos var būt iemesls, kāpēc centrālajā nervu sistēmā tiek nobloķēti procesi, kas rada normālu ovulāciju. Hronisks stress rada arī dzimumtieksmes mazināšanos gan vīriešiem, gan sievietēm. Jāaizdomājas arī par to stresu, ko neatbilstošas drēbes rada ķermenim: šauras, sintētiska materiāla bikses kaitē vīrieša auglībai. Pētījumi parāda, ka, ilgstoši nēsājot pārāk šauru veļu un bikses, spermas kvalitāte samazinās par 50%,» stāsta Z. Vītiņa.

Neauglības ārstēšanās kampaņa norisinās jau trešo gadu ar vairāku uzņēmumu atbalstu. Tai var pieteikties Latvijā atzītā laulībā esošas ģimenes, ar nosacījumu, ka vismaz viena laulātā pastāvīgā dzīvesvieta ir Latvija un sievietes vecums ir līdz 40 gadiem. Papildu informāciju par kampaņu var skatīt projekta mājaslapā www.labudarot.lv.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu