Labais un sliktais par taukiem

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Depositphotos

Kad dzirdam vārdu «tauki», vairumam tie asociējas ar kaut ko sliktu, kas ir jāierobežo vai jāizvairās, cik vien iespējams. Patiesība ir kaut kur pa vidu – tauki ir jāiekļauj uzturā, tomēr ir nepieciešams kontrolēt un ierobežot to patēriņu. Kopā ar dietologu, gastroenterologu, terapeitu un «Herbalife» ekspertu Dr. Aleksandru Martinčuku noskaidrosim, kas slēpjas aiz labajiem un sliktajiem taukiem.

Cilvēka organismam ir nepieciešami tauki, bet ir svarīgi zināt, cik daudz un kā iegūt tieši labos taukus, kam ir labvēlīga ietekme uz organismu, un kā izvairīties no sliktajiem. Gan labos, gan sliktos taukus iespējams atrast produktos, ko patērējam ikdienā.

Labo tauku avots ir treknās zivis, piemēram, reņģes un lasis.

Tie ir atrodami arī dažādos riekstos un sēklās, kā arī eļļās – piemēram, olīveļļā un sezama eļļā. Pretēji tiem produkti, kas bagāti ar sliktajiem taukiem, ir dažāda veida pastētes, desas, krējums, saldējums, cūkgaļa, liellopu gaļa un aitas gaļa. Dažus no šiem produktiem mēs patērējam gandrīz katru dienu, pat neapjaušot to ietekmi uz mūsu veselību.

Kur taukos slēpjas labais un sliktais?

Mūsu organisms var gūt labumu no labajiem taukiem dažādos veidos. Labie tauki palīdzēs novērst tādu slimību attīstību kā ateroskleroze - artēriju sašaurināšanos, trombu veidošanos un asinsvadu nosprostošanos. Labie tauki uzlabos holesterīna līmeni asinīs un samazinās risku saslimt ar sirds un asinsvadu slimībām. Gadījumā, ja labie tauki netiek patērēti, tiek veicināta papildu enerģijas uzņemšana un sekmēts svara pieaugums. Jāpiemin, ka labie tauki var palīdzēt organismam absorbēt dažādus vitamīnus, piemēram, A, D, E un K vitamīnu.

Runājot par sliktajiem taukiem, tiek uzskatīts, ka tie veicina nosprostojumu rašanos asinsvados un var pastiprināt iekaisuma procesus organismā. Ir pieņemts, ka ar piesātinātajām taukskābēm bagātās sarkanās gaļas patēriņš ilgtermiņā

veicina ar zarnu trakta veselības problēmu rašanos, it īpaši gadījumos, kad uzturā netiek iekļauts pietiekami daudz šķiedrvielu.

«Cilvēka organismā visam ir jābūt līdzsvarā. Ja organismā kaut kā trūkst, tad tas tiks aizstāts ar kaut ko citu. Ja ķermenim trūkst labo tauku, tas nozīmē, ka šie tauki tiks aizstāti ar organismam pieejamajiem – sliktajiem taukiem, un tie radīs iepriekšminētās sekas,» brīdina Aleksandrs Martinčuks.

Cilvēkam vajadzētu pārliecināties, ka

katru dienu organisms saņem 1,1 -1,4 g labo tauku.

Kā uzņemt nepieciešamo daudzumu? Ēdot treknās zivis. Bet, ja zivis nav tas, ko vēlies pusdienās, mēģini savā ēdienkartē iekļaut dažādus augu valsts izcelsmes pārtikas produktus, kuru sastāvā ir labie tauki, piemēram, avokado, mandeles, zemesriekstus.

Kam visvairāk nepieciešami labie tauki?

Ikvienam ir svarīgi uzņemt labos taukus, bet tie ir īpaši nepieciešami grūtniecības laikā, jo šie tauki piedalās augļa nervu sistēmas veidošanā, nodrošina pareizu smadzeņu un acu attīstību. Ja jūsu dzīvesveids ir aktīvs, atcerieties, ka pietiekamā daudzumā uzņemts omega-3 var uzlabot jūsu darbaspējas un fizisko izturību, sekmējot labāku rezultātu sasniegšanu.

Tauki piedalās arī muskuļu veidošanas procesā un mazina muskuļu iekaisumus.

Lai piekoptu veselīgu dzīvesveidu, sabalansēts uzturs ir viens no galvenajiem faktoriem, kas jāievēro! Viss, ko ēdam, ietekmē mūsu ikdienas sniegumu, tāpēc zināšanas par to, ko katrs produkts satur, palīdzēs uzņemt tikai tādu pārtiku, no kuras gūstam labumu vispārējai veselībai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu